لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۵۳

وزیر نفت عربستان: دو نفتکش سعودی هدف عملیات خرابکارانه قرار گرفته‌اند


خالد فالح، وزیر نفت عربستان در این تصویر از نوامبر ۲۰۱۷ در امارات متحده عربی
خالد فالح، وزیر نفت عربستان در این تصویر از نوامبر ۲۰۱۷ در امارات متحده عربی

خالد فالح، وزیر نفت عربستان، در بیانیه‌ای که صبح ۲۳ اردیبهشت ماه در خبرگزاری رسمی کشورش منتشر شده، می‌گوید دو نفتکش سعودی در «منطقه ویژه تجاری امارات متحده عربی» هدف «عملیات خرابکارانه» قرار گرفته‌اند.

به گفته آقای فالح این «عملیات خرابکارانه» در نزدیکی ساحل بندر فجیره و در زمانی رخ داده که نفتکش‌ها در حال عبور از منطقه و ورود به خلیج فارس بودند.

وزیر نفت عربستان گفته یکی از نفتکش‌ها قرار بود بارگیری و عازم ایالات متحده شود.

خالد فالح تاکید کرده‌است که واقعه تلفات انسانی و زیست‌محیطی نداشته اما «خسارت‌های جدی به ساختار هر دو شناور زده است».

وزارت نفت عربستان می‌گوید «جامعه بین‌المللی وظیفه‌ای مشترک برای حفاظت از امنیت دریانوردی و نفتکش‌ها دارد تا پیامدهای چنین رخدادهایی بر بازار انرژی و خطراتی که برای اقتصاد جهانی ایجاد می‌کند، کاهش یابد».

امارات متحده عربی روز یکشنبه ۲۲ اردیبهشت اعلام کرده بود چهار کشتی تجاری در نزدیکی آب‌های بندر فجیره هدف «عملیات خرابکارانه خطرناک» قرار گرفته‌اند که البته تلفات جانی برجای نگذاشته‌است.

ساعاتی پیش از تائید این وقایع، خبرگزاری‌های ایران به نقل از شبکه عرب‌زبان «المیادین» که نزدیک به جمهوری اسلامی است، گزارش داده بودند که «انفجارهایی در هفت تا ده نفتکش در بندر فجیره رخ داده‌است».

خبرگزاری امارات وقوع انفجارها «داخل بندر» را تکذیب کرده است. خبرگزاری اسوشیتدپرس نیز در پی گفت‌وگو با مقام‌های اماراتی و شاهدانی در محل گزارش داده که خبرها در مورد وقوع انفجارها داخل بندر فجیره «بی‌اساس» است.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی بامداد دوشنبه ضمن «ابراز تاسف» با اشاره به «تاثیر منفی این حوادث بر سلامت کشتیرانی و امنیت عبور و مرور دریایی» در مورد آنچه «دسیسه بدخواهان برای برهم زدن ثبات و امنیت در منطقه» توصیف کرده، هشدار داد.

خبرگزاری رویترز به نقل از پایگاه دریایی پنجم آمریکا در منطقه که مقر اصلی آن در بحرین است، می‌گوید این پایگاه از گزارش امارات متحده مطلع است اما توضیح در مورد آن را به خود امارات محول کرده‌است.

این وقایع در حالی رخ داده که تنش‌ها بین ایران و آمریکا رو به فزونی گذاشته و ایالات متحده اقدام به اعزام ناو هواپیمابر و بمب‌افکن به منطقه کرده‌است.

هفته پیش اداره امور دریایی آمریکا در بیانیه‌ای در مورد آن‌چه احتمال حمله ایران و یا گروه‌های نیابتی آن به کشتی‌های تجاری و زیرساخت های نفتی توصیف کرده، هشدار داده بود.

دو هفته پیش محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، گفته بود ایران قصد اقدامی مانند «بستن تنگه هرمز را ندارد»، ولی این احتمال را هم مطرح کرده بود که «مجبور شویم و چاره‌ای جز این وجود نداشته باشد».

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نیز گفته است با این که وقوع درگیری نظامی بین ایران و آمریکا در آینده نزدیک را محتمل نمی‌داند، اما «می‌تواند حوادثی روی دهد» که به وقوع درگیری دامن بزند.

خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، رویترز، اسوشیتدپرس، ایرنا، رادیو فردا|ت
XS
SM
MD
LG