لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۰۴

انتقاد آمریکا از سرکوب مداوم روزنامه‌نگاران در ایران


متیو میلر
متیو میلر

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه ۱۰ مرداد احکام قضایی صادر شده علیه روزنامه‌نگاران ایرانی را بیانگر تداوم نقض حقوق بشر در این کشور دانست.

متیو میلر در پاسخ به پرسشی در خصوص حکم صادره روز گذشته دادگاه انقلاب علیه سعیده شفیعی و نسیم سلطان بیگی، دو روزنامه‌نگار زن، گفت: «ما از این موارد مطلع هستیم. بدیهی است همان‌طور که احکام صادره علیه روزنامه‌نگاران در ایران را در گذشته دنبال کرده‌ایم، این موارد را هم دنبال می‌کنیم.»

گزارش‌ها حاکی است که دادگاه انقلاب روز گذشته سعیده شفیعی، نویسنده و روزنامه‌نگار، و نسیم سلطان‌بیگی، یکی دیگر از روزنامه‌نگاران بازداشت‌شده در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی»، را به زندان و محرومیت‌های اجتماعی محکوم کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین اظهار داشت: «آنچه می‌توانم بگویم این است که سرکوب مداوم روزنامه‌نگاران توسط حکومت ایران تنها به خاطر فعالیت‌های روزنامه‌نگاری آنها وبا اتهام‌هایی کاملا بی‌اساس و غیرواقعی، نقض حقوق بشر آنهاست، چیزی که جهان همچنان ناظر آن است.»

سعیده شفیعی روز دوشنبه ۹ مرداد در توئیتی نوشت که شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب او و نسیم سلطان‌بیگی را به‌اتهام «اجتماع و تبانی» به سه سال و هفت ماه حبس و به‌ اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به هشت ماه زندان محکوم کرده که در مجموع به معنای مجازات چهار سال و نیم زندان برای هریک از آن‌ها است.

به‌گفتهٔ خانم شفیعی که علاوه بر روزنامه‌نگاری، دو کتاب‌ «دخترپیچ» و «ایستگاه گورخوان» را نیز در کارنامه‌اش دارد، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و دو سال ممنوعیت عضویت در گروه‌ها نیز در رأی صادرشده برای آن‌ها درج شده است.

او همچنین خبر داده که مهرنوش زارعی، روزنامه‌نگار و نویسنده، در این پرونده «تبرئه» شده است.

نسیم سلطان‌بیگی، فعال حقوق زنان و روزنامه‌نگار، دی ماه سال گذشته هنگام سفر به خارج از کشور در «فرودگاه بین‌المللی خمینی تهران» بازداشت شد. اما روز هفدهم بهمن ماه سال گذشته با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد شد.

مهرنوش زارعی نیز که سابقه فعالیت در خبرگزاری‌های ایلنا، ایسکا، چلچراغ و آنا را در کارنامه خود دارد در دوم بهمن ماه ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و سپس به بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند دو الف زندان اوین منتقل شد. او نیز در اواخر بهمن سال گذشته با تودیع وثیقه آزاد شد.

سعیده شفیعی هم دوم بهمن ماه سال گذشته توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و سپس با تودیع قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی بطور موقت و تا پایان مراحل دادرسی در ۱۸ بهمن از زندان آزاد شد.

هفته گذشته نیز دادگاه نیلوفر حامدی و الهه محمدی٬ که به دنبال انتشار گزارش جان‌باختن و خاکسپاری مهسا امینی در روزنامه‌های داخل کشور در همان روزهای نخست اعتراضات «زن زندگی آزادی» بازداشت شدند٬ برگزار شد.

قوهٔ قضائیه این دو خبرنگار را به«همکاری با دولت متخاصم آمریکا» و همچنین «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام» متهم کرده است.

نیلوفر حامدی و الهه محمدی بعد از ۹ ماه بازداشت، در جریان دادگاه، ضمن رد همه اتهامات، از عملکرد خود به‌عنوان روزنامه‌نگار دفاع و تأکید کردند که «افتخار می‌کنند به این‌که صدای مردم» بوده‌اند.

انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران سال گذشته اعلام کرد در جریان اعتراضات سراسری ایران، از شهریور تا دی‌ماه ۱۴۰۱ حدود ۷۰ روزنامه‌نگار در کشور بازداشت شدند.

XS
SM
MD
LG