کاخ ریاستجمهوری روسیه میگوید ولادیمیر پوتین، میزبان رئیسجمهوری سوریه بوده و دو طرف تاکید کردهاند که مرکز توجهات در بحران سوریه، از عملیات نظامی به تلاشها برای پیدا کردن راهحل سیاسی تغییر مییابد.
بیانیه کاخ کرملین صبح روز سهشنبه ۳۰ آبان منتشر شده و در آن آمدهاست پوتین قصد داشته پیش از دیدار سران روسیه، ایران و ترکیه، یعنی طرفهای مذاکرات آستانه، با بشار اسد دیدار و گفتوگو کند.
ایران و روسیه از مهمترین حامیان دولت اسد هستند و ترکیه از شماری از مخالفان رئیسجمهوری سوریه حمایت میکند. مذاکرات آستانه به برپایی چند منطقه موسوم به «کاهش خشونت» انجامیدهاست. پوتین، رجب طیب اردوغان و حسن روحانی، روز چهارشنبه دیدار خواهند کرد.
رئیسجمهوری روسیه در عین حال گفته او در پی دیدار با اسد، با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و شماری از سران خاورمیانه، از جمله امیر قطر، تلفنی گفتوگو میکند.
در بیانیه کاخ کرملین به نقل از ولادیمیر پوتین آمده است «ما هنوز برای پیروزی کامل علیه تروریسم، راهی طولانی در پیش داریم. ولی در مورد نبردهای مشترک علیه تروریسم در سوریه، لازم است که عملیات نظامی رو به پایان بگذارد».
پوتین افزوده است «به نظر من الان مهمترین چیز، گام برداشتن در راستای پرسشهای سیاسیست و من با کمال رضایت متوجه شدهام که شما (اسد) آماده هستید با کسانیکه خواستار صلح و راهحلی (برای پایان دادن به جنگ) هستند، همکاری کنید».
بشار اسد نیز گفته است «در این مرحله، بهخصوص پس از پیروزی ما بر تروریستها، به نفع ما است که در راستای روندی سیاسی گام برداریم».
رئیسجمهوری سوریه گفته شرایط موجود «چشماندازی از پیشرفت در روند سیاسی را سبب شده» و «ما بر حمایت روسیه برای جلوگیری از دخالتهای بازیگران خارجی در روند سیاسی حساب میکنیم».
به گفته کاخ کرملین دیدار میان پوتین و اسد، روز دوشنبه در سوچی صورت گرفتهاست. با این همه جزئیات مربوط به گفتوگوها و خبر این دیدار تا صبح روز سهشنبه منتشر نشده بود.
دیدار پیشین پوتین و اسد به مهر ماه ۱۳۹۴ باز میگردد که بشار اسد به دعوت رئیسجمهوری روسیه به مسکو سفر کرد؛ چندی پس از آنکه عملیات نظامی روسیه در سوریه آغاز شد. در آن زمان کاخ کرملین اعلام کرد دو طرف در مورد «مسائل مرتبط با عملیات هوایی روسیه در سوریه»، «جنگ با گروههای تروریستی تندرو» و «پشتیبانی از عملیات نظامی نیروهای مسلح سوریه» گفتوگو کردهاند.
جنگ داخلی سوریه پس از سرکوب اعتراضات عمدتا مسالمتآمیز علیه حکومت اسد آغاز شد. سوریه در سالهای پس از آن به یکی از مهمترین پایگاههای گروههای افراطی تبدیل شد و پای کشورهای مختلف از ایران و گروههای شبهنظامی مورد حمایت آن، روسیه و نیروهای نظامیاش تا دیگر کشورهای منطقه و جهان، به این کشور باز شد. دستکم ۳۷۰ هزار تا نیم میلیون نفر در این جنگ جان خود را از دست داده و نزدیک به دو سوم شهروندان آن آواره شدهاند.