خبرگزاری رویترز در گزارشی که روز جمعه، ۱۵ تیرماه، منتشر شد میگوید که کره جنوبی، سومین مشتری بزرگ آسیایی نفت ایران، خرید نفت از این کشور را در ماه جاری میلادی متوقف کرده است.
سه منبع آگاه روز جمعه به خبرگزاری رویترز گفتند که کره جنوبی برای ماه ژوئیه نفت و میعانات گازی از ایران خریداری نخواهد کرد.
محمولههای نفت ایران بعد از یک ماه به مقصد کشورهای مشتری آسیایی میرسد. بدین ترتیب ماه آینده کره جنوبی هیچ نفتی از ایران دریافت نخواهد کرد.
بدین ترتیب کره جنوبی نخستین کشوری خواهد بود که خواسته دولت دونالد ترامپ برای به صفر رساندن خرید نفت از ایران را اجابت میکند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه، پنجم تیرماه، گفت که کشورهای خریدار نفت ایران از آغاز ماه نوامبر (۱۳ آبان) و از سرگیری تحریمهای آمریکا علیه تهران باید تمام واردات خود از این کشور را متوقف کنند.
هنوز گزارش جزئیات صادرات نفت ایران به کشورهای آسیایی در ماه گذشته منتشر نشده، اما کره جنوبی در پنج ماه اول سال، روزانه نزدیک ۲۹۶ هزار بشکه نفت از ایران خرید و بعد از چین و هند، بزرگترین مشتری آسیایی نفت ایران بود.
کل صادرات نفت ایران به چین، هند، کره جنوبی و ژاپن در پنج ماه اول سال میلادی روزانه نزدیک به ۱.۷ میلیون بشکه در روز بوده است.
رویترز مینویسد که توقف خرید نفت ایران توسط سئول در حالی است که این کشور برای دریافت معافیت از آمریکا در حال مذاکره است.
کره جنوبی در اوت سال ۲۰۱۲، یک ماه بعد از این که تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران به اجرا گذشته شد نیز واردات نفت از ایران را متوقف کرد و بعد از دریافت معافیت، دوباره خرید محدود نفت ایران را آغاز کرد.
منابع آگاه به خبرگزاری رویترز گفتهاند که دولت سئول به پالایشگاههای کشور فشار آورده تا خرید نفت از ایران را متوقف کنند، اما معلوم نیست که بتواند از آمریکا معافیت بگیرد.
دیگر متحد آسیایی آمریکا یعنی ژاپن فعلا در ماه جاری به واردات نفت برای دریافت در ماه اوت ادامه میدهد. رویترز مینویسد که اگر ژاپن نتواند معافیت تحریمی از آمریکا بگیرد، از ماه اکتبر مجبور به توقف واردات نفت ایران است.
بر اساس گفتههای مقامات ایران، این کشور در سه ماهه سال جاری خورشیدی، روزانه تقریبا دو میلیون و ۱۲۵ هزار بشکه نفت خام به آسیا و اروپا صادر کرده است که با میزان صادرات سال گذشته برابر است.
رویترز مینویسد که پالایشگاههای کره جنوبی برای پر کردن جای خالی ایران روی به نفت آفریقا و آمریکا آوردهاند.
پیشتر خبرگزاری بلومبرگ نیز گزارش داده بود که پالایشگاههای هندی برای جایگزینی نفت ایران به عراق، عربستان و نفت برنت دریای شمال رو آوردهاند.
در حالی که تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران از ۴ نوامبر (۱۳ آبان) آغاز میشود، چون محموله های نفتی ایران یک ماه بعد از خرید به مقصد میرسد، مشتریان ایران در صورت عدم دریافت معافیت از آمریکا، یک ماه قبل، یعنی از ماه اکتبر مجبور به قطع خرید نفت جمهوری اسلامی هستند.
منابع: خبرگزاریهای رویترز، بلومبرگ، شرکت ملی نفت ایران، رادیوفردا/ د. خ./ ف. دو.