لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۲

ادامه جست‌وجو در گور دسته‌جمعی اطراف دمشق؛ نتانیاهو از منطقه حائل بازدید کرد

خلاصه رویدادها:

  • جست‌وجوها در دو گور دسته‌جمعی قطیفه و نجها، در شمال و جنوب دمشق، ادامه دارد
  • بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی در منطقه حائل داخل سوریه می‌مانند
  • اتحادیه اروپا اعلام کرد آماده بازگشایی دفتر نمایندگی خود در سوریه است
  • علی خامنه‌ای بار دیگر سقوط حکومت بشار اسد را به آمریکا و اسرائیل نسبت داد و گفت: «مقاومت تمام نشده است»
  • آتش‌بس بین کردها و نیروهای مورد حمایت ترکیه در شهر منبیج در شمال سوریه تمدید شد
  • معاون وزیر خارجه اسرائیل رهبر شورشیان سوریه را به دلیل سابقه‌اش در گروه‌های جهادی «گرگ در لباس میش» خواند.
  • رهبر شورشیان سوریه خواستار رفع تحریم‌های جهانی علیه این کشور شد

۰۳:۱۶ ۲۵.۹.۱۴۰۳

زلنسکی: آماده‌ایم برای جلوگیری از بحران غذایی در سوریه به آن کشور غلات صادر کنیم

رئیس جمهور اوکراین اعلام کرد که به دولت خود دستور داده است تا ساز و کارهایی برای ارسال مواد غذایی به سوریه ایجاد شود.

ولودیمیر زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که اوکراین آماده است تا برای جلوگیری از بحران غذایی در سوریه به آن کشور کمک کند «به ویژه از طریق برنامه بشردوستانه غلات از اوکراین».

سوریه در دوره زمامداری بشار اسد، رئیس جمهور مخلوع این کشور، مواد غذایی را از روسیه وارد می‌کرد اما روز جمعه منابعی در هر دو کشور تایید کردند که ارسال گندم از روسیه به سوریه به دلیل نامشخص بودن وضعیت و تاخیر در پرداخت‌ها به حالت تعلیق در آمده است.

اوکراین یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات و دانه‌های روغنی به کشورهای جهان، از جمله منطقه خاورمیانه، است اما پیش از این به سوریه صادرات نداشت.

تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین در ابتدا صادرات غلات از طریق دریای سیاه را کاهش داد اما کی‌یف توانست با شکستن محاصره دریایی، صادرات از بندر اودسا را احیا کند.

۰۳:۰۰ ۲۵.۹.۱۴۰۳

بلینکن می‌گوید آمریکا با شورشیان سوریه تماس‌ مستقیم داشته است

وزیر خارجه ایالات متحده اعلام کرد که آمریکا «تماس مستقیم» با گروه موسوم به هیئت تحریر الشام «و دیگر طرف‌ها در سوریه» داشته است.

آقای بلینکن که در حاشیه نشست اردن سخن می‌گفت اشاره‌ای به جزئیات این تماس نکرد و تنها در پاسخ به یک خبرنگار تایید کرد که این تماس مستقیم بوده است.

او تصریح کرد که برای ایالات متحده اهمیت داشت که پیام‌هایی در مورد رفتار این گروه و اینکه قصد دارد در دوره گذار چگونه حکومت کند به آنها منتقل شود.

به نوشته رویترز، آنتونی بلینکن اولین مقام آمریکایی است که به طور علنی تماس بین دولت جو بایدن و هیئت تحریر الشام را تایید می‌کند.

آمریکا از سال ۲۰۱۸ هیئت تحریر الشام را در زمره گروه‌های تروریستی قرار داده است اما به نوشته رویترز، این اقدام با اینکه موجب تحریم‌های شدید و گسترده علیه این گروه می‌شود، از نظر قانونی مانع ارتباط مقامات با این گروه نیست.

آنتونی بلینکن در نشست خبری خود همچنین درباره مردم سوریه گفت: «ما می‌خواهیم که آنها موفق شوند؛ و آماده کمک به آنها در انجام این کار هستیم».

۰۱:۱۳ ۲۵.۹.۱۴۰۳

گزارش رویترز درباره دیدار بشار اسد و عباس عراقچی چند روز پیش از سقوط حکومت سوریه

خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام ایرانی گزارش داد که بشار اسد در روزهای پیش از سقوط حکومتش در دیدار با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، از «حمایت‌های فعالانه» ترکیه از شورشیان شکایت کرده بود.

بنابر این گزارش، عباس عراقچی با تاکید بر ادامه حمایت ایران از سوریه، به بشار اسد قول داد که موضوع را با آنکارا در میان بگذارد.

به نوشته رویترز، دیدار یک روز بعد عباس عراقچی با هاکان فیدان «پر تنش» بود اما وزیر خارجه ترکیه شخص بشار اسد را مسئول این بحران دانست و گفت تن ندادن او به مذاکرات صلح واقعی و سال‌ها حکومت ظالمانه‌اش دلیل اصلی درگیری‌ها است.

با این حال یک منبع مطلع در وزارت خارجه ترکیه به رویترز گفت که سخنان نقل شده از هاکان فیدان دقیق نیست و عباس عراقچی هم حامل هیچ پیامی از سوی بشار اسد برای ترکیه نبود.

ایران نیز هنوز واکنشی به این گزارش نشان نداده است.

۲۲:۵۹ ۲۴.۹.۱۴۰۳

دبیرکل حزب‌الله: مسیر تأمین منابع نظامی از سوریه را از دست داده‌ایم

نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله لبنان، می‌گوید که این گروه شبه‌نظامی با سقوط بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع سوریه، مسیر تأمین منابع نظامی خود از طریق سوریه را از دست داده است.

او که سخنانش روز شنبه ۲۴ آذر ماه پخش می‌شد، به نام بشار اسد اشاره نکرد، اما گفت که این احتمال هم وجود دارد که در سوریه رژیم جدیدی بیاید و این مسیر به حالت عادی بازگردد، یا حزب‌الله باید دنبال راه‌های دیگری باشد.

حزب‌الله یک گروه شبه‌نظامی و در عین حال یک حزب سیاسی است که در دوران حکومت اسد، از راه سوریه و عراق برای واردات سلاح و تجهیزات نظامی از ایران به لبنان استفاده می‌کرد.

حالا نعیم قاسم گفته است که حزب‌الله تا زمانی که نیروهای جدید تثبیت نشده‌اند و مواضع روشنی ندارند نمی‌تواند آنها را قضاوت کند اما ابراز امیدواری کرده که مردم و دولت‌های لبنان و سوریه همچنان بتوانند با هم همکاری کنند.

او همچنین برقراری روابط میان حکومت جدید سوریه با اسرائیل را «خط قرمز» دانسته و گفته که امیدوار است آنها اسرائیل را به عنوان «دشمن» در نظر بگیرند چرا که در غیر این صورت بر روابط این گروه شبه نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران با سوریه تاثیر خواهد گذاشت.

حزب‌الله از سال ۲۰۱۳ وارد جنگ سوریه شد تا به بشار اسد کمک کند با شورشیانی که در آن زمان قصد سرنگونی او را داشتند، مبارزه کند.

در بیش از یک سال اخیر و پس از آغاز درگیری‌ها در غزه که با حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل در ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ آغاز شد دامنه جنگ به جنوب لبنان کشیده شد و از آن زمان درگیری‌ها و تنش میان حزب‌الله و اسرائیل ادامه دارد.

۲۱:۳۱ ۲۴.۹.۱۴۰۳

جولانی:‌ وارد شهرهای خودمان شدیم، نه تهران

ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیان مسلحی که سقوط حکومت بشار اسد را رقم زدند، می‌گوید پس از خروج نیروهای ایرانی از سوریه، دیگر بهانه‌ای برای «دخالت خارجی» در سوریه وجود ندارد.

او روز شنبه ۲۴ آذر در گفت‌وگو با تلویزیون «سوریا» اعلام کرد: «اسرائیل قصد داشت به بهانه حضور ایران وارد سوریه شود، امروز این بهانه دیگر وجود ندارد.»

او همچنین تصریح کرد: «به دنبال تنش با اسرائیل نیستیم.»

این در حالی است که اسرائیل به شکل رسمی اعلام کرده نیروهایش به شکل موقت در بخشی از بلندی‌های جولان در خاک سوریه باقی می‌مانند و به علاوه ارتش اسرائیل صدها هدف نظامی و زیرساختی سوریه را بعد از فرار بشار اسد و سقوط حکومت او بمباران کرده است.

جولانی که پس از سقوط حکومت سابق سوریه از نام احمد الشرع استفاده می‌کند، همچنین گفت که «پروژه ایران، به سوریه آسیب رساند و آن‌چه پیش‌ آمد، پیروزی بر پروژه خطرآفرین ایران برای منطقه بود.»

او درباره واکنش‌ها در ایران به سقوط اسد نیز تأکید کرد: «ما وارد شهرهای خودمان شديم، وارد تهران نشدیم و مشکلی با مردم ایران نداریم.»

رهبر هیئت تحریرالشام با اشاره به این که برای تحولات اخیر و پیشروی شورشیان سال‌ها آماده‌سازی شده بود، درباره واکنش روسیه، حامی اصلی حکومت اسد، گفت: «روس‌ها از نظام فرسوده اسد خسته شدند و رهبری جدید سوریه، به روسیه فرصت ساخت روابط جدید را داده است.»

جولانی همچنین درباره شیوه اداره سوریه اعلام کرد که «رهبری کشور با تفکر انقلابی عاقلانه نیست و نباید صورت گیرد، اکنون به قانون و سازمان‌های قانونی کشوری نیاز داریم.»

رهبر شورشیان مسلح سوریه از «تماس» با سفارتخانه‌های خارجی و «مذاکره» با بریتانیا برای بازگشایی نمایندگی دیپلماتیک این کشور خبر داد و افزود: «هدف ما واضح و طرح‌های ما برای بازسازی و توسعه سوریه آماده است.»

۱۷:۵۶ ۲۴.۹.۱۴۰۳

مذاکره آمریکا، اروپا، ترکیه و کشورهای عربی درباره آینده سوریه

دیپلمات‌های ارشد ایالات متحده، ترکیه، اتحادیه اروپا و کشورهای عربی در اردن گردهم آمدند تا درباره آینده سوریه گفت‌وگو کنند. این در حالی است که پس از سقوط بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع سوریه قدرت‌های جهانی و منطقه برای نفوذ بر دولت جایگزین تلاش می‌کنند.

وزرای کشورهای عربی روز شنبه ۲۴ آذر ماه در بیانیه‌ای مشترک خواستار گذار مسالمت‌آمیز و فراگیر سیاسی شدند که به برگزاری انتخابات و تدوین قانون اساسی جدید برای سوریه منجر شود.

آن‌ها همچنین تعهد خود را برای مبارزه با تروریسم به عنوان تهدیدی برای امنیت سوریه، منطقه و جهان اعلام کردند.

دیپلمات‌های عرب حاضر در این گفت‌وگوها به رویترز گفته‌اند که آن‌ها به دنبال تضمین‌هایی از ترکیه برای حمایت از روند سیاسی فراگیر هستند تا مانع تقسیم سوریه بر اساس خطوط فرقه‌ای شود.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در این روز در دیدار با گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه این دوران را «فرصت مهم» و همزمان یک «چالش واقعی» برای سوریه برشمرد.

ترکیه و آمریکا، دو عضو ناتو، در مورد برخی از گروه‌های شورشی منافع متضادی دارند و ترکیه همسایه شمالی سوریه، سال‌ها از نیروهای مخالف سوری که به دنبال برکناری اسد بودند حمایت کرده است.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، و وزرای خارجه اردن، عربستان سعودی، عراق، لبنان، مصر، امارات متحده عربی و بحرین و قطر در این نشست حضور داشتند.

اردن همسایه جنوبی اردن میزبان این نشست بود اما هیچ نماینده‌ای از سوریه در این نشست حضور نداشت و روسیه و ایران نیز که دو حامی اصلی بشار اسد به شمار می‌آیند نیز به این نشست دعوت نشده بودند.

۱۳:۴۵ ۲۴.۹.۱۴۰۳

فرستادهٔ ویژه سازمان ملل خواستار حفظ نهادهای حیاتی سوریه شد

در حالی که دیپلمات‌ها برای کنفرانسی دربارهٔ وضعیت سوریه در اردن گرد هم آمده‌اند، فرستادهٔ ویژهٔ سازمان ملل در امور این کشور، از قدرت‌های خارجی خواست برای جلوگیری از فروپاشی نهادهای حیاتی سوریه پس از سقوط بشار اسد، تلاش کنند.

گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در دیدار با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، از روند سیاسی «معتبر و فراگیر» برای تشکیل دولت بعدی حمایت کرد.

پدرسن گفت: «اما باید اطمینان حاصل کنیم که نهادهای دولتی سقوط نخواهند کرد و کمک‌های بشردوستانه را در سریع‌ترین زمان ممکن دریافت می‌کنیم. اگر بتوانیم به آن دست یابیم، شاید فرصت جدیدی برای مردم سوریه ایجاد شود.»

دیپلمات‌های ارشد کشورهای عربی، ترکیه، اتحادیه اروپا و آمریکا کمتر از یک هفته پس از سرنگونی اسد توسط شورشیان تحت رهبری اسلام‌گرایان، در بندر عقبه در دریای سرخ اردن گفت‌وگو می‌کنند.

بلینکن، در سفری به منطقه که با رهبران اردن، ترکیه و عراق ملاقات کرده است، بارها خواستار تشکیل یک حکومت «فراگیر» شده که همه جوامع مختلف قومی و مذهبی در سوریه را دربر بگیرد.

بلینکن در ملاقات با پدرسن گفت که سازمان ملل «نقشی حیاتی» در کمک ‌ای بشردوستانه و حفاظت از اقلیت‌ها در سوریه ایفا می‌کند.

۱۳:۳۲ ۲۴.۹.۱۴۰۳

حملات هوایی اسرائیل به مواضع نظامی در سوریه ادامه دارد

گزارش‌ها از سوریه حاکی از حملات هوایی بامداد روز شنبه توسط ارتش اسرائیل به مواضع نظامی در دمشق و حومه آن است.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه با تأیید این گزارش‌ها، اعلام کرده که «حملات اسرائیل یک مؤسسه علمی» و سایر تأسیسات نظامی مرتبط را در برزه در شمال دمشق ویران کرد و یک «فرودگاه نظامی» را در حومه پایتخت هدف قرار داد.

بر اساس این گزارش، این حملات همچنین «انبار موشک‌های بالستیک اسکاد» و پرتابگرها در منطقه قلمون و همچنین «موشک‌ها، انبارها و تونل‌های زیر کوه» را هدف قرار دادند.

اسرائیل از زمان سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، به مواضع نظامی در این کشورها حملات گسترده‌ای انجام داده تا توانایی‌های ارتش این کشور را تضعیف کند.

این اقدام و نیز تصرف منطقه‌ٔ حائل تحت نظارت سازمان ملل در بلندی‌های جولان از سوی ارتش اسرائیل به فاصله‌ٔ اندکی پس از سقوط اسد، محکومیت‌های بین‌المللی را برانگیخته است.

سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل روز پنجشنبه نسبت به «نقض گسترده» حاکمیت سوریه و حملات اسرائیل به این کشور ابراز نگرانی کرد.

۱۰:۴۸ ۲۴.۹.۱۴۰۳

اردوغان می‌گوید جنگ جهانی اول علت جدایی شهرهای سوریه از ترکیه شد

رئیس‌جمهور ترکیه در یک سخنرانی تازه که به‌دنبال سقوط رژیم بشار اسد در سوریه ایراد شد، گفت اگر منطقه پس از جنگ جهانی اول تقسیم نمی‌شد، «شهرهای حلب، شام، حماه و حمص همانند شهرهای غازی عینتاب، استانبول به عنوان شهرهای ترکیه باقی مانده بودند».

اظهارات رجب طیب اردوغان از جمله در داخل ایران به تندی مورد انتقاد قرار گرفته و به عنوان «رؤیای کشورگشایی» او تعبیر شده است.

اردوغان در سخنرانی خود در هشتمین کنفرانس منطقه‌ای حزب «عدالت و توسعه» در استان سقاریه در ترکیه، با اشاره به تسلط شورشیان تحت حمایت این کشور در سوریه، به رهبران اپوزیسیون ترکیه به‌دلیل مخالفت با حضور آنکارا در این کشور، حمله کرد.

رجب طیب اردوغان مقابل تصویری از مصطفی کمال آتاتورک، بنیانگذار جمهوری ترکیه
رجب طیب اردوغان مقابل تصویری از مصطفی کمال آتاتورک، بنیانگذار جمهوری ترکیه

او خطاب به رهبران اپوزیسیون ترکیه گفت: «آیا می‌دانید که چرا ترکیه در سوریه است و چرا این مواضع را داشت؟.. بشار اسد رهبر سوریه در حال حاضر کجاست؟ … و مخالفانی که ما از آنها حمایت کردیم، کجا هستند؟»

با کاهش نفوذ ایران و روسیه در صحنۀ سیاسی سوریه و درحالی‌که این کشور به سوی نظم و نظامی جدید پیش می‌رود و تعادل‌های تازه‌ای در منطقه شکل می‌گیرد، ترکیه به مهم‌ترین بازیگر این میدان تبدیل شده است.

حمایت ترکیه از شورشیان موضوعی است که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز در سخنرانی خود پس از تحولات اخیر سوریه به آن اشاره کرد و گفت که این موضوع را «همه می‌دانند».

۰۶:۵۵ ۲۴.۹.۱۴۰۳

دیده‌بان حقوق بشر سوریه می‌گوید حملات هوایی اسرائیل به مناطق مختلف سوریه به ۴۰۰ مورد رسید

دیده‌بان حقوق بشر سوریه گزارش داد که هواپیماهای اسرائیل روز جمعه مواضع نظامی در ۹ محل در استان‌های مختلف سوریه را هدف قرار دادند.

به گفته این مرکز که در لندن مستقر است، مناطقی که روز جمعه هدف قرار گرفتند از جمله شامل چند موقعیت نظامی در حومه دمشق، پادگان‌ها و فرودگاه خلخله در حومه السویدا و همچنین آزمایشگاه‌های دفاعی و تحقیقاتی در مصیاف در حومه حماه بود.

به گفته رامی عبدالرحمان، مدیر دیده‌بان حقوق بشر سوریه، تعداد حملات هوایی اسرائیل به مناطق مختلف سوریه از زمان سقوط حکومت بشار اسد تاکنون به ۴۰۰ مورد رسیده است.

نیروی هوایی اسرائیل پیشتر اعلام کرده بود که برای جلوگیری از دسترسی گروه‌های شورشی به سلاح‌های ارتش سوریه، در دو روز گذشته صدها موضع نظامی را در این کشور هدف قرار داده است.

کارشناسان سازمان ملل حملات هوایی اسرائیل به سوریه را نقض قوانین بین‌المللی دانسته‌اند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG