لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۵۳

علی‌اصغر حاج‌ سیدجوادی روزنامه‌نگار و نویسنده درگذشت


علی‌اصغر حاج‌ سیدجوادی
علی‌اصغر حاج‌ سیدجوادی

علی‌اصغر حاج‌سیدجوادی نویسنده و روزنامه‌نگار منتقد، روز سه‌شنبه پنجم تیرماه در سن ۹۴ سالگی در پاریس درگذشت.

حاج‌ سیدجوادی دبیر نشریات «نیروی سوم»، حزب سیاسی سوسیالیست‌ها و چپ حامی نهضت ملی ایران به رهبری خلیل ملکی - در دوران نخست‌وزیری محمد مصدق، سردبیر «کیهان ماه» و ستون‌نویس ثابت کیهان تا سال ۵۰ و نویسنده دو نامه سرگشاده انتقادی به نصرت‌الله معینیان رئیس دفتر شاه در نیمه اول دهه ۱۳۵۰ بود.

please wait

No media source currently available

0:00 0:08:10 0:00
لینک مستقیم

نویسنده مقاله «صدای پای فاشیسم می‌آید»، در اردیبهشت سال ۱۳۵۸ به «انحصارطلبی اسلامگرایان انقلابی» همزمان با بازداشت فرزند آیت‌الله سیدمحمود طالقانی تاخت.

حاج‌سیدجوادی در دوران تبعیدش مقاله‌هایی نیز در نقد عملکرد سازمان مجاهدین خلق ایران به چاپ رسانده بود.

‌علی‌اصغر حاج ‌سیدجوادی فارغ‌التحصیل رشته اقتصاد و علوم اجتماعی از پاریس در دو سال پیش از انقلاب در خبرنامه‌های مخفی «جنبش» قلم زد و بعد از انقلاب سردبیر هفته‌نامه «جنبش» (نشریه «گروه سیاسی جنبش برای آزادی») بود.

گفت‌وگوی علی‌اصغر حاج سیدجوادی با امیرمصدق کاتوزیان؛ از انقلاب تا جنبش سبز

در نیمه دوم سال ۱۳۵۹ با حمله به دفتر این گروه، هفته‌نامه «جنبش» توقیف شد و حاج‌سیدجوادی به تبعیدگاه ابدی خود پاریس رفت.

مقاله‌های او در نشریه «جنبش» به جز «صدای پای فاشیسم می‌آید»، مقاله «توپخانه‌ای که دروغ شلیک می‌کند» بود که در حمله به «دانشجویان مسلمان پیرو خط امام» و گروگان گرفتن ۵۲ دیپلمات آمریکایی نوشته شده بود.

حاج‌ سیدجوادی در مقاله «این معامله از اساس باطل است»، به گنجاندن اصل ولایت فقیه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرد.

علی‌اصغر حاج‌سیدجوادی در دوران تبعید از نوشتن باز نماند و مقالات او از جمله در هفته‌نامه ایرانشهر (چاپ واشینگتن)، مجله علم و جامعه (چاپ واشینگتن)، نامه آزادیخواهان (چاپ پاریس)، نگین (چاپ لس‌آنجلس) و بیش از همه در هفته‌نامه ایران تایمز (چاپ واشینگتن) و برخی دیگر وبسایت‌ها منتشر و بازتکثیر شد.

عبدالکریم لاهیجی در گفت‌وگو با رادیو فردا علی‌اصغر حاج‌سید جوادی را یک «روشنفکر» دانسته و از مقاله «صدای پای فاشیسم می‌آید» به عنوان سند افتخار جامعه روشنفکری ایران یاد می‌کند.

به گفته آقای لاهیجی، حاج‌سید جوادی «فاشیسم مذهبی» را به‌خوبی تشخیص داده بود.

XS
SM
MD
LG