رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، روز سهشنبه، ۱۴ تیر، در مصاحبهای گفت رویکرد ایران در مذاکرات دوحه باعث شد فرصت خوبی برای دست یافتن به توافق احیای برجام از دست برود.
او در گفتوگویی با شبکه رادیویی آمریکایی انپیآر گفت: «در این دور اخیر، اتحادیه اروپا در نقش خود به عنوان هماهنگکننده میخواست حداقل یک تلاش دیگر را انجام دهد؛ بنابراین از هر دو هیئت دعوت کرد تا به دوحه بیایند، با این امید که ایرانیها تمایلی برای پاسخدهی مثبت نشان دهند. اما به نظر میرسد آنها در این مرحله قادر به ارائه پاسخ نیستند.»
ایران و آمریکا بعد از چهار ماه توقف مذاکرات هستهای، سرانجام روز چهارشنبه، هشتم تیر، مذاکرات غیرمستقیمی را در دوحه قطر برگزار کردند که به گفته مقامات آمریکا «بدون هیچ پیشرفتی» پایان یافت.
در واکنش به بینتیجه ماندن این دور از مذاکرات، سه قدرت اروپایی عضو برجام شامل بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز در بیانیه مشترکی اعلام کردند که «ایران به یک فرصت دیگر پشت پا زد و به جای آن، درخواستهای جدید غیربرجامی و به دور از واقعیت را پیش کشید».
رابرت مالی نیز در مصاحبه روز سهشنبه خود به این موضوع اشاره کرد و گفت که ایران هم پیش از این و هم در دوحه «مطالبات جدیدی را اضافه کردهاست... که هیچ ربطی به توافق هستهای تلقی ندارد و... بخشی از این مذاکره نیست.»
گزارش ها حاکی است که ایران دو شرطِ به گفته مقامهای آمریکایی «فرابرجامی» را مطرح کرده است که یکی حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا است و دیگری دریافت تضمین از واشینگتن مبنی بر عدم خروج دولتهای بعدی ایالات متحده از توافق فعلی.
فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران سپس گفت: «اگر آنها [ایران] برای انجام این کار آماده نبودند، مشخص نیست که چرا به دوحه آمدند.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز ۱۳ تیر در تماسی تلفنی با همتای فرانسویاش، کاترین کولونا، گفت به باور ایران، دلیل ناکامی گفتوگوهای دوحه، «فقدان ابتکار عمل طرف آمریکایی بوده است.»
رابرت مالی در مصاحبه تازه خود با انپیآر به پرسشی در این باره نیز پاسخ داده و با رد این اظهارات مقامهای ایرانی گفت: «اتحادیه اروپا طرحهای بسیار دقیقی روی میز قرار داده... و ما گفتهایم که آماده پذیرش این توافق هستیم. طرفی که «بله» نگفته، ایران است؛ بنابراین برای ما روشن نیست گه چرا ایران میگوید ما با مواضع قدیمی آمدیم.»
او تأکید کرد: «موضعی که ما به آن رسیدهایم با معنای بازگشت به برجام سازگار است؛ بنابراین طرفی که اکنون نیاز است پاسخ بدهد، ایران است.»
آقای مالی افزود: «بحثی که در حال حاضر واقعاً باید مطرح شود، چندان بین ما و ایران نیست... بین ایران و خودش است و آنها باید به نتیجهای برسند که آیا اکنون آمادهاند تا با چهار کشور دیگر... کنار بیایند یا خیر.»
به دنبال ناکامی در این دور از مذاکرات در دوحه، روز جمعه دیپلماتهای غربی گفتند که تلاشها برای احیای برجام احتمالا پس از سفر جو بایدن به خاورمیانه در اواسط ماه ژوئیه از سر گرفته میشود.