لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۷

پژوهشگران برای دومین بار در تاریخ از درمان یک بیمار مبتلا به ایدز خبر دادند


تیمی از پژوهشگران اروپایی اعلام کرده‌است که درمان یک شهروند بریتانیایی مبتلا به ایدز، از طریق پیوند سلول‌های بنیادین، با موفقیت انجام شده‌است؛ با تائید نهایی، برای دومین بار در تاریخ است که یک بیمار مبتلا به ایدز درمان می‌شود.

پژوهشگران اروپایی می‌گویند پیوند سلول‌های بنیادین به این بیمار، او را در برابر ویروسی عامل ایدز، مقاوم کرده‌است.

نتیجه پژوهش‌ها و روند درمان در ژورنال معتبر «نیچر» در چهارم مارس/۱۳ اسفند منتشر شده‌است.

هویت فردی که تحت درمان قرار داشته فاش نشده و او با عنوان «بیمار لندنی» معرفی شده‌است. بنا بر آنچه تیم اروپایی می‌گوید ویروس اچ‌آی‌وی در این بیمار در سال ۲۰۰۳ تشخیص داده شده بود. اچ‌آی‌وی عامل ایجاد بیماری ایدز است.

بیمار مورد نظر چندی بعد به سرطان نیز دچار می‌شود و در سال ۲۰۱۶ برای درمان سرطان با پیوند سلول‌های بنیادین موافقت می‌کند.

بنا بر گزارش منتشرشده در «نیچر» پزشک این شهروند بریتانیایی، یک اهداکننده سلول‌های بنیادین با جهش ژنتیکی را می‌یابد، که به‌طور طبیعی در برابر اچ‌آی‌وی مقاوم بود.

بنا بر تحقیقات پیوند سلول‌های بنیادین، سیستم ایمنی بدن «بیمار لندنی» را تغییر داده و او را مانند اهدا کننده سلول‌ها، در برابر اچ‌آی‌وی مقاوم کرده‌است.

بیشتر از ده سال پیش، مورد مشابه دیگری در اروپا رخ داده بود که در آن زمان با عنوان درمان «بیمار برلینی» شهره شد. این بیمار با نام تیموتی ری براون، که اکنون ساکن ایالات متحده است، درمان شده و بنا بر گزارش‌ها دیگر به ویروس اچ‌آی‌وی مبتلا نشده‌است.

پژوهشگران تلاش بسیاری کردند که روش درمانی تیموتی براون را تکرار کنند، اما این تلا‌ش‌ها تا کنون به نتیجه‌ای نرسیده‌است.

چنانچه درمان «بیمار لندنی» به تائید نهایی برسد، می‌تواند به گام مهمی در روند تحقیقات و پژوهش‌ها برای مقابله با بیماری ایدز بیانجامد.

در تیر ماه سال جاری سازمان ملل هشدار داد که «رضایت» از وضعیت موجود، باعث توقف مبارزه جهانی با بیماری ایدز شده و پیشرفت‌هایی که تاکنون صورت گرفته در حد مطلوبی نیست.

دفتر برنامه مشترک ملل متحد در مبارزه با اچ‌آی‌وی و ایدز در گزارش جدید خود گفته بود که مقابله با این بیماری در مقطع «خطرناکی» قرار گرفته‌است؛ با وجودی که تعداد قربانیان در حال کاهش و تاثير روش‌های جديد درمان در حال افزایش است، ضریب موارد جدید ابتلا به این بیماری در حدی است که اقدامات جهانی برای ریشه‌کن کردن ایدز را به خطر انداخته است.

به گفته سازمان ملل حدود ۳۷ میلیون نفر در سراسر جهان به اچ‌آی‌وی مبتلا هستند و حدود ۲۱.۷ میلیون نفر تحت مداوا قرار دارند، که در مقایسه با یک دهه پیش تقریبا شش برابر رشد کرده‌است.

همچنان از مهم‌ترین روش‌ها برای مقابله با ایدز، می‌توان به جلوگیری از ابتلا و پخش اچ‌آی‌وی، آموزش شهروندان و نیز انجام آزمایش‌های زودهنگام اشاره کرد. کارزارهای مختلفی در سراسر جهان برای مقابله با انتقال ویروس اچ‌آی‌وی شکل گرفته‌است.

از سال ۱۹۸۸ به این سو اول دسامبر (۱۰ آذر) به‌عنوان «روز جهانی ایدز» نام‌گذاری شده که هدف از آن افزایش بودجه و آگاهی، مقابله با افزایش مبتلایان و مبارزه با تبعیض‌ها علیه شهروندان و بیماران است.

نیچر، اسوشیتدپرس، رویتز، رادیو فردا|ت
XS
SM
MD
LG