در حالیکه اخبار روز جمعه حاکی از توافق عادیسازی روابط سودان و اسرائیل بود، مردم سودان در همین روز در اعتراض به توافق اخیر در پایتخت این کشور تجمع کردند. همزمان، احزاب سیاسی سودان نیز ضمن مخالفت با تصمیم دولت مبنی بر عادیسازی روابط با اسرائیل، از تشکیل جبهه مخالف این توافق خبر دادند.
به گزارش شبکه خبری «الجزیره»، دهها سودانی روز جمعه دوم آبان در خارطوم، پایتخت این کشور، تجمع کردند و در مخالفت با بیانیه مشترک رهبران سودان، اسرائیل و ایالات متحده آمریکا مبنی بر توافق دو کشور به منظور «پایان بخشیدن به خصومت و درگیری میان دو ملت» شعارهای اعتراضآمیز سر دادند.
حزب کنگره مردمی، دومین عنصر برجسته ائتلاف سیاسی نیروهای «آزادی» و «تغییر» سودان (اف اف سی)، در تازهترین بیانیه خود آورده است که مردم سودان ملزم به پذیرش توافق عادیسازی نیستند.
این بیانیه میافزاید: «شاهد هستیم مردم ما که به شکل سیستماتیک از توافقهای مخفی بیخبر میمانند و به حاشیه رانده میشوند، با توافق عادیسازی همراه نیستند.»
در ادامه بیانیه حزب کنگره مردمی سودان تاکید شده است: «مردم ما به مواضع تاریخی خود پایبند خواهند ماند و در جبههای گسترده به مقاومت در برابر عادیسازی و حمایتمان از مردم فلسطین تا احقاق کلیه حقوق قانونیشان ادامه خواهیم داد.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز جمعه دوم آبان، با انتشار توییتی توافق عادیسازی روابط سودان و اسرائیل را «موفقیتی بزرگ برای آمریکا و صلح جهانی» نامید و اظهار داشت بعد از بحرین و امارات، سودان سومین کشور عربی است که طی هفتههای گذشته روابط خود با اسرائیل را عادی کرده است.
صادق المهدی، نخست وزیر پیشین سودان، نیز ضمن انتقاد تند و تیز از این بیانیه افزود در اعتراض به تصمیم اخیر دولت از شرکت در نشست مذهبی روز شنبه در پایتخت این کشور انصراف داده است. آقای المهدی گفت: «این بیانیه با قانونی ملی سودان در تضاد است و حذف پروژه صلح در خاورمیانه را دامن خواهد زد و زمینهساز جنگی تازه خواهد بود.»
آقای ترامپ ۲۸ مهر اعلام کرده بود سودان متعهد شده است ۳۳۵ میلیون دلار به عنوان غرامت به قربانیان تروریسم و خانوادههایشان در آمریکا بپردازد و بلافاصله پس از انتقال پول، نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم حذف خواهد شد.
نام سودان از سال ۱۹۹۳ و به دنبال نخستین حمله به مرکز تجارت جهانی در نیویورک در فهرست ترور آمریکا قرار گرفت. در آن حمله از طریق انفجار یک کامیون کوچک مواد تخریبی، شش آمریکایی کشته و صدها تن زخمی شدند.
کمال عمر، یکی از رهبران حزب کنگره مردمی، نیز در بیانیهای جداگانه اظهار داشت که دولت انتقالی سودان، منتخب مردم نیست و بنابراین، واجد اختیار قانونی برای عادیسازی روابط با اسرائیل نیست.
روز جمعه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز با اشاره به توافق عادیسازی روابط با سودان اعلام کرد: «این یک دوره جدید است، دورهای از صلح واقعی. صلحی که در میان جهان عرب در حال گسترش است.»
این در حالی است که به گفته کمال عمر، دولت انتقالی سودان با سوءاستفاده از جایگاه خود سعی در جلب رضایت «سرویسهای اطلاعاتی منطقهای و بینالمللی» داشته است.
تظاهرات روز جمعه به خیابانهای خارطوم کشیده شد و معترضان با سر دادن شعار «نه صلح، نه مذاکره و نه سازش با رژیم اشغالگر» حمایت خود را از فلسطینیها اعلام کردند.
همزمان، مقامهای فلسطینی نارضایتی خود را از توافق عادیسازی سودان با اسرائیل ابراز کردهاند، زیرا بعد از امارات متحده عربی و بحرین، سومین کشوری است که در مدت اخیر به توافق با اسرائیل روی آورده است.
محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی، ضمن تقبیح این توافق اعلام کرد که «تنها راه دستیابی به صلح، پایبندی به قوانین بینالمللی است تا اسرائیل به اشغال مناطق فلسطینی پایان دهد».
این در حالی است که به گزارش شبکه الجزیره، بسیاری از فلسطینیها بر این باورند که جز محکوم ساختن، از تشکیلات خودگردان فلسطینی کار دیگری ساخته نیست.
فلسطینیها بر لزوم استقلال کشور فلسطین در مرزهای سال ۱۹۶۷ به عنوان تنها راهکار تحقق صلح و ثبات پایدار در منطقه تاکید دارند، اما بنیامین نتانیاهو میگوید صلح کشورش با امارات و بحرین نشان داد که صلح با اسرائیل، دیگر «گروگان قضیه خستهکننده فلسطین» نیست.
آقای منوچین پیشتر گفته بود «با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، شمار بیشتری از کشورها با اسرائیل صلح خواهند کرد».