لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۰۱

سعد حریری: برای مشورت در عربستان مانده‌ام


سعد حریری، نخست‌وزیر مستعفی لبنان
سعد حریری، نخست‌وزیر مستعفی لبنان

سعد حریری، نخست‌وزیر مستعفی لبنان، در یک پیام توئیتری اقامت خود در عربستان سعودی را برای مشورت بر سر «آینده» لبنان و «روابط» کشورش با کشورهای عربی منطقه عنوان کرد.

آقای حریری این موضوع را در صفحه شخصی خود در توئیتر مطرح کرده و نوشته است که به جز این مورد، هر چیز دیگری که دربارهٔ اقامت وی در عربستان و خانواده وی مطرح شده، «شایعه» است.

در حالی که مقام‌های بلندپایه لبنان و حتی چهره‌های سیاسی نزدیک به وی می‌گویند عربستان سعودی، او را مجبور به استعفا کرده، نخست‌وزیر مستعفی لبنان و همچنین ریاض، این موضوع را تکذیب می‌کنند.

عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان، روز پنج‌شنبه گفت تصمیم این‌که سعد حریری چه زمانی می‌خواهد به لبنان بازگردد با خود آقای حریری است.

آقای حریری که پس از دیدار با علی‌اکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی در بیروت، به ریاض سفر کرد، به‌طور ناگهانی در بیانیه‌ای از سمت خود کناره‌گیری کرد.

وی در نطق استعفای خود، به شدت به ایران و حزب‌الله لبنان تاخت و آنها را به دخالت در امور لبنان و دیگر کشورهای عربی متهم کرد.

با این حال مقام‌های ایران و حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، این اتهام‌ها را رد کرده و استعفای وی را با فشارهای عربستان سعودی مرتبط می‌دانند.

میشل عون، رئیس جمهوری لبنان، نیز حتی به صراحت از دزدیده شدن و گروگان گرفته شدن حریری از سوی عربستان سخن گفته و خواستار بازگشت وی به کشورش شده است.

اندکی بعد نیز حریری در نطقی تلویزیونی اعلام کرد که وی فرد آزادی است و به زودی به کشور بازخواهد گشت.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه روز چهارشنبه ۲۵ آبان از حریری و خانواده‌اش که آنها نیز در عربستان سعودی به سرمی‌برند دعوت کرد به فرانسه بروند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنج‌شنبه (۲۵ آبان) خبر داده بود که یکی از مقام‌های دفتر ریاست جمهوری فرانسه که نخواسته نامش فاش شود اعلام کرده سعد حریری این دعوت را پذیرفته و «طی روزهای آینده» به فرانسه خواهد رفت.

مکرون که برای شرکت در نشستی به شهر بن آلمان سفر کرده بود، گفته بود که دعوت وی به این مفهوم نیست که حریری به تبعید برود.

فرانسه روابط نزدیکی با لبنان دارد. این کشور در فاصله جنگ جهانی تحت کنترل فرانسه بود. سعد حریری هم‌خانه‌ای در فرانسه دارد و سال‌های زیادی را در این کشور گذرانده‌است. پدر او، رفیق حریری، نیز از دوستان نزدیک ژاک شیراک رئیس‌جمهور سابق فرانسه بوده‌است.

دولت ائتلافی لبنان سال گذشته و بر اساس توافقی شکل گرفت که در آن میشل عون رئیس‌جمهور و سعد حریری نخست‌وزیر شد و تعدادی از اعضای حزب‌الله نیز به عضویت کابینه درآمدند.

استعفای ناگهانی سعد حریری، لبنان را به یکی از صحنه‌های کشمکش‌ها و رقابت میان ایران و عربستان سعودی در خاورمیانه تبدیل کرده‌است.

در همین زمینه، نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان معتقد است که اگرچه بحران مرتبط با شخص سعد حریری پایان یافته اما بحران سیاسی در لبنان آغاز شده‌است.

در صورت تقدیم استعفای حریری، رئیس‌جمهوری باید فرمان تشکیل دولت موقت (دولت اداره امور) تا معرفی نخست‌وزیر جدید را صادر کند.

این در حالی است که هنوز مشخص نیست حریری ریاست دولت موقت را برعهده خواهد داشت و به لبنان بازمی‌گردد یا نه.

XS
SM
MD
LG