این روایت کوتاه و تصویری، مروریست بر برخی رخدادهای مهم سال ۲۰۱۸ در خارج از مرزهای ایران.
اندکی از آغاز سال ۲۰۱۸ نگذشته بود که ترکیه برای انجام عملیاتی به نام «شاخه زیتون» وارد سوریه شد؛ نبرد رو در رو در خاک سوریه با شبهنظامیان کُـرد که از حمایت ائتلاف به رهبری آمریکا برخوردار هستند، بر تنشها و اختلافات میان آنکارا و متحدانش در غرب افزود.
در واپسین روز ماه ژانویه «ماه آبی» بر آسمانها پدیدار شد؛ نخستین «ماه آبی» از سال ۱۹۸۳ به این سو.
المپیک زمستانی در کره جنوبی در ماه فوریه، تنها صحنه ورزش نبود؛ تیمی از کره شمالی و مهمتر از آن خواهر رهبر کره شمالی، برای شرکت در بازیها به کره جنوبی سفر کردند. سفری که در راستای تلاشهای پیونگیانگ برای کاهش تنشها انجام شد و چند ماه بعد به یک واقعه تاریخی انجامید.
اوایل ماه مارس، سرگئی اسکریپال، جاسوس دوجانبه روسی که به بریتانیا پناهنده شده بود، و دخترش، بیهوش بر نیمکتی در سالزبری پیدا شدند. بعدا مشخص شد که آنها با ماده شیمیایی «نووچیک» مسموم شدهاند. غرب انگشت اتهام را به سوی روسیه گرفت، مسکو اتهامها را رد کرد، اما این واقعه زنجیرهای از بحرانهای تازه را در روابط دو طرف در پی داشت. اسکریپال و دخترش زنده ماندند.
دولت چین رای به تغییراتی در قانون اساسی داد که بالقوه رهبری مادامالعمر شی جینپینگ، رئیسجمهوری فعلی، را ممکن میسازد. اندکی بعد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، برای چهارمین بار برای این مقام انتخاب شد.
هجدهم ماه مارس استیون ویلیام هاوکینگ، فیزیکدان نظری و کیهانشناس برجسته بریتانیایی، نویسنده شماری از پرفروشترین کتابها و رسالههای نظری، که در عین حال در میان عموم مردم نیز چهرهای شناختهشده بود، در ۷۶ سالگی درگذشت.
مرگ واپسین کرگدن سفید نر در کره زمین، این نمونه بینظیر را به «انقراض عملی» کشاند. چند ماه بعد «صندوق جهانی طبیعت» گزارش تازهای منتشر کرد و گفت طی چهار دهه اخیر، ۶۰ درصد حیات وحش کره زمین، از پستانداران تا ماهیان و ماکیان از میان رفتهاست.
در میانه ماه آوریل، ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا، در واکنش به حملات شیمیایی در دوما، به مراکزی متعلق به دولت سوریه، حمله موشکی کردند.
در ۱۸ آوریل سینماها در عربستان پس از ۳۵ سال باز شدند. در ۲۴ ژوئن زنان این کشور اجازه یافتند پشت فرمان خودرو بنشینند و رانندگی کنند.
پنج هفته پس از آنکه ترامپ اعلام کرد از توافق اتمی با ایران خارج میشود، رئیسجمهوری آمریکا و رهبر کره شمالی، روز ۱۲ ژوئن در رخدادی بیسابقه، با یکدیگر در سنگاپور دیدار و مذاکره کردند. دو طرف توافق کردند به سوی غیر اتمی شدن شبهجزیره کره گام بردارند؛ اما سرعت این گامها در ماههای بعد کندتر از آنچه انتظار میرفت، شد.
موج گرما در ماه ژوئیه، آغازی بود بر فجایع طبیعی مرگباری که در ماههای بعد جان صدها نفر را گرفت؛ در همان اوایل تابستان دهها نفر در آمریکای شمالی کشته شدند و دهها تن در آتشسوزی یونان جان دادند. حریق و موج مرگبار گرما و توفانهای سهمگین ادامه پیدا کرد. اواخر سال پژوهشگران «مجمع بینالمللی تغییرات آبوهوایی» هشدار دادند که برای جلوگیری از گرمایش زمین و تغییرات خطرناک سالهای پیشرو، به «اقدامات فوری و گسترده» نیاز داریم.
اندکی از برملاشدن درز اطلاعات شخصی میلیونها کاربر در فیسبوک نگذشته بود که سهام این ابـرشرکت ۲۰ درصد سقوط کرد. شبکههای اجتماعی در سال ۲۰۱۸ با انبوهی از انتقادها و گزارشها در مورد «پخش خبرهای جعلی»، «درز اطلاعات شخصی» و مسائل دیگر روبهرو شدند.
در ماه اوت شرکت اپل، به نخستین شرکت سهامی عام در جهان تبدیل شد که ارزش آن در بازار به یک تریلیون دلار (۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ دلار) میرسد. در ماه سپتامبر آمازون، دیگر شرکت آمریکایی، هم یک تریلیون دلاری شد.
در ماه سپتامبر دیوان عالی هند رای به جرمزدایی از همجنسگرایی در آن کشور داد؛ هند صاحب یکی از قدیمیترین قوانین جنایی در رابطه با همجنسگرایی بود و آن را در میان «جرایم خلاف طبیعیت» طبقهبندی کرده بود.
دوم اکتبر جمال خاشقجی، یادداشتنویس روزنامه واشینگتنپست، منتقد ولیعهد عربستان سعودی، در کنسولگری آن کشور در استانبول توسط هیئتی که برای قتلش از ریاض فرستاده شده بود، کشته شد؛ آنچه به زنجیرهای از واکنشها انجامید.
اواخر همان ماه هواپیمای لاینایر با ۱۸۹ سرنشین در اندونزی سقوط کرد. کسی از این سانحه جان به در نبرد. شمار کشتهشدگان سوانح هوایی در سال ۲۰۱۸ نسبت به سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۶ بهطور چشمگیری افزایش پیدا کرد.
۲۶ نوامبر، کاوشگر ناسا به نام «اینسایت» به طور موفقیتآمیزی بر سطح مریخ فرود آمد و نخستین تصاویر خود را از سیاه سرخ ارسال کرد.
چند ماه پس از درگذشت سناتور جان مککین، در ۳۰ نوامبر جرج هربرت واکر بوش، چهل و یکمین رئیس جمهور آمریکا، نیز در ۹۴ سالگی درگذشت.
دسامبر در فرانسه با تظاهرات «جلیقهزردها» شروع شد، تظاهراتی که به یکی از بدترین بحرانهای مدنی و سیاسی برای دولت فرانسه تبدیل شد، رئیسجمهوری آن کشور را مجبور کرد برخی از قوانین را متوقف کرده یا تغییر دهد. اندکی بعد «جلیقه زردها» در کشورهای دیگر جهان نیز دیده شدند.