لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۵۴

دیدار وزیر دفاع روسیه با اسد؛ سفر ظریف به روسیه


دیدار شویگو و اسد در دمشق در تابستان سال گذشته
دیدار شویگو و اسد در دمشق در تابستان سال گذشته

وزیر دفاع روسیه برای دیدار با رئیس‌جمهوری سوریه به دمشق سفر کرده‌است. به گفته مسکو، دو طرف در مورد «همکاری‌های نظامی و فنی» میان دو کشور و اقدامات مشترک علیه گروه حکومت اسلامی، گفت‌وگو کرده‌اند. در عین حال وزیر خارجه ایران نیز قرار است ۲۲ شهریور ماه با مقام‌های روس در مورد سوریه گفت‌وگو کند.

خبرگزاری دولتی روسیه می‌گوید دیدار سرگئی شویگو و بشار اسد در دمشق، در پیوند با «عملیات برای آزادسازی کامل دیرالزور و مناطق اطراف آن» از کنترل گروه داعش، «با حضور ارتش سوریه و کمک جنگنده‌های روسی» صورت گرفته‌است.

به گفته دفتر ریاست‌جمهوری روسیه، در این دیدار در مورد اقدامات برای بازپس‌گیری کامل دیرالزور و «افزایش تلاش‌ها برای مقابله با تروریسم در تمامی سوریه، تا نابودی کامل آن» گفت‌وگو شده‌است.

بشار اسد از حمایت تهران و مسکو برخوردار است؛ در حالی‌که روسیه دست به انجام حملات هوایی زده، شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران، و نیز نیروهای نظامی ایرانی، طی سال‌های گذشته نقش عمده‌ای در عملیات زمینی ایفا کرده‌اند.

ایران و روسیه با انتقادهای مدافعان حقوق بشر و نیز کشورهای دیگری روبه‌رو هستند که بر نقش بشار اسد، گروه‌های نظامی و شبه‌نظامی حامی او، در کشتار و جنگ داخلی سوریه تاکید می‌کنند.

تهران و مسکو از طرف دیگر، مخالفان اسد، چه در منطقه چه فراتر از آن را عامل جنگ داخلی نامیده و می‌گویند به درخواست دولت مرکزی سوریه، برای نبرد علیه تروریسم، در آن کشور حضور دارند.

دیدار آقای شویگو از دمشق در زمانی صورت گرفته که یکی از مهم‌ترین گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت ایران، حزب‌الله لبنان، در سوریه اعلام «پیروزی» کرده‌است. پیشروی نیروهای ارتش سوریه در مناطق نفت‌خیز استان شرقی دیرالزور هفته گذشته وارد مرحله تازه‌ای شد و این نیروها به تازگی موفق شدند به محاصره داعش بر بخش دولتی و پایگاه هوایی دیرالزور، پایان دهند.

خبرگزاری روسی اسپوتنیک می‌گوید عملیات موفقیت‌آمیز در دیرالزور، «مهم‌ترین موفقیت علیه داعش» از زمان پیشروی آن‌ها در این استان در سال ۲۰۱۴ است.

هرچند عملیات برای بازپس‌گیری منطقه همچنان ادامه دارد، اما دیرالزور، در جریان تغییرات و رخدادهای اخیر در سوریه و منطقه، از اهمیت دیگری نیز برخوردار است، چرا‌که بالقوه می‌تواند به پیوستن شبه‌نظامیان و گروه‌های مورد حمایت ایران در عراق و سوریه، در منطقه‌ای میان تنف با دیرالزور، کمک کند. برای نمونه در خرداد ماه گذشته، روزنامه گاردین یک گذرگاه زمینی را ترسیم کرده بود که تهران را به دریای مدیترانه وصل می‌کند و از مناطقی مانند بیجی، میادین، دیرالزور، پالمیرا، دمشق و لاذقیه می‌گذرد.

شکل‌گیری این مسیر با واکنش‌های اسرائیل روبه‌رو شده‌است. وزیر اطلاعات اسرائیل به تازگی گفته، نخست‌وزیر آن کشور در دیدار با دونالد ترامپ «از آمریکا می‌خواهد که از نقش خود در سوریه دست نکشد؛ مراقب منافع اسرائیل در توافق‌های در حال شکل‌گیری باشد و دولت آمریکا و همچنین روسیه باید درک کنند که مهار ایران در منطقه باید شامل سوریه نیز بشود».

دیدار وزیر دفاع روسیه و رئیس‌جمهوری سوریه، یک روز پیش از دیدار برنامه‌ریزی‌شده میان محمد جواد ظریف و مقام‌های روسی در سوچی روسیه صورت گرفته‌است. بنا بر گزارش‌ها انتظار می‌رود محور اصلی گفت‌وگوهای آقای ظریف و مقام‌های روس نیز موضوع سوریه و تحولات اخیر باشد.

خبرگزاری فارس گزارش داده‌است که رایزنی‌های روز چهارشنبه «به ویژه در مورد اوضاع سوریه و همچنین ششمین نشست روند آستانه درباره سوریه» خواهد بود.

مذاکرات آستانه میان ایران، روسیه و ترکیه و در ارتباط با جنگ داخلی سوریه انجام می‌شود.

خبرگزاری روسی «تاس» نیز به نقل از میخائل بوگدانف، معاون وزیر خارجه روسیه، می‌گوید «گفت‌وگوها در مورد تمام چیزهای مربوط به خاورمیانه، سوریه و اوضاع منطقه است. ما با طرف ایران به‌طور مستمر در تماس هستیم و در مورد مسائلی مانند وضعیت عراق، خلیج [فارس] و اقدامات ضدتروریستی رایزنی می‌کنیم».

با وجود پیش‌روی‌های اخیر نیروهای بشار اسد و حامیان او، در مورد مناطق تحت کنترل دولت مرکزی دمشق، اعداد و ارقام کاملا متفاوتی ارائه شده‌است. الکساند لاپین، رییس نیروهای روسی مستقر در سوریه گفته، ارتش اسد ۸۵ درصد از خاک کشور را بازپس‌گرفته است. اما سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه می‌گوید مناطق تحت کنترل نیروهای دولتی ۴۸ درصد از خاک آن کشور است.

XS
SM
MD
LG