لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۵۵

وزارت خارجه روسیه: اگر آمریکا جنگ نمی‌خواهد، باید آن را ثابت کند


سرگی ریابکوف در واکنش به اعزام نیروی بیشتر از طرف آمریکا سخن گفته است
سرگی ریابکوف در واکنش به اعزام نیروی بیشتر از طرف آمریکا سخن گفته است

در حالی که وزارت خارجه آمریکا می‌گوید که از تصمیم ایران به غنی‌سازی شگفت‌زده نشده، وزارت خارجه روسیه از سوی دیگر روز سه‌شنبه خواستار خویشتن‌داری طرفین شده و آمریکا را به تحریک ایران متهم کرد.

به گفته معاون وزیر خارجه روسیه، به گزارش خبرگزاری رویترز، آمریکا «به شکلی بسیار تحریک‌آمیز» در پی افزایش فشار بر ایران است. او با اشاره به خبر اعزام نیروی بیشتر از طرف آمریکا به منطقه چنین موضع‌گیری کرده است.

سرگی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، در ادامه چنین اظهار نظر کرد که « اگر آمریکا جنگ نمی‌خواهد، باید آن را ثابت کند».

کاخ سفید برنامه ایران برای افزایش حجم ذخایر اورانیوم غنی شده را «اخاذی هسته‌ای» نامیده و گفت نباید تسلیم ایران شد.

کَرِت ماکیوس سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که دونالد ترامپ وعده داده است به ایران اجازه داده نخواهد شد به تسلیحات هسته‌ای دست یابد و «اخاذی هسته‌ای» اخیر ایران نیز با افزایش فشارهای بین‌المللی مواجه خواهد شد.

وی همچنین گفت مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا به جامعه جهانی گفته‌اند نباید تسلیم «اخاذی» ایران شوند.

روز دوشنبه، ۲۷ خرداد، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، گفت که حجم ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرم تا ده روز دیگر خواهد گذشت. بر اساس توافق هسته‌ای ایران ملزم است سطح ذخایر اورانیوم خود را زیر ۲۰۲٫۸ کیلوگرم نگه دارد.

در این میان مورگان ارتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز روز دوشنبه گفت که ما ایران را دعوت می‌کنیم از تولید سلاح هسته‌ای اجتناب کرده و به تعهدات بین‌المللی خود پایبند باشد.

به گفته خانم ارتگاس، آمریکا از تصمیم ایران «شگفت‌زده نشده»، اما «متاسف» است.

امانوئل مکرون، رئیس ‌جمهوری فرانسه، در واکنش به سخنان کمالوندی اعلام کرده است این اقدام «مایه تاسف» است و خواستار خویشتن‌داری ایران و رفتار «مسئولانه» شده است.

بریتانیا نیز گفته است اگر ایران محدودیت‌های هسته‌ای را نقض کند، «همه گزینه‌ها» روی میز خواهد بود.

در این میان کاخ ریاست جمهوری روسیه نیز گفته است که «در حال ارزیابی اقدامات ایران است، اما فکر نمی‌کند جمهوری اسلامی قصد خروج از برجام را داشته باشد».

میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، نیز اعلام کرده است اقدام ایران برای افزایش سطح ذخایر اورانیوم غنی‌شده، در اصل یک «پیام سیاسی» است که نشان می‌دهد تهران برای توزان منافع اقتصادی و هسته‌ای خود تلاش می‌کند.

ایران تهدید کرده است تا زمانی که منافع اقتصادی کشور از برجام تامین نشود، مرحله به مرحله‌ تعهدات برجامی خود را کاهش خواهد داد.

سخنگوی سازمان ملل از ایران و دیگر کشورهای امضاکننده برجام خواسته است تا به تعهدات خود در قالب توافق هسته‌ای موسوم به برجام «پایبندی کامل» داشته باشند.

به گزارش وب‌سایت رسمی سازمان ملل، استفان دوژاریک دوشنبه بعدازظهر، ۲۷ خرداد، در نشست مطبوعاتی با خبرنگاران در واکنش به اظهارات اخیر کمالوندی گفت دبیرکل سازمان ملل از این اظهارات خبردار است و موضع وی همیشه این بوده و خواهد بود که برجام دستاوردی بزرگ در زمینه عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای و دیپلماسی است.

به گفته وی، توافق هسته‌ای با ایران در خدمت صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی است و لذا آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، ایران را تشویق می‌کند که به تعهدات برجامی خود پایبند بماند و از همه طرفین برجام خواستار پای‌بندی کامل به تعهدات‌شان است.

او گفت: «طرفین باید از هر گونه اقدام تنش‌افزا خودداری کنند. دیگر کشورها نیز باید برای حفظ برجام تلاش کنند.»

سقف مجاز تعیین شده در برجام برای ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۲۰۲٫۸ کیلوگرم است.

آقای دوژاریک درباره سوالی پیرامون گذشتن حجم ذخایر اورانیوم ایران از سطح تعیین‌شده در برجام و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به تبع آن احتمال بازگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران گفت که نمی‌خواهد درباره آینده گمانه‌زنی کند، اما این موضوع مربوط به شورای امنیت است تا تصمیم بگیرد.

او گفت: «ما بر این عقیده هستیم که تمام طرفین برجام از هر اقدامی که به تنش‌ها دامن می‌زند خودداری کنند، خصوصا این که در منطقه هم اکنون نیز سطح تنش‌ها بالا است».

منابع: سازمان ملل، تاس، رویتزر/ ف. ق./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG