ادعای وزارت اطلاعات ایران مبنی بر اینکه اسماعیل بخشی، نمایندگان کارگران شرکت نیشکر هفتتپه، در دوره بازداشت شکنجه نشده، واکنشهای گستردهای را در توئیتر به دنبال داشته است.
این ادعا در حالی مطرح شده که فرزانه زیلابی، وکیل آقای بخشی، گفته که موکلش در زمان دیدار با خانواده در ۱۱ آذرماه «در وضعيت جسمانی و روحی بسيار بدی به سر میبرده و آثار ضرب و شتم (تورم و كبودیها) در ناحيه صورت وی مشاهده شده است».
وزارت اطلاعات ایران همچنین اسماعیل بخشی را به «وابستگی» به حزب کمونیست کارگری متهم کرده اما این حزب ادعای فوق را رد کرده است.
حشمتالله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، اعلام کرد که در جلسه روز سهشنبه این کمیسیون وزیر اطلاعات، معاونان او و مدیر کل اطلاعات خوزستان در این باره توضیح داده و فیلمی را پخش کردهاند.
به گفته آقای فلاحتپیشه، مقامات وزارت اطلاعات اعلام کردند: در «مسیر بازداشت و انتقال» اسماعیل بخشی به بازداشتگاه، بین نیروهای امنیتی و آقای بخشی «یکسری درگیریها» رخ داده اما او در حین بازداشت «شکنجه نشده است».
وی همچنین گفت که در این جلسه فیلم «اعترافات» آقای بخشی پخش شده و او در این فیلم « اعتراف میکند که به حزب کمونیست کارگری وابسته است و سیاست این حزب گسترش اعتراضات است».
آقای فلاحتپیشه در عین حال گفت که صدای فیلم « کاملا مفهوم نبود».
این سخنان واکنشهایی را به دنبال داشته است.
اصغر کریمی، رئیس هیئت اجرایی حزب کمونیست کارگری ایران، در مصاحبه با رادیو فردا ادعای وابستگی اسماعیل بخشی به این حزب را «صریحا» تکذیب کرد.
آقای کریمی افزود: «او نه تقاضای عضویت در حزب کمونیست کارگری را داده و نه عضو حزب ما است».
وی در مورد استناد رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به اعتراف تلویزیونی آقای بخشی گفت: «هر نوع اعترافی که جمهوری اسلامی زیر شکنجه از فعالان کارگری و زندانیان سیاسی میگیرد، فاقد اعتبار است».
اسماعیل بخشی، نماینده کارگران شرکت نیشکر هفتتپه، با تشریح شکنجههای دوره بازداشت خود و سپیده قلیان که همراه با او دستگیر شده بود، خواستار پاسخگویی علنی وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی در یک مناظره تلویزیونی شده است.
در همین حال، فرزانه زیلابی، وکیل اسماعیل بخشی، در مصاحبه با روزنامه اعتماد
با اشاره به دیدار خانواده موکلش با او در ۱۱ آذر، در دوره بازداشتش، افزود: «حسب شهادت آنها، اسماعیل بخشی در وضعيت جسمانی و روحی بسيار بدی به سر میبرده و آثار ضرب و شتم (تورم و كبودیها) در ناحيه صورت وی مشاهده شده است».
وی اضافه کرد: «علاوه بر انعكاس و بيان صريح وضعيت مشاهده شده از سوی آنها نزد داديار، شهادت كتبی مادر موكل پيوست پرونده در شعبه اول دادياری دادسرای عمومی و انقلاب شوش شده بود».
خانم زیلابی همچنین اشاره کرد که درخواستش برای اعزام فوری آقای بخشی به پزشکی قانونی انجام نشد.
وی تاکید کرد که داروهای موکلش در مدت بازداشت در اختیار او قرار نگرفته است.
در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، اسماعیل بخشی و یا نماینده او حضور نداشتند.
در همین حال برخی از کاربران توئیتر به دعوت نشدن اسماعیل بخشی به این جلسه اعتراض کردهاند.
از جمله امیر بعقوبلی نوشت که نمایندگان مجلس «توقع داشتند تو فیلم اعترافات بزنندش؟ فیلم حضور در تجمع رو به عنوان سند نشان دادند؟ سند چی؟ ضربوشتم در حین بازداشت و انتقال موجهه از نظر نماینده مجلس؟ خسته نباشید برای این تفحص».
برخی کاربران توئیتر نیز به عملکرد مجلس در این زمینه اعتراض کردهاند.
شیرین میلانی نوشت: «مجلس نهم که دست اصولگراها بود و هنوز از ما بردیم و امید خبری نبود حداقل در مورد مرگ ستار بهشتی یک گزارش نصفه نیمه ارائه کرد. این بیخاصیتها کلا خودشان را به خواب زدهاند. نه مرگ کاووس سیدامامی بیدارشان کرد، نه جان باختن معترضان دیماه و نه شکنجۀ اسماعیل بخشی».
پیش از این رئیس قوه قضائیه ایران درباره شکنجه اسماعیل بخشی گفته بود که «گاهی نیز ادعاهایی به دلیل عدم اطلاع از حقوق قانونی مطرح می شود یا زندانی تصور میکند محیط زندان باید برایش مانند هتل باشد».
تقی رحمانی که حدود ۱۵ سال در حکومت جمهوری اسلامی زندانی بوده، درباره این سخنان نوشت: «جواب اسماعیل بخشی را رئیس قوه قضائیه داد، جهت رسیدگی را هم روشن کرد: تخلف یک بازجو دلیل بر تخلف نظام نیست و زندان هم که هتل نیست. البته این سخن را لاجوردی هم میگفت و تکرار می کرد. از این جمله منظور داشت. یعنی در زندان باید زندانی سختیهای دیگری هم بکشد علاوه بر تحمل زندان».
برخی از کاربران توئیتر نیز سابقه مرگ زندانیان سیاسی بر اثر شکنجه در دوره بازداشت از جمله مرگ زهرا کاظمی، روزنامهنگار و ستار بهشتی وبلاگ نویس، را یادآوری و از رسیدگی به پرونده شکنجه اسماعیل بخشی ابراز ناامیدی کردهاند.
مهدی مهدویآزاد، روزنامهنگار نوشت: «سال ۸۳ مجلس هیاتی را برای تحقیق و تفحص از قوه قضاییه تعیین کرد. به گفته عشرت شایق، نماینده تبریز، قوه قضائیه اعضای این هیات را بازداشت و شکنجه کرد! رسیدگی به قتل زهرا کاظمی، ستار بهشتی و کاووس سیدامامی زیر بازجویی را هم دیدیم. حالا قرار است به شکنجه اسماعیل بخشی رسیدگی کنند».
پس از انتشار نوشته اسماعیل بخشی درباره شکنجهاش، برخی از زندانیان سابق سیاسی نیز از تجربه شکنجه شدن خود در زندان نوشته اند.
از جمله مجید توکلی نوشت: بازجویی که پس از بازداشت اول او، مقامات قوه قضائیه گفته بودند توبیخ شده، در بازداشت دومش، «فاتحانه سراغ او آمده و با تمسخرِ پیگیری شکنجهها، کارش را از سر گرفت».
پس از انقلاب بهمن ۵۷ بارها و در دورههای مختلف فعالان سیاسی با انتشار نامههایی، از شکنجههای سازمانیافته و طولانیمدت در دوره بازداشت خود خبر دادهاند و برخی از زندانیان بر اثر شکنجه فوت شدهاند که نمونه سالهای اخیر آن ستار بهشتی بوده است.
بازداشتگاه کهریزک از جمله نمونههایی است که در گزارش مجلس ایران به شکنجه زندانیان در آنجا اشاره شده است. به رغم همه اطلاعرسانیها و وعدههای مقامهای جمهوری اسلامی، این روند هنوز متوقف نشده است.