محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، در نشستی با روزنامهنگاران و اعضای هیئت تحریریه نیویورکتایمز، اظهار داشته که «هدف ایران تولید سلاح هستهای» است و «باید از همین الان دست به کار شد».
محمد بن سلمان هفتم فروردین ماه در تحریریه نیویورکتایمز گفتهاست ایران بهدنبال سلاح هستهای است تا بتواند هر آنچه میخواهد در منطقه خاورمیانه انجام دهد بدون آنکه نگران واکنشی از سوی دیگران باشد.
گزارش ها حاکی است که بن سلمان گفته است، «ما میدانیم هدف ایران چیست». او افزوده است، «اگر آنها سلاح هستهای داشته باشند، آنرا تبدیل به سپری برای خود میکنند تا اجازه دهد هرکاری که میخواهند در خاورمیانه انجام دهند، تا مطمئن باشند که هیچ کس به آنها حمله نخواهد کرد، چون در آنصورت از آن سلاح استفاده خواهند کرد».
ولیعهد عربستان میگوید «تاخیر ایجاد کنید، و نظاره گر باشید که آنها به بمب [اتمی] دست پیدا کنند، این یعنی نشستهاید و منتظر هستید که گلوله به سرتان بخورد». محمد بن سلمان ادامه داده است «پس باید از الان دست به کار شد».
مقامهای سعودی در هفتههای اخیر بار دیگر انتقادهایی را از توافق اتمی میان دولت باراک اوباما، بریتانیا، آلمان، فرانسه، روسیه، چین، و ایران مطرح کردهاند. آنها در عینحال همصدا با دونالد ترامپ که از منتقدان سرسخت این توافق است، خواستار اصلاح بند موسوم به غروب شدهاند؛ به این معنی که این منتقدان خواستار ایجاد محدودیتهای دائمی برای فعالیتهای اتمی ایران هستند. آنها در عین حال خواستار در پیشگرفتن تمامی اقدامات و بازرسیهای ممکن، برای جلوگیری از دستیابی تهران به جنگافزار هستهای هستند.
از سوی دیگر اما شماری از خبرگزاریها و شبکههای بینالمللی بهتازگی گزارش دادهاند که عربستان سعودی در مذاکرات با ایالات متحده برای دستیابی به انرژی هستهای، خواستار کسب مجوز غنیسازی و فرآوری اورانیوم است.
بنا بر این گزارشها، مقامهای سعودی در مذاکرات با آمریکا، میگویند باید قادر به فعالیتهایی باشند که آنها را بالقوه، به توانایی احتمالی برای ساخت بمب اتمی، نزدیک کند. چراکه بر پایه توافق فعلی میان تهران و شـش قدرت جهانی، ایران قادر خواهد بود پس از ۱۰ سال سانتریفوژهای غنیسازی را افزایش دهد، و پس از ۱۵ سال نیز اجازه دارد حجم اورانیوم کمتر غنیشده خود را بیشتر کند.
ایران همواره تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد کردهاست. مقامهای جمهوری اسلامی در عین حال نشانهای از موافقت برای اصلاح یا انجام تغییرات در توافق اتمی نیز بروز ندادهاند. تهران در عین حال عربستان سعودی و متحدان آن را دلیل اصلی مشکلات خاورمیانه معرفی میکند. وزیر خارجه جمهوری اسلامی در یکی از واکنشهایش به سخنان محمد بن سلمان در مورد ایران، گفته بود «عربستان به جنگهای تجاوزگرانه، زورگویی در منطقه، رفتارهای بیثباتکننده و اقدامات تحریکآمیز خطربار مشغول است و ایران را به خاطر عواقب این اقدامات مقصر میداند».
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، برای دیدار با دونالد ترامپ به ایالات متحده سفر کردهاست. او در این سفر دیدارها و نشستهای دیگری نیز انجام دادهاست از جمله نشست اخیر با روزنامهنگاران نیویورکتایمز و یا دیدار با مقامهای سازمان ملل متحد.
روابط پر فراز و نشیب میان ایران و عربستان، با بحرانهای تازهای روبهرو شده و بسیاری از تحلیلگران میگویند دو طرف در نقاط مختلف خاورمیانه، درگیر جنگ نیابتی و رقابتهای سخت سیاسی هستند.