لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۷

حسن روحانی: آمریکا پل را خراب کرده و از آن طرف داد می‌زند


حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران
حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران

رئیس جمهوری ایران می‌گوید جمهوری اسلامی با «همه دنیا» در حال «تعامل و مذاکره» است و آمریکایی‌ها نیز خود «شرایط مذاکره» با تهران را از بین برده‌اند.

اظهارات وی پس از آن بیان می‌شود که رهبر جمهوری اسلامی در واکنش به پیشنهاد مذاکره دونالد ترامپ با رهبران ایران، اعلام کرد که مذاکره با آمریکا در حال حاضر «قطعا به ضرر» ایران تمام می‌شود و به همین دلیل، «ممنوع» است.

پس از این اظهارات، حسن روحانی در جلسه روز چهارشنبه ۲۴ مرداد هیات دولت گفت: با وجودی که روند مذاکرات ایران و آمریکا داشت به «خوبی» پیش‌ می‌رفت، آمریکا «خودش آن را تخریب کرده و پل را خراب کرده» است.

به گفته وی، حالا نیز ایالات متحده، «آن طرف ایستاده و می‌گوید باید چگونه عبور کنم؟»

آقای روحانی، جمهوری اسلامی را با وجود از بین رفتن شرایط مذاکره با آمریکا در «تعامل و مذاکره» با همه کشورهای جهان معرفی کرده و از جمله گفته که تهران با اروپا و آسیا و همسایگان خود در قزاقستان «مذاکرات بسیار خوب و صمیمانه‌ای» داشته است.

وی خطاب به آمریکایی‌ها گفته که «اگر می‌خواستید عبور کنید، چرا {پل مذاکره را} خراب کردید؟ اگر می‌خواستید همدیگر را ببینیم چرا پل را خراب کردید؟ خودشان پل را خراب کرده و آن طرف ایستاده و داد می‌زنند».

روحانی اضافه کرده است:‌ «این که نشد. اگر راست می‌گویید بیایید پل را دو مرتبه درست کنید. پل را که درست کردید خود به خود و به طور طبیعی رفت و آمد درست می‌شود؛ خودت مؤثر و مخرب و عامل این کار هستی».

با وجود اعلام خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران، رئیس‌‌جمهوری آمریکا هشتم مرداد برای دیدار با رهبران ایران اعلام آمادگی کرد و گفت که «هیچ شرطی» هم در این زمینه ندارد.

وزارت خارجه ایران به این پیشنهاد که با واکنش بسیار تند فرماندهان نظامی در ایران روبرو شد، چنین پاسخ داد که جمهوری اسلامی از مذاکره «واهمه ندارد» اما «بعید است ترامپ اهل مذاکره باشد».

رهبر جمهوری اسلامی نیز مذاکره با آمریکا را «ممنوع» کرده و فرمانده سپاه پاسداران گفت که ایران نه با دونالد ترامپ و نه با روسای جمهوری بعدی آمریکا وارد مذاکره نخواهد شد.

آقای ترامپ در روزهای بعد با تاکید بر اینکه وضع اقتصادی ایران سریعاً رو به وخامت است، پیش‌بینی کرد که مقام‌های جمهوری اسلامی ایران به زودی با دولت آمریکا وارد مذاکره خواهند شد.

خردادماه امسال بیش از صد فعال سیاسی و مدنی در داخل و خارج از ایران در بیانیه‌ای با اشاره به استقبال «جهانی» از دیدار رئیس‌جمهوری آمریکا با رهبر کره شمالی و «وضعیت پرخطر منطقه»، خواستار «مذاکره مستقیم و بدون هیچ پیش‌شرط» بین ایران و آمریکا شده بودند.

جهانگیری: مذاکره با آمریکا پذیرفتنی نیست

اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی نیز گفته که با توجه به «سیاست‌های خصمانه و توأم با بی‌احترامی دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، مذاکره با این کشور پذیرفتنی نیست».

آقای جهانگیری شامگاه سه‌شنبه در جلسه هم‌اندیشی با روسای ۱۳ دانشگاه برتر کشور و برخی از استادان دانشگاه، مدعی شد که «غالب نخبگان» کشور نیز بر همین نظر هستند.

وی به آنچه «جنگ تبلیغی و روانی آمریکا و رسانه های وابسته آنان علیه ملت ایران» نامید، اشاره کرد و افزود که هدف از آن، مواجه ساختن افکار عمومی در ایران با «تشویش، نگرانی و ناامیدی نسبت به آینده کشور و نظام» است.

وزیران خارجه ایران و آمریکا برای نخستین بار پس از قطع روابط دو کشور در سال ۵۸، در دولت حسن روحانی به صورت مستقیم با یکدیگر مذاکره کردند.

با این حال رهبر جمهوری اسلامی اعلام کرده که موضوع این مذاکرات تنها توافق اتمی بوده و ایران درباره موضوعات دیگر با آمریکا مذاکره نخواهد کرد.

در سال ۸۶ در دولت محمود احمدی‌نژاد نیز حسين کاظمی قمی و رایان کراکر، سفیران ایران و آمریکا در عراق، با یکدیگر به صورت مستقیم مذاکره کرده بودند.

در سال‌های پایانی دولت آقای احمدی‌نژاد نیز معاونان وزیران خارجه دو کشور به شکل محرمانه در عمان مذاکره کردند.

پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری ایران، ایرنا و رادیو فردا؛ ب.ب/ک.ر
XS
SM
MD
LG