به دنبال واکنش خانه سینما به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره واگذاری نظارت بر شبکه نمایش خانگی به صداوسیما، کانون کارگردانان سینمای ایران هم با انتشار بیانیهای این تصمیم را «به معنی تعطیلی نمایش خانگی» در ایران دانست.
در این بیانیه که روز شنبه سوم تیر منتشر شد، با اشاره به کاهش «مقبولیت» و «نفوذ» صداوسیما در جامعه ایران و «نفرت» مدیران این سازمان از «طبقه متوسط مدرن» آمده است که اگر ناظران صداوسیما بخواهند رویه مشابهی را درباره تولیدات نمایش خانگی دنبال کنند، «مخاطبانی که چندین سال با درامهای نمایش خانگی سرگرم شدند جذب ماهوارهها خواهند شد».
اما همزمان، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی مدعی شد معنای این مصوبه آن نیست که «صداوسیما میخواهد دستوپای پلتفرمهای نمایش خانگی را ببندد».
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، نوشته عبدالحسین خسروپناه در واکنش به چرخش احتمالی مخاطبان نمایش خانگی به سمت برنامههای «ماهوارهای» گفته که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی «در راستای تقویت» نمایش خانگی در ایران است و این حوزه «نباید تضعیف بشود».
همزمان، خبرگزاری ایسنا مدعی شده به «جزئیات» بیشتری از این مصوبه دست یافته که بر اساس آن صدور مجوز و نظارت بر حوزههایی مانند «کتاب، موسیقی، تبلیغات و بازیهای رایانهای در حوزه صوت و تصویر فراگیر» بر عهده وزارت ارشاد است.
این خبرگزاری نوشته صدور مجوز، نظارت و رگلاتوری «رسانههای کاربر-محور» مانند سرویسهای به اشتراک گذاشتن ویدئوی داخل ایران و «رسانههای ناشر-محور» شامل پلتفرمهای آنلاین و شبکه نمایش خانگی و اختیار صدور مجوزها در زمینه تولید سریالها و برنامههای تلویزیونی بر عهده صداوسیما خواهد بود.
بر اساس این خبر، حتی نظارت بر آگهیهای تبلیغاتی در شبکه نمایش خانگی نیز به سازمان صداوسیما واگذار شده است.
ایسنا همچنین خبر داده که وزارت ارشاد، نمایندگانی در شوراهای نظارت بر تولید و پخش سریالهای نمایش خانگی خواهد داشت و در صورت بروز اختلاف بین وزارت ارشاد و صداوسیما، هیئتی متشکل از دو نماینده وزیر ارشاد، دو نماینده صداوسیما و به ریاست دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوع را بررسی خواهند کرد.
از سوی دیگر، واکنش سینماگران به انتقال نظارت بر نمایش خانگی به صداوسیما همچنان ادامه دارد، از جمله پرویز پرستویی، بازیگر شناختهشده، این اقدام را به معنای «سونامی ممنوعالکاری هنرمندان و پایان سرگرمیهای مردم» دانسته است.
او به شکل هماهنگ با چند سینماگر دیگر تصویری را در اینستاگرام خود به اشتراک گذاشته که در آن نوشته شده با «چراغ سبز رئیس دولت» شبکه نمایش خانگی «به دست صداوسیما» افتاده است که اشارهای به ریاست ابراهیم رئیسی بر شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
در همین حال، رئیس سازمان صداوسیما روز شنبه درباره افزایش سانسور در شبکه نمایش خانگی به خبرگزاری ایلنا گفت برای «تولید محتوا» در حوزه صوت و تصویر فراگیر باید «به هر شکل» نظارت وجود داشته باشد.
انتقاد از واگذاری نظارت بر شبکه نمایش خانگی به صداوسیما و بیاختیار شدن وزارت ارشاد در حالی انجام میشود که این وزارتخانه اخیراً محدودیتهایی را برای سینماگران مخالف حجاب اجباری به اتحادیه تهیهکنندگان ابلاغ کرده است.
روز ۲۶ خرداد بیبیسی فارسی فاش کرد حبیب ایلبیگی، معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی وزارت ارشاد، در نامهای به رئیس اتحادیه تهیهکنندگان سینما اعلام کرده است که تهیهکنندگان باید از بهکارگیری عوامل و بازیگرانی که «به انحاء مختلف با هنجارشکنی مسئلهساز بودهاند» اجتناب کنند.
آقای ایلبیگی در ادامه به تهیهکنندگان هشدار داده بود که «در صورت هرگونه همکاری [با این بازیگران] چنانچه هنگام اخذ پروانه نمایش با مشکل مواجه شوند، شخصاً مسئول بوده و باید پاسخگوی عملکرد خود و تبعات آن باشند».
غلامرضا موسوی، رئیس اتحادیه تهیهکنندگان سینمای ایران، در واکنش به این نامه در یک برنامه رادیوی حکومتی ایران گفت مسئولیت تهیهکننده «محدود به زمان و مکان فیلمبرداری و تولید فیلم» است و در ادامه درخواست سازمان سینمایی را «فراقانونی» توصیف کرده است.