رئیسجمهوری فرانسه میگوید نباید به روسیه اجازه داد که در اوکراین پیروز شود، قدرتهای غربی تا هر زمانی که لازم باشد از اوکراین حمایت خواهند کرد و برای محدود کردن صادرات انرژی روسیه آمادهاند.
امانوئل مکرون روز سهشنبه هفتم تیر در پایان اجلاس سران گروه هفت در یک نشست خبری گفت کاملا مشخص است که تنها هدف روسیه وادار کردن اوکراین به تسلیم است.
او افزود: «من واقعا امیدوارم که جنگ تا آخر سال جاری میلادی به پایان برسد و آرزوی ما این است که روسیه نباید و نمیتواند به پیروزی برسد».
همزمان گزارش شد که فعالیت ماموران آتشنشانی و واحدهای امداد برای یافتن مجروحان در یک مرکز خرید در شهر کرمنچوک در شرق اوکراین ادامه دارد. به گفته مقامات مسئول، بر اثر حمله موشکی روسیه به این مرکز خرید که روز دوشنبه روی داد ۱۸ نفر کشته و ۳۶ نفر مفقود شدهاند.
آقای مکرون گفت چنین حملاتی نشان میدهد که تحریمهای بیشتر ضروری است و کشورهای گروه هفت کمکهای نظامی به اوکراین برای دفاع از خود را افزایش خواهند داد. او بار دیگر تکرار کرد کسانی که مرتکب جنایات جنگی شدهاند باید شناسایی و مجازات شوند.
رئیسجمهوری فرانسه افزود: «حمایت ما از اوکراین و تحریمهای ما علیه روسیه تا هر زمانی که لازم باشد ادامه پیدا خواهد کرد و در صورت لزوم در روزها و هفتههای آینده تشدید خواهد شد».
آقای مکرون در گذشته به خاطر موضعگیریهای خود در قبال روسیه مورد انتقاد قرار گرفته بود ولی روز سهشنبه به نظر میرسید که مواضع او با سایر رهبران گروه هفت انطباق دارد.
او گفت که ناتو در جریان اجلاس سران کشورهای عضو این پیمان که روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در مادرید برگزار میشود «قدرت و اتحاد» خود را به نمایش خواهد گذاشت.
آقای مکرون خاطر نشان کرد که به عنوان اهرمی دیگر برای اعمال فشار بر مسکو از تعیین سقف مشخص برای قیمت نفت و گاز صادراتی روسیه، از جمله طرح آمریکا برای اعمال محدودیت در صادرات نفت آن کشور حمایت میکند ولی اجرای چنین اقداماتی مستلزم بررسیهای دقیقتر و ایجاد «ائتلافی» از خریداران است که بتواند حد نصابهای تعیین شده را به شکل موثری اجرا کند.
رئیسجمهوری فرانسه بر ضرورت ادامه گفتوگوها بین سازمان ملل، ترکیه، اوکراین و روسیه با هدف بازگشایی مسیرهای کشتیرانی از بندر اودسا برای کمک به صادرات غله اوکراین نيز تاکید کرد.
درخواست از چین برای اعمال فشار بر روسیه
در همین حال، رهبران کشورهای گروه هفت در بیانیه پایانی اجلاس خود از چین خواستند که با اعمال فشار بر روسیه برای پایان دادن به جنگ در اوکراین پایبندی خود به اصل حل صلحآمیز اختلافات را نشان دهد و همچنین ادعای توسعهطلبانه در مورد مالکیت قلمروهای دریایی در دریای چین را کنار بگذارد.
در بخشی از این بیانیه با استناد به قطعنامههای مجمع عمومی سازمان ملل و مصوبات دیوان بینالمللی دادگستری خاطرنشان میشود: «چین باید به روسیه فشار بیاورد که نیروهای خود را بلادرنگ و نامشروط از اوکراین خارج کند».
رهبران کشورهای گروه هفت در این بیانیه ضمن ابراز نگرانی شدید از وضعیت در دریاهای شرقی و جنوبی چین مخالفت خود را با تغییر وضعیت کنونی با استفاده از زور و یا تهدید اعلام کردند.
این بیانیه میافزاید: «ما تاکید می کنیم که ادعاهای چین در مورد مالکیت آبهای این منطقه توجیه و پایه و اساس قانونی ندارد».
رهبران کشورهای گروه هفت در مورد وضعیت وخیم حقوق بشر در چین از جمله بازداشت و کار اجباری مردمان تبت و اقلیت مسلمان اویغور ابراز نگرانی کرده و از پکن خواستند که به تعهدات خود در زمینه احترام به آزادیها، حقوق شهروندی و خودگردانی ناحیه هنگکنگ عمل کند.
آنها با زبانی بیسابقه سیاستهای دولت چین در مغایرت با بازار آزاد را مورد تاکید قرار داده و آن را عامل اختلال در اقتصاد جهانی دانستند.