لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۲۳

عربستان: میدان گازی آرش متعلق به ما و کویت است


وزارت خارجه عربستان سعودی روز پنجشنبه ۱۲ مرداد ماه در بیانیه‌ای بار دیگر تأکید کرد که منابع طبیعی و میدان گازی مورد مناقشه «آرش» که به نام «الدره» هم شناخته می‌شود، به صورت انحصاری متعلق به ریاض و کویت است.

به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، واس، در این بیانیه بار دیگر دعوت مشترک عربستان و کویت از ایران برای مذاکرات درباره تعیین مرزهای دریایی در این منطقه خلیج فارس مطرح شده است.

وزارت خارجه عربستان گفته است: ریاض و کویت «درخواست‌های پیشین و مکرر خود را از ایران جهت مذاکره درباره مرز شرقی منطقه زیر آب که با پادشاهی عربستان سعودی و کشور کویت به‌عنوان یک طرف مذاکره‌کننده و ایران به‌عنوان طرف دیگر تقسیم شده است، تکرار می‌کنند.»

وزارت خارجه عربستان تاکید کرده است که چنین مذاکراتی بر اساس «مفاد حقوق بین‌الملل و اصول حسن همجواری» خواهد بود.

عربستان و کویت به‌طور مشترک مدعی مالکیت میدان گازی «آرش»، که آن‌ها آن را «الدره» می‌خوانند، هستند؛ درحالی‌که ایران نیز تأکید دارد دارای حقوقی در این میدان گازی است که در محدوده استان بوشهر و سواحل شرقی عربستان و کویت قرار گرفته است.

مذاکرات چهار ماه پیش طرف‌ها برای تعیین مرز استفاده از این حوزهٔ گازی در دریا ناکام مانده بود.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه اظهارات جواد اوجی، وزیر نفت دولت ابراهیم رئیسی، را تکرار کرد که در آغاز هفته گفته بود ایران هیچ‌گونه تضییع حق خود در ارتباط با میدان آرش را «تحمل نخواهد کرد».

آقای کنعانی در نشست خبری روز نهم مرداد افزود که تهران برای گفت‌وگو با طرف کویتی ابراز آمادگی کرده اما اگر علاقه‌ای به بهره‌برداری متقابل از این حوزه وجود نداشته باشد، «جمهوری اسلامی ایران طبیعتاً اکتشاف و بهره‌برداری از منابع را در دستور کار خود دارد».

با این حال، سخنگوی وزارت خارجه و وزیر نفت ایران در مورد راهکارهای عملی که برای «تأمین حقوق و منافع» در این میدان در اختیار دارند، توضیحی ندادند.

وزیر نفت کویت هفته گذشته به بخش عربی شبکه بریتانیایی اسکای‌نیوز گفته بود که کشورش منتظر توافق تعیین مرزهای دریایی با ایران نخواهد ماند و حفاری و استخراج گاز از حوزه «الدره» را کلید خواهد زد.

ایران توافق عربستان و کویت در فروردین سال ۱۴۰۱ در زمینهٔ تولید روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی و ۸۴ هزار بشکه میعانات از این میدان را «غیرقانونی» خوانده بود. عربستان خود از سال‌های گذشته کار تولید نفت و گاز از دو میدان مشترک دیگر مورد مناقشه با ایران را بدون اعتنا به مطالبات تهران آغاز کرده است.

عربستان، کویت و سایر امیرنشین‌های خلیج فارس که ایران بر سر میدان‌های گازی و نفتی با آن‌ها در نزاع است، برای توسعه و بهره‌برداری از این حوزه‌ها با شرکت‌های نفتی و گازی غربی همکاری دارند، درحالی‌ که این شرکت‌ها پای خود را از هر گونه همکاری و معامله با ایران، به‌دلیل نگرانی از مجازات‌های سنگین مالی در ارتباط با تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، بیرون کشیده‌اند.

XS
SM
MD
LG