لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۰۲

سازمان ملل: غیرنظامیان در بوچا مستقیماً هدف قرار گرفته‌اند؛ ادامه اخراج دیپلمات‌های روس


کشف یک گور دسته جمعی غیرنظامیان اوکراینی در شهر بوچا
کشف یک گور دسته جمعی غیرنظامیان اوکراینی در شهر بوچا

در حالی که سازمان ملل می‌گوید شواهد موجود نشان‌دهنده «هدف‌گیری مستقیم» غیرنظامیان کشته شده در شهر بوچا است، دبیرکل ناتو در همین روز گفت که نگران کشف «جنایت‌های بیشتری» در اوکراین است.

در پی بازپس‌گیری برخی شهرهای حومه کی‌یف، از جمله شهر بوچا از دست نیروهای روس، مقام‌های اوکراینی از کشف اجساد دست‌کم ۴۱۰ غیرنظامی در این مناطق خبر دادند. مقام‌های اوکراینی می‌گویند در بوچا یک «اتاق شکنجه» کشف شده است که برخی از «بدترین وحشی‌گری‌ها» در آن رخ داده است.

لیز تروسل، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل، روز سه‌شنبه ۱۶ فروردین در ژنو به خبرنگاران گفت: «به نظر می‌رسد آنچه ما در این‌جا می‌بینیم، کشتار مستقیم و هدف قرار دادن غیرنظامیان در بوچا است».

به گزارش روزنامه تایمز لندن، او به عکس‌هایی از افرادی با دست‌های بسته و زنان نیمه‌برهنه‌ای که بدن‌شان سوزانده شده است استناد کرد و گفت: «همه نشانه‌ها حاکی از این است که قربانیان مستقیماً هدف قرار گرفته و مستقیماً کشته شده‌اند».

سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل تأکید کرد که «طبق قوانین بین‌المللی بشردوستانه، کشتار عمدی غیرنظامیان جنایت جنگی است».

به نوشته خبرگزاری آلمان، خانم تروسل در ادامه گفت سازمان ملل قصد دارد یک تیم ۵۰ نفره از کارشناسان حقوق بشر خود را به بوچا بفرستد و پس از آن یک کمیسیون تحقیقی متشکل از وکلای مستقل به بررسی آنچه در بوچا اتفاق افتاده است، خواهد پرداخت.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز سه‌شنبه گفت: کشتار غیرنظامیان در شهر بوچا «اقدام تصادفی یک واحد خودسر در ارتش نیست، بلکه بخشی از کارزار عمدی روسیه برای کشتن، شکنجه، تجاوز و ارتکاب جنایت است».

او که در آستانه سفر به بروکسل برای شرکت در نشست وزیران خارجه ناتو سخن می‌گفت، به خبرنگاران گفت که واشینگتن از تلاش‌های اوکراین برای تحقیق دربارهٔ آنچه که اتفاق افتاده است حمایت می‌کند.

نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل، روز سه‌شنبه کشتار غیرنظامیان در شهر بوچا را محکوم کرد، اما از متهم کردن نیروهای روسی به عنوان مسئول این کشتارها خودداری کرد.

اسرائیل با اشاره به تلاش‌های نفتالی بنت برای «میانجی‌گری صلح» بین دو طرف درگیر از انتقاد تند علیه روسیه خودداری کرده است.

بیم کشف «جنایات بیشتر»

در همین حال، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز سه‌شنبه گفت بیم آن می‌رود در مناطقی از اوکراین که توسط نیروهای روسی اشغال شده است، بعداً «جنایت‌های بیشتری» کشف شود.

او در یک نشست رسانه‌ای گفت: «در صورتی‌که آن‌ها نیروهایشان را بیرون ببرند و نیروهای اوکراینی کنترل مناطق را به دست گیرند، می‌ترسم شاهد گورهای دسته‌جمعی، جنایات بیشتر و نمونه‌های بیشتری از جنایات جنگی باشیم».

دبیرکل ناتو در ادامه هشدار داد که روسیه در حال جابه‌جایی نیروهای خود به منظور استقرار مجدد آن‌ها در شرق و جنوب اوکراین برای آغاز «یک مرحله مهم از جنگ» است. از آغاز تهاجم روسیه به خاک اوکراین ۴۱ روز می‌گذرد و نیروهای روسی تاکنون در تصرف شهرهای اصلی اوکراین ناتوان مانده‌اند.

اخراج گروه بزرگی از دیپلمات‌های روسیه

در واکنش به گزارش‌های مربوط به «کشتار عمدی» غیرنظامیان در بوچا، چندین کشور اروپایی از اخراج ده‌ها دیپلمات روسی از پایتخت‌های خود خبر دادند.

دانمارک، سوئد، ایتالیا و اسپانیا روز سه‌شنبه اعلام کردند که به مسکو اطلاع داده‌اند حضور دیپلمات‌های این کشور در پایتخت‌های آن‌ها از این پس غیرقانونی است.

یپه کوفود، وزیر خارجه دانمارک، گفت که دولت دانمارک اقدامات سربازان روسیه در بوچا را «به شدت» محکوم کرده و در این ارتباط ۱۵ کارمند سفارت روسیه را از خاک خود اخراج می‌کند.

لوئیجی دی مایو، وزیر خارجه ایتالیا، نیز گفت به ۳۰ دیپلمات روس گفته شده است که «به دلایل امنیت ملی» کشور را ترک کنند. اسپانیا و سوئد هم به ترتیب ۲۵ و سه دیپلمات روسیه را اخراج کرده‌اند.

در همین حال، وزارت امور خارجه اسلوونی نیز روز سه‌شنبه اعلام کرد که تصمیم به اخراج ۳۳ دیپلمات روسی گرفته تا حمایت خود از اوکراین و محکومیت اقدامات روسیه را نشان دهد.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلوونی، خبر داد که تیمور ایوازوف، سفیر روسیه را «برای ابراز تاسف و شدیدترین اعتراض به شواهد روشن مبنی بر ارتکاب جنایات جنگی توسط نیروهای مسلح فدراسیون روسیه علیه مردم غیرنظامی در منطقه احضار کرده است.»

وزارت خارجه روسیه نیز گفته است که مسکو در واکنش به این تصمیمات کشورهای اروپایی، دست به «اقدام متقابل» خواهد زد.

آلمان: اتحادیه اروپا به واردات سوخت فسیلی از روسیه پایان می‌دهد

وزیر خارجه آلمان روز سه‌شنبه با اشاره به کشتار بوچا گفت ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا توافق کردند که واردات سوخت‌های فسیلی از روسیه را متوقف کنند.

آنالنا بائربوک گفت: «پاسخ به این جنایات جنگی در حال حاضر با بسته پنجم تحریمی در سطح اروپا باید این باشد که ما وابستگی به انرژی فسیلی روسیه را به‌طور کامل از بین ببریم، از زغال‌سنگ شروع خواهیم کرد و سپس نفت و پس از آن گاز».

وزیر خارجه آلمان در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد درخواست اوکراین برای دریافت تانک، بدون ارائه جزئیات بیشتر گفت که اعضای اتحادیه اروپا آماده صدور سامانه‌های تسلیحاتی بیشتر به این کشور هستند. کی‌یف می‌گوید برای بیرون راندن روسیه از قلمرو خود به تانک نیاز دارد.

تهدیدهای اقتصادی از سوی پوتین

در همین حال، رئیس‌جمهوری روسیه روز سه‌شنبه تهدید کرد که «ملی کردن» احتمالی دارایی‌های روسیه در خارج از آن کشور «یک سلاح دو لبه» است.

این سخنان ولادیمیر پوتین یک روز پس از آن بیان می‌شود که آلمان اعلام کرد سازمان انرژی این کشور کنترل دارایی‌های شرکت روسی گازپروم در آلمان را به‌دست خواهد گرفت.

گازپروم روسیه جمعه گذشته اعلام کرد که از آلمان خارج می‌شود.

پوتین همچنین تهدید کرد که روسیه باید نظارت دقیقی بر صادرات محصولات کشاورزی به «کشورهای غیردوست» داشته باشد. او در این مورد توضیح بیشتری نداد.

با استفاده از آسوشیتدپرس، رویترز، خبرگزاری فرانسه و تایمز لندن/پ.پ/ک.ر
XS
SM
MD
LG