سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی چهارشنبه ۲۱ آبان از جامعه بین المللی خواست «موضعگیری قاطعی» در قبال تلاش ایران جهت توسعه برنامه هستهای و موشکیاش اتخاذ کند.
به گزارش رویترز، سلمان بن عبدالعزیز که در آغاز به کار مجلس مشورتی صحبت میکرد، اظهار داشت: پادشاهی (عربستان) بر خطرات پروژه منطقهای ایران، یعنی دخالت این کشور در امور سایر كشورها، توسعه تروریسم، دامن زدن به فرقه گرایی تاکید میکند.
پادشاه عربستان تصریح کرده است که ریاض خواستار موضعگیری قاطع جامعه جهانی در برابر ایران است تا مانع تلاشهای تهران برای دستیابی به سلاحهای کشتار جمعی و توسعه برنامه موشکهای بالستیک شود.
سلمان بن عبدالعزیز تصریح کرده است که این تلاشهای ایران تهدیدی برای صلح و امنیت محسوب میشود.
این دومین سخنرانی عمومی ملک سلمان در یک ماه و نیم اخیر است. پادشاه عربستان سعودی در دوم مهر در سخنرانی خود از طریق ویدئو کنفرانس برای مجمع عمومی سازمان ملل متحد، خواستار دستیابی به راه حلی جامع در مورد ایران شده بود.
ایران هنوز به این اظهارات پادشاه عربستان پاسخ نداده است. اما در واکنش به اظهارات ملک سلمان در مجمع عمومی سازمان ملل، نماینده ایران، اظهارات او را «مغرضانه» خواند و پادشاه عربستان را متهم کرد که به ایران «اتهامات بیپایه» زده است.
رویترز میگوید، از زمانی که دونالد ترامپ ، رئیس جمهوری آمریکا، در سال ۱۳۹۷ فرمان خروج ایالات متحده از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران موسوم به برجام خارج را صادر کرد و تحریمهای شدید اقتصادی علیه جمهوری اسلامی را بازگرداند، تنشها در منطقه افزایش یافته است.
عربستان سعودی همانند دولت دونالد ترامپ خواستار توافق گسترده ای تری با ایران است که شامل برنامه هسته ای، برنامه موشکی و فعالیت های منطقهای جمهوری اسلامی بشود.
ایران و عربستان در تعدادی از درگیری و جنگهای منطقه از جمله یمن و سوریه از طریق نیروهای نیابتی خود در برابر هم قرار دارند.
رویترز میگوید، روابط نزدیک محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان با دونالد ترامپ مانع انتقادهای گسترده از ریاض به دلیل مسائلی مانند قتل جمال خاشقچی، روزنامه نگار منتقد، دخالت عربستان در جنگ یمن و سرکوب زنان در این کشور شده بود.
این گزارش می افزاید، با روی کار آمدن جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا ، این مسائل می توانند باعث اختلاف این دو متحد قدیمی بشود. جو بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی وعده داده بود که روابط با عربستان را مورد بازبینی قرار میدهد.