با گذشت دو سال از کشته شدن قاسم سلیمانی، معادلات سیاسی در ایران و منطقه دستخوش تغییراتی شده که برخی از این تغییرات ناشی از حذف این چهره نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی از هدایت نیروی قدس، شاخه برونمرزی سپاه پاسداران است.
برای تحلیل دقیقتر از تأثیرات حذف قاسم سلیمانی بر معادلات ایران و منطقه، به سراغ تحلیلگران و ناظران امور ایران رفتهایم.
در این مجموعه دیدگاه، حسین آرین، جمشید برزگر، فرزانه روستایی، محسن سازگارا، یوحنا نجدی، آرش عزیزی، و علی واعظ، تحلیل خود را از پیامدهای حذف این چهره ارشد نظامی ایران با مخاطبان رادیوفردا در میان گذاشتهاند.
کشته شدن قاسم سلیمانی؛ دیدگاه جمشید برزگر
جمشید برزگر نویسنده، روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی ساکن لندن معتقد است جمهوری اسلامی علیرغم تلاش فراوان و صرف هزینههای زیاد موفق نشد تا تصویر مطلوب خود از قاسم سلیمانی را نزد افکار عمومی در ایران تثبیت بکند.
کشته شدن قاسم سلیمانی؛ دیدگاه فرزانه روستایی
فرزانه روستایی روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی در سوئد، قاسم سلیمانی را «ایفاگر نقش روسها در ایران و سوریه» میداند و در عین حال به نقش آقای سلیمانی در پیشبرد پروژههای سرکوب سپاه پاسداران اشاره میکند و میپرسد کدام «سردار دلها» رضایت میدهد که اینگونه با معترضان ایرانی برخورد شود؟
کشته شدن قاسم سلیمانی؛ دیدگاه حسین آرین
حسین آرین کارشناس امور راهبردی در بریتانیا، قاسم سلیمانی را عامل اجرایی جمهوری اسلامی در سطح منطقه میداند و کشتن او را مصداق «ترور» ارزیابی میکند و میافزاید مرگ او نتیجه یک «اشتباه مراقبتی» بود.
کشته شدن قاسم سلیمانی؛ دیدگاه محسن سازگارا
محسن سازگارا فعال و تحلیلگر سیاسی و از بنیانگذاران سپاه پاسداران، در تحلیل خود درباره تأثیرات کشته شدنِ قاسم سلیمانی از یک سو به نقش محوری او در فعالیتهای سپاه قدس برای کسب درآمد از طریق «قاچاق» اشاره میکند و از سوی دیگر رابطه نزدیک او با رهبر جمهوری اسلامی و نبود چنین رابطهای میان جانشین او با علی خامنهای اشاره میکند.
کشته شدن قاسم سلیمانی؛ دیدگاه آرش عزیزی
آرش عزیزی پژوهشگر تاریخ در دانشگاه نیویورک و نویسنده کتاب «فرمانده سایه» که پس از کشته شدنِ قاسم سلیمانی منتشر شده درباره تصویرسازیهای اغراقگونه و افسانهای از این فرمانده سپاه قدس میگوید.
کشته شدن قاسم سلیمانی؛ دیدگاه علی واعظ
علی واعظ مدیر پروژه ایران در مؤسسه بینالمللی بحران در واشینگتن، با اشاره به کشته شدن قاسم سلیمانی میگوید: «درگیریهای نظامی همیشه جنبههای غیرقابل پیشبینی دارند و در نهایت ریسک این درگیریها به هر مزیتی که ممکن است داشته باشند نمیارزد».
کشته شدن قاسم سلیمانی؛ دیدگاه یوحنا نجدی
یوحنا نجدی، تحلیلگر سیاسی و مدیر اجرایی مؤسسه ترویج جامعه باز میگوید کشته شدن قاسم سلیمانی «ضربهای فراتر از حذف یک نظامیِ جمهوری اسلامی بود»؛ از جمله دلایل آقای نجدی نقشآفرینی این فرمانده سپاه قدس در«قلب واقعیت و جلوه دادن ضعف یا شکست به جای پیروزی و رویینتنی نظام» بود.