خبرگزاری دولتی سوریه خبر عقبنشینی از لاذقیه را تکذیب کرد
خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) گزارشها درباره خروج نیروهای ارتش این کشور از حومه شمالی لاذقیه را تکذیب کرد و آن را «بی اساس» خواند.
ساعاتی پیشتر برخی رسانهها و همچنین شورشیان گفته بودند نیروهای دولتی از شهر سلمی و برخی دیگر از مناطق حومه لاذقیه عقبنشینی کردهاند.
خبرگزاری دولتی و همچنین ارتش سوریه تاکنون واکنشی به گزارشها درباره «کنترل کامل» شورشیان بر حمص نشان ندادهاند.
ارتش سوریه اوایل شامگاه شنبه گفته بود گزارشها درباره «ورود تروریستها به شهر حمص» صحت ندارد و نیروهای دولتی در اطراف شهر و در خطوط دفاعی مستقر هستند.
تاکنون حدود دو هزار نظامی سوری به عراق پناه بردهاند
سخنگوی دولت عراق روز شنبه گفت تاکنون حدود دو هزار نظامی سوریه به این کشور پناه برده و وارد خاک عراق شدهاند.
باسم العوادی افزود که عراق «بر اساس اصل حسن همجواری و انسانیت» با پناه بردن این نظامیان به خاک خود موافقت کرده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، سخنگوی دولت عراق گفت سلاحها و تجهیزات این نظامیان از آنها ضبط شد و ارتش عراق آنها را ثبت کرد.
بنابر گزارشها، نظامیان سوری از طریق گذرگاه مرزی قائم وارد خاک عراق شدند.
سخنگوی دولت عراق همچنین گفت که این کشور نگران وضعیت امنیتی اردوگاه الهول در شمال شرق سوریه است.
اردوگاه الهول در استان حسکه سوریه محل نگهداری مظنونان داعش و خانوادههای آنها است و کنترل آن را نیروهای کُرد تحت حمایت آمریکا بر عهده دارند.
شورشیان تصرف کامل حمص را اعلام کردند
شورشیان تحت رهبری هیئت تحریر الشام اعلام کردند شهر حمص را به طور کامل تصرف کردهاند.
حسن عبدالغنی، از فرماندهان ارشد شورشیان، در شبکههای اجتماعی نوشت: «آزادی کامل حمص را اعلام میکنیم».
او ساعتی پیشتر گفته بود که نیروهای هیئت تحریر الشام و متحدانش وارد حمص شدهاند و عملیات پاکسازی در جریان است.
پیشتر خبرگزاری رویترز از فرار نیروهای نظامی و امنیتی و همچنین «دهها عضو یگان رضوان حزبالله» از این شهر خبر داده بود.
با تصرف حمص ارتباط بین دمشق و ساحل غربی این کشور که محل سکونت علویان و همچنین پایگاههای روسیه است قطع میشود.
حسن عبدالغنی، فرمانده ارشد شورشیان، همچنین مدعی شده است که شورشیان توانستند طی ۲۴ ساعت گذشته چهار شهر درعا، قنیطره، سویدا و حمص را تصرف کنند.
نیویورک تایمز: ایران از سرعت پیشروی شورشیان شوکه شد و «شراکت چهار دههای فروپاشید»
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از منابع خود گزارش داد که مقامهای ایران و سپاه پاسداران ابتدا از سرعت پیشروی شورشیان در سوریه و عقبنشینی نیروهای بشار اسد «شوکه شدند» و با ورود این شورشیان به چند شهر مهم «غافلگیری به وحشت کامل تغییر کرد».
نیویورک تایمز به نقل از سه مقام ایرانی که دو تن از آنها اعضای سپاه پاسداران هستند گزارش داد که شورشیان موسوم به هیئت تحریر الشام در روزهای اخیر به ایران پیام خصوصی دادند که در صورت عدم جنگ با آنها، از شیعیان و اماکن مذهبی شیعیان محافظت خواهند کرد؛ ایران نیز از این گروه خواسته است تا به نیروهایش اجازه عبور امن از سوریه داده شود.
مقامهای ایران هنوز واکنشی به این گزارش نشان ندادهاند.
به نوشته نیویورک تایمز، ایران در زمانی که سوریه نیاز داشت این کشور را رها کرد و «فروپاشی شراکتی که طی چهار دهه بنا شده بود، توازن قدرت را در منطقه تغییر خواهد داد».
این روزنامه همچنین به نقل از منابع خود گزارش داده که هفته گذشته دو هواپیمای ایرانی که در مسیر دمشق بودند پس از اخطار اسرائیل ناچار به بازگشت شدند. پیشتر رسانههای اسرائیلی گزارش داده بودند که یک هواپیمای ایرانی حامل سلاح چنین اخطاری دریافت کرده است.
شورشیان وارد شهر حمص شدند
خبرگزاریهای فرانسه و رویترز گزارش دادند که شورشیان وارد حمص و محله مرکزی این شهر شدهاند.
حسن عبدالغنی، از فرماندهان ارشد شورشیان، نیز در شبکههای اجتماعی گفت عملیات جستوجو و پاکسازی در محلههای این شهر در جریان است تا پس از آن «آزادسازی کامل اعلام شود».
رویترز به نقل از ساکنان حمص گزارش داد که پس از ورود شورشیان به حمص هزاران نفر در این شهر به شادمانی پرداختند و علیه بشار اسد شعار سردادند.
این خبرگزاری همچنین به نقل از یک افسر ارشد ارتش سوریه گزارش داد که فرماندهان نظامی و امنیتی از حمص گریختهاند و نیروهای پایگاه نظامی شعیرات، در حومه این شهر، با هلیکوپتر «به سمت ساحل رفتند»؛ بندر طرطوس در غرب حمص قرار دارد.
همچنین بنابر این گزارش، دهها عضو «یگان رضوان» که نیروهای نخبه حزبالله لبنان محسوب میشوند از حمص گریختهاند.
شورشیان همچنین گفتهاند که بیش از ۳۵۰۰ زندانی را از زندان نظامی حمص آزاد کردهاند.
ساعتی پیشتر رویترز گزارش داده بود که شورشیان پس از تصرف زندان حمص، زندانیان را آزاد کردهاند؛ با این حال دیدهبان حقوق بشر سوریه گفته است پلیس حمص از بیم اینکه ارتش سوریه از زندانیان به عنوان سپر انسانی استفاده کند درهای زندان را گشود.
در روزهای اخیر درگیریهایی بین شورشیان و نیروهای بشار اسد در جاده حماه به حمص و سپس در شهرکها و روستاهای شمال حمص روی داد.
هشت کشور خواستار راهحل سیاسی برای توقف عملیات نظامی در سوریه شدند
پنج کشور عربی به همراه ایران، ترکیه و روسیه روز شنبه بیانیهای مشترک درباره تحولات سوریه منتشر و اعلام کردند که «بحران کنونی بیانگر وضعیت خطرناکی در امنیت منطقهای و بینالمللی است».
این بیانیه که در پایان نشست وزیران خارجة قطر، عربستان سعودی، اردن، مصر، عراق به علاوه ایران، روسیه و ترکیه در دوحة قطر صادر شد، میگوید یک راهحل سیاسی برای توقف عملیات نظامی و حفاظت از شهروندان ضروری است.
پیشتر قرار بود این نشست بین وزیران خارجه ایران، ترکیه و روسیه برگزار شود ولی بعد وزیران خارجه پنج کشور عربی نیز به آن پیوستند.
بیانیة هشت کشور یاد شده در حالی منتشر میشود که شورشیان مخالف بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، از شمال و جنوب در حال پیشروی به سمت دمشق هستند و بر اساس برآورد آمریکا احتمالاً حکومت او در چند روز آینده سقوط خواهد کرد.
زندان مرکزی حمص به تصرف شورشیان در آمد و هزاران زندانی فرار کردند
خبرگزاری رویترز شامگاه شنبه به نقل از دو منبع گزارش داد که زندان مرکزی شهر حمص به تصرف شورشیان مخالف بشار اسد در آمده و صدها زندانی اقدام به فرار کردهاند.
در ده روز گذشته که شورشیان مسلح سوریه در حال پیشروی به سمت دمشق، پایتخت، هستند شهرهای مهمی در شمال و جنوب از جمله حلب، حماه و دیرالزرو به تصرف آنها در آمده و زندانیان این مناطق از زندان آزاد شدهاند.
شبکههای اجتماعی در روزهای اخیر مملو از فیلمهایی است که خروج زندانیان سوری پس از سقوط این شهرها به دست شورشیان را نشان میدهد که برخی از آنها به خانوادههای خود پیوستهاند.
به گفته گروههای حقوق بشری، ارزیابی میشود که بیش از ۱۰۰ هزار شهروند سوری در جریان جنگ داخلی ۱۳ ساله این کشور ناپدید شده باشند که بسیاری از آنها در زندان به سر میبرند.
در همین حال، یک منبع شورشیان گفته که مخالفان مسلح بشار اسد پس از شکستن خطوط دفاعی ارتش، پیشروی بیشتری از دروازه شرقی حمص به عمق شهر داشتهاند.
رویترز همچنین به نقل از ساکنان حمص خبر داده که نیروهای ارتش سوریه در حال ترک این شهر هستند.
اسرائیل به شورشیان سوریه در مورد نزدیک شدن به نوار مرزی «هشدار داده است»
سایت «اکسیوس» روز شنبه گزارش داد اسرائیل پیامهایی را به چند گروه شورشی در سوریه از جمله هیئت تحریر الشام فرستاده و به آنها هشدار داده که اگر طوری به مرز نزدیک شوند که نقض توافق آتشبس بین اسرائیل و سوریه باشد، ارتش این کشور علیه آنها دست به اقدام خواهد زد.
به نوشته این سایت، مقامهای اسرائیلی میگویند که نگران وخامت اوضاع در مرز با سوریه و تصرف احتمالی این منطقه توسط اسلامگرایان افراطی هستند.
ارتش اسرائیل روز شنبه اعلام کرد که شورشیان مسلح به مواضع نیروهای ناظر سازمان ملل در نزدیکی روستای الخدر در مرز اسرائیل و سوریه در بلندیهای جولان حمله کردند.
ارتش اسرائیل میگوید نیروهایش به دفع این حمله کمک کردند.
به نوشته اکسیوس، یک مقام اسرائیلی گفته که «ما با گروههای شورشی در تماس هستیم تا مطمئن شویم که مرز آرام میماند. ما کانالها و میانجیهای خود را داریم و به آنها پیام میفرستیم».
نماینده ویژهٔ سازمان ملل در امور سوریه خواستار پرهیز از خونریزی شد
نماینده ویژهٔ سازمان ملل در امور سوریه روز شنبه خواستار برقراری آرامش و پرهیز از خونریزی در این کشور پس از پیشروی سریع شورشیان اسلامگرا شد.
گیر پدرسن در نشست دوحه که در روزهای ۱۷ و ۱۸ آذرماه در پایتخت قطر برگزار میشود بار دیگر بر خواسته خود برای کاهش تنش، آرامش و نیز پرهیز از خونریزی و حفاظت از غیرنظامیان مطابق با قوانین بینالمللی بشردوستانه تأکید کرد.
او همچنین خواستار آغاز فرآیندی شد که به تحقق آرمانهای مشروع مردم سوریه منجر شود.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه گفت که برای «مذاکرات سیاسی فوری در ژنو به منظور اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت» دعوت شده و ابراز امیدواری کرد که به زودی بتواند تاریخ این مذاکرات را اعلام کند.
قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت که در دسامبر ۲۰۱۵ تصویب شد، نقشه راهی برای یک توافق سیاسی در حل و فصل بحران و پایان دادن به جنگ سوریه است.
به گفته گیر پدرسن، نیاز به یک گذار سیاسی منظم هیچگاه به این اندازه فوری نبوده است. او تاکید کرد که این امر باید با تشکیل فوری ساختارهای انتقالی فراگیر و معتبر آغاز شود.
سخنان نماینده ویژهٔ سازمان ملل در امور سوریه در حالی است که لحظه به لحظه گزارشهای ضد و نقیضی درباره نزدیک شدن شورشیان به مقر بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، منتشر میشود.
بر اساس «برآورد آمریکا»، بشار اسد احتمالاً «در چند روز آینده سقوط میکند»
در حالی که شورشیان مخالف حکومت سوریه به سرعت در حال پیشروی و نزدیک شدن به دمشق هستند، «پنج مقام آمریکایی» به شبکه سیانان گفتهاند که احتمال سقوط رژیم بشار اسد در چند روز آینده وجود دارد.
مقامات آمریکایی که نامی از آنها برده نشده، افزودهاند هنوز اجماع رسمی درباره سرنوشت آقای اسد حاصل نشده و مشخص نیست آیا «مرگ سیاسی» او قطعی خواهد بود یا نه، اما اجماع در حال شکلگیری این است که این سناریو به طور فزایندهای محتمل به نظر میرسد.
یکی از مقامات آمریکایی گفته است احتمالا تا هفته آینده رژیم بشار اسد هر نشانهای که حاکی از قدرت باشد را از دست خواهد داد: «تنها یک گزینه میتواند پیشروی شورشیان را به تاخیر بیندازد؛ یک کودتای خوب سازمانیافته و بازسازی مجدد نیروهای نظامی سوریه. اما نیروهای بشار اسد از ظهور هرگونه رقیب بالقوه جلوگیری کردهاند».
در همین زمینه رامی عبدالرحمن، رئیس دیدهبان حقوق بشر سوریه، روز شنبه به خبرگزاری آلمان گفت که به باور او، تصرف دمشق و سقوط حکومت بشار اسد توسط شورشیان فقط بستگی به زمان دارد.