لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۲۹

سفر روحانی به آنکارا برای شرکت در نشست سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه


روسای جمهور سه کشور تاثیرگذار در سوریه، روز چهارشنبه در ترکیه با یکدیگر دیدار می کنند و در این راستا حسن روحانی و ولادیمیر پوتین روز سه شنبه وارد ترکیه شدند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی شامگاه سه شنبه، ۱۴ فروردین، وارد آنکارا شد تا روز چهارشنبه در دور دوم گفت و گو های سه جانبه با روسای جمهور روسیه و ترکیه درباره سوریه شرکت کند.

در همین حال خبرگزاری فرانسه با اشاره به حضور نظامی هر سه کشور درسوریه گفته است اظهارات ماه گذشته دونالد ترامپ درباره خروج احتمالی ایالات متحده از سوریه، قصد این سه کشور را برای تثبیت حضور نظامی، سیاسی‌شان در سوریه افزایش داده است.

از سوی دیگر به نوشته خبرگزاری ایتارتاس، در حاشیه این نشست قرار است دیدار دوجانبه‌ای بین رؤسای جمهوری ایران و روسیه درباره برجام انجام شود.

سوریه، ایران و ترکیه از ژانویه سال ۲۰۱۷ نشست هایی در آستانه، پایتخت کشور قزاقستان، با هدف برقراری صلح در سوریه برگزار کردند که به ایجاد چهار منطقه موسوم به «منطقه کاهش تنش» در خاک سوریه انجامیده است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی،رییس جمهوری ایران،پیش از سفر به ترکیه اعلام کرد که حضور نیروهای خارجی در سوریه بدون اجازه دولت این کشور «غیرقانونی است و باید به آن خاتمه داده شود».

وی همچنین مدعی شد که آمریکا «به دنبال عدم استقرار کامل دولت سوریه در همه مناطق و یا حتی به فکر تجزیه این کشوراست».

سخنان آقای روحانی درحالی بیان شده که ایران و روسیه برای حمایت از حکومت بشار اسد در سوریه حضور نظامی دارند.

ترکیه از دو ماه پیش حملات زمینی و هوایی خود را در سوریه علیه «ی‌پ‌گ» آغاز کرد و نام این عملیات را «شاخه زیتون» گذاشت.

ترکیه «ی‌پ‌گ» را به عنوان شاخه‌ای از حزب کارگران کردستان ترکیه، پ‌کاکا، می‌داند و هر دو گروه را سازمان‌هایی تروریستی توصیف می‌کند.

تهران، دمشق و مسکو با عملیات موسوم به «شاخه زیتون» مخالفت کرده‌اند.

با این حال به گزارش شبکه تی ار ت ترکیه، رجب طیب اردوغان روز سه شنبه درمصاحبه مطبوعاتی مشترک با ولادیمیر پوتین گفت که «آینده سوریه مهم است و نمی توان آن را به گروه های تروریستی مانند داعش و ی‌پ‌گ واگذار کرد».

پایگاه اینترنتی «دیلی صباح ترکیه» روز دوشنبه به نقل از یکی از مقامات این کشور اعلام کرده بود که امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه ،«خواستار شرکت در نشست سه جانبه ترکیه، روسیه و ایران درباره سوریه بود اما این خواسته وی از سوی ایران رد شد».

با این حال خبرگزاری ایرنا،روز سه شنبه،به نقل از«یک کارشناس نزدیک به وزارت خارجه ایران» این گزارش را رد و اعلام کرد که جمهوری اسلامی «مخالفتی با برگزاری این نشست ندارد».

سفر ولادیمیر پوتین به ترکیه به جز موضوع سوریه، به دلیل توافقات دو کشور درباره تجهیزات پیشرفته دفاع هوایی اس ۴۰۰ اهمیت و همکاری برای ساخت نیروگاه هسته ای اهمیت دارد.

دی ماه سال گذشته مقام‌های وزرات دفاع ترکیه اعلام کردند که آنکارا و مسکو توافق تحویل سامانه‌های پدافندی اس-۴۰۰ به ترکیه را نهایی کرده‌اند.

ترکیه نخستین عضو پیمان ناتو خواهد بود که پیشرفته‌ترین سامانه پدافندی روسیه را در اختیار می‌گیرد.

نیروگاه هسته ای «آک کویو» درمرسین نیز یکی از موارد همکاری روسیه و ترکیه است.

آلکسی لیکهاچف، رئیس روس اتم، سال گذشته گفته بود که که ۳۵ تا ۴۰ درصد پروژه توسط خود شرکت‌های ترکیه اجرا خواهد شد و اولین نیروگاه ۶ تا ۸ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت که تا سال ۲۰۲۳ راه‌اندازی خواهد شد.

ترکیه و روسیه قرارداد ساخت چهار نیروگاه را امضا کرده‌اند که هر کدام ۱۲۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق خواهند داشت وارزش کل پروژه ۲۰ میلیارد دلار بر آورد می‌شود.

XS
SM
MD
LG