لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۸

عربستان شش ایرانی را به جرم قاچاق مواد مخدر اعدام کرد؛ اعتراض «شدید» ایران


خبرگزاری رسمی عربستان سعودی از اعدم شش شهروند ایرانی متهم به قاچاق مواد مخدر در این کشور خبر داد.

این گزارش که روز چهارشنبه ۱۲ دی‌ماه منتشر شده، مشخص نکرده شهروندان ایرانی در چه تاریخی اعدام شده‌اند، اما بر اساس بیانیه وزارت کشور عربستان تصریح کرده است که آنها به اتهام قاچاق حشیش در شهر دمام، واقع در سواحل خلیج فارس، بازداشت شده بودند.

شبکه سی‌ان‌ان عربی نیز نام شهروندان ایرانی اعدام شده را جاسم محمد شعبانی، عبدالرضا یونس تنقاسیری، خلیل شهید سمری، محمد جواد عبدالجلیل، مهدی کنعان غانمی و محمد شعبانی عنوان کرده است.

بر اساس این گزارش، این افراد توسط مأموران امنیتی عربستان بازداشت شده و بعد از صدور حکم اعدام دادگاه علیه آنها و تأیید این حکم توسط دیوان تجدیدنظر و دیوان عالی کشور، اعدام آنها به اجرا گذاشته شد.

به نوشته خبرگزاری میزان، شصتی کریمی، مدیر کل کنسولی وزارت امور خارجه روز چهارشنبه در واکنش به خبر اعدام شش نفر از اتباع ایرانی زندانی در عربستان سعودی به اتهام قاچاق مواد مخدر، از «اعتراض شدید» وزارت امور خارجه ایران به این اقدام خبر داد.

او اعلام کرد که «این افراد چندین سال قبل به اتهام قاچاق مواد مخدر به عربستان از سوی دستگاه قضایی این کشور به اعدام محکوم شده بودند و در طول این مدت وزارت امور خارجه تلاش مستمری برای ارائه خدمات کنسولی به آنها و تخفیف مجازات اعلامی انجام داده بود. با وجود این، اجرای احکام اعدام، آن هم بدون اعلام قبلی به سفارت، به هیچ عنوان پذیرفته نیست و ناقض قواعد و موازین حقوق بین‌الملل از جمله کنوانسیون روابط کنسولی است.»

شصتی کریمی، تصریح کرد که در همین خصوص سفیر عربستان سعودی در تهران به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران و مغایرت این اقدام با روند کلی همکاری‌های قضایی دو کشور طی یادداشتی به وی ابلاغ و بر ضرورت ارائه توضیح لازم در این زمینه تأکید شد.

همچنین قرار است هیئت حقوقی-کنسولی وزارت امور خارجه برای پیگیری موضوع عازم ریاض شود.

خبرگزاری فرانسه با استناد به آمارهای رسمی از اعدام ۱۱۷ نفر در عربستان طی سال ۲۰۲۴ خبر داده است.

از سال ۲۰۲۳، مقامات پادشاهی عربستان کارزار گسترده‌ای را برای مبارزه با مواد مخدر، از جمله بازداشت مجموعه‌ای از افراد مظنون آغاز کردند و اعدام قاچاقچیان مواد مخدر در دو سال اخیر افزایش یافته است.

عربستان سعودی در سال ۲۰۱۶ پس از اینکه سفارت این کشور در تهران و کنسولگری آن در مشهد مورد حمله معترضان خشمگین از اعدام نمر النمر روحانی شیعه قرار گرفتند، روابط خود را با ایران قطع کرد. روابط دیپلماتیک دو کشور در مارس ۲۰۲۳ با میانجی‌گری چین از سر گرفته شد.

علیرضا عنایتی، سفیر ایران در عربستان، دی‌ماه پارسال اعلام کرد در حال حاضر ۲۲ شهروند ایرانی در عربستان در زندان به‌سر می‌برند که اتهام بیشتر آنها مربوط به مواد مخدر است.

او گفت در چند وقت اخیر چند زندانی ایرانی در عربستان مشمول عفو شده‌اند و اکنون ۲۲ ایرانی در این کشور در زندان هستند.

حکومت عربستان سعودی همواره اتهامات در مورد نقض موازین بین‌المللی حقوق بشر را رد کرده و ادعا می‌کند که هدف از اجرای مجازات‌های سنگین نظیر اعدام حفاظت از امنیت ملی است.

XS
SM
MD
LG