حذف تصویر دختربچهها از طرح روی جلد کتاب ریاضی سوم دبستان در چاپ جدید توسط وزارت آموزش و پرورش دولت حسن روحانی، اگرچه نخستین حذف جنسیتی در چند دهه حکومت جمهوری اسلامی نبود؛ اما شاید یکی از سوررئالیستیترین آنها بوده است.
بهدنبال اعتراضهای گسترده به این اقدام، وزارت آموزش و پرورش در مقام توضیح و توجیه برآمد و سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی این وزارتخانه مدعی شد تصویر دختران به این دلیل از جلد کتاب حذف شده که تصویر قبلی «بسیار شلوغ بود». به گفته آموزش و پرورش، «پیشنهاد دوستانی که از منظرهای هنری، زیباشناسی و روانشناسی بخشهای مختلف کتاب را بررسی میکنند بر این بوده است که تصویر خلوتتر گردد».
البته در اینباره توضیحی نداده نشد که چگونه تمامی «منظرهای هنری، زیباشناسی و روانشناسی»، متفقالقول بودند که تنها راه خلوتسازی، حذف دختربچههاست و پسربچهها فضا را چندان شلوغ نمیکنند.
البته این تنها تغییرات کتابهای درسی در ماهها و سالهای اخیر نبوده است. حذف شماری از اشعار نو و کلاسیک شاعران برجسته و جایگزین کردن آن با اشعار بهاصطلاح «ارزشی» و اضافه کردن ریش به تصاویر مردان در نسخههای جدید کتابهای درسی، از دیگر تغییرات بوده است.
چرا سیاستگذاران آموزشی جمهوری اسلامی تصمیم به حذف تصویر دختربچهها از کتاب کلاس سوم ابتدایی گرفتند؟ این اقدام نشان از چه دارد؟ نتیجه اینگونه سیاستهای حذفی درباره زنان چه نتیجهای بهدنبال خواهد داشت؟