جولانی با نماینده ویژه سازمان ملل دیدار کرد
احمد الشرع ملقب به ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیان سوریه، روز یکشنبه در دمشق با گیر پدرسن، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، دیدار و گفتوگو کرد.
بر اساس بیانیهای که در کانال تلگرامی شورشیان منتشر شده است، جولانی در این دیدار با اشاره به «تغییراتی که در صحنه سیاسی رخ داده» خواستار بازنگری و بهروزرسانی قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل شد.
این قطعنامه که در سال ۲۰۱۵ و به دنبال جنگ داخلی سوریه به تصویب شورای امنیت رسید شامل یک نقشه راه برای حل و فصل سیاسی در سوریه است.
گیر پدرسن، نماینده ویژه سازمان ملل، هنوز درباره این دیدار اظهار نظری نکرده است.
او روز یکشنبه در بدو ورود به دمشق در گفتوگوی کوتاه با خبرنگاران به «امیدهای بزرگی» که تغییرات اخیر در سوریه ایجاد میکند اشاره کرد و خواستار از سر گیری کامل خدمات عمومی، ارائه کمکهای انسانی و همچنین اجرای عدالت بدون روی آوردن به انتقامگیری شد.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) که اکنون در کنترل شورشیان است تصاویری از دیدار جولانی با نماینده ویژه سازمان ملل منتشر کرده است.
عربستان تصمیم اسرائیل برای گسترش شهرکسازی در جولان اشغالی را محکوم کرد
وزارت خارجه عربستان سعودی تصمیم اسرائیل برای گسترش شهرکسازی در جولان اشغالی را محکوم کرد و گفت که اسرائیل به اقداماتش در «تخریب فرصتهای سوریه برای بازیابی امنیت و ثبات خود» ادامه میدهد.
بیانیه وزارت خارجه عربستان همچنین خواستار محکومیت اقدامات اسرائیل از سوی جامعه بینالملل شده و بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه تاکید کرده است.
بنیامین نتانیاهو به رغم آنکه روز یکشنبه گفت اسرائیل قصد درگیری با سوریه در دوره پس از سقوط بشار اسد را ندارد، اما طرح دو برابر کردن جمعیت ساکن در بلندیهای اشغالی جولان را ارائه کرده است.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، کابینه این کشور شامگاه یکشنبه به اتفاق آرا بودجه این طرح را که بالغ بر ۴۰ میلیون شِکِل (معادل ۱۱ میلیون دلار) میشود تصویب کرد.
اسرائیل بلندیهای جولان را که متعلق به سوریه است در سال ۱۹۸۱ ضمیمه خاک خود اعلام کرد و در روزهای اخیر نیز نیروهای نظامی خود را به آن سوی جولان در خاک سوریه اعزام کرده است.
بیشتر کشورهای جهان کنترل اسرائیل بر جولان اشغالی را به رسمیت نمیشناسند اما دولت دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۹ این منطقه را به عنوان خاک اسرائیل به رسمیت شناخت.
حملات منتسب به اسرائیل در طرطوس
رسانهها از شنیده شدن صدای انفجارهای شدید در مناطق مختلف طرطوس در غرب سوریه خبر دادهاند و دیدهبان حقوق بشر سوریه این انفجارها را حملات شدید اسرائیل علیه مواضع نظام ارتش سوریه عنوان کرده است.
به گفته این مرکز که در لندن مستقر است، در این حملات مواضع مختلف تیپ ۲۳ پدافند هوایی ارتش سوریه و همچنین انبارهای موشکی هدف قرار گرفتند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه حملات شامگاه یکشنبه را «شدیدترین حملات از سال ۲۰۱۲ به این سو» در منطقه طرطوس خوانده است.
ارتش اسرائیل هنوز واکنشی به این خبر نشان نداده و گزارشی از تلفات احتمالی نیز منتشر نشده است.
اسرائیل هدف از حملات هوایی چند روز گذشته به مناطق مختلف سوریه را جلوگیری از دسترسی گروههای شورشی به سلاحهای ارتش سوریه عنوان کرده است.
فرمانده سپاه پاسداران تحولات سوریه را «یک درس تلخ» خواند
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، از تحولات سوریه با عنوان «یک درس تلخ» یاد کرد و گفت این «عبرت بزرگ» در کنار عبرتهای به جای مانده از جنگ ایران و عراق قرار میگیرد.
او همچنین درباره حضور نظامی ایران در سوریه در دوران بشار اسد گفت: «ما نرفته بودیم تا بخشی از خاک سوریه را منضم به خاک خودمان کنیم».
احمد الشرع ملقب به الجولانی، رهبر هیئت تحریر الشام، در نخستین سخنرانی عمومی خود در دمشق گفت که حکومت بشار اسد سوریه را به «جولانگاه بلندپروازیهای ایران» تبدیل کرده بود.
حسین سلامی در سخنان روز یکشنبهاش گفت: «ما نرفته بودیم تا آنجا را میدان جستوجوی منافع بلندپروازانه و زیادهخواهانه خود قرار دهیم».
نیویورک تایمز دو روز پیشتر به نقل از پنج مقام ایرانی گزارش داد که مقامات جمهوری اسلامی در خفا میگویند ایران همه چیز را در ۱۱ روز از دست داد و حکومت هنوز آشفته و سر در گم است.
بریتانیا هم از «تماس دیپلماتیک» با شورشیان سوریه خبر داد
دیوید لَمی، وزیر خارجه بریتانیا، اعلام کرد که لندن «تماس دیپلماتیک» با شورشیان سوریه داشته است.
او روز یکشنبه گفت که گروه هیئت تحریر الشام همچنان یک سازمان تروریستی محسوب میشود اما برای «تماس دیپلماتیک» منعی نیست و «همان طور که میتوان انتظار داشت، ما تماس دیپلماتیک داریم».
یک روز پیشتر نیز وزیر خارجه ایالات متحده برای اولین بار به طور علنی تایید کرد که واشینگتن «تماس مستقیم» با شورشیان سوریه داشته است.
فرانسه نیز روز یکشنبه اعلام کرد که برای برقراری اولین تماس با شورشیان، یک هیئت دیپلماتیک را به سوریه میفرستد.
دیوید لَمی، وزیر خارجه بریتانیا، در سخنان روز یکشنبهاش همچنین اعلام کرد که دولت این کشور مبلغ ۵۰ میلیون پوند به کمکهای بشردوستانه برای سوریه اختصاص داده است.
قطر سفارت خود در سوریه را ۲۷ آذر بازگشایی میکند
قطر میگوید یک هیئت دیپلماتیک این کشور وارد سوریه شده و با مقامات دولت انتقالی این کشور دیدار کرده است و سفارت قطر در دمشق بعد از ۱۳ سال روز سهشنبه ۲۷ آذر بازگشایی خواهد شد.
ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، در بیانیهای که خبرگزاری رسمی این کشور روز یکشنبه ۲۵ آذرماه منتشر کرد، خبر داد که این هیئت برای تکمیل اقدامات لازم جهت بازگشایی سفارت قطر در دمشق وارد این شهر شده است.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه قطر، هیئت قطری که در حال حاضر به دمشق سفر کرده است، در دیدارهای خود با دولت انتقالی سوریه، متعهد شده که «از مردم سوریه پس از پیروزی در انقلابشان حمایت میکند».
به گفته ماجد انصاری، هیئت قطری همچنین در این دیدار «راههای تسهیل جریان کمکهای بشردوستانه قطر و ارزیابی نیازهای برادران سوری در این مرحله مهم» را بررسی کرده است.
دوحه در ژوئیه ۲۰۱۱ و اوایل اعتراضات در سوریه علیه دولت بشار اسد که بعدها به جنگ داخلی تبدیل شد، هیئت دیپلماتیک و سفیر خود را از دمشق فراخواند و برخلاف سایر کشورهای عربی، هرگز روابط دیپلماتیک خود را با سوریه تحت حکومت اسد از سر نگرفت.
پیشتر یک مقام آگاه گفته بود که قطر «نخستین کانال ارتباطی خود» را با گروه اسلامگرای هیئت تحریر الشام که رهبری سرنگونی حکومت سابق را برعهده داشت، برقرار کرده است.
وعده جولانی درباره انحلال همه گروههای مسلح در سوریه
ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیان سوریه، اعلام کرد همه گروههای مسلح در این کشور منحل خواهند شد و سلاح تنها در دست نیروهای دولتی خواهد بود.
او رهبری ائتلافی از مخالفان بشار اسد را برعهده داشت که حکومت سابق سوریه را سرنگون کردند. جولانی روز یکشنبه اعلام کرد دیگر سربازی اجباری در کار نخواهد بود.
او که به عنوان رهبر گروه موسوم به هیئت تحریرالشام شناخته میشود، همچنین وعده افزایش حقوق «۴۰۰ درصدی» در این کشور را داد.
در حالی که یک دولت انتقالی مسئولیت اداره کشور را بر عهده گرفته است، ابومحمد الجولانی که اکنون از اسم احمد الشرع استفاده میکند، اعلام کرد اولویت اول اداره کنندگان جدید سوریه بازسازی خانه های ویران شده و بازگرداندن آوارهها خواهد بود.
روسیه بخشی از دیپلماتهای خود را از سوریه خارج کرد
یک هفته پس از سقوط حکومت بشار اسد، وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که بخشی از کارکنان دیپلماتیک خود را از سوریه خارج کرده است.
این وزارتخانه در بیانیهای که در کانال تلگرامی خود منتشر شد، اعلام کرد که روز یکشنبه ۲۵ آذرماه بخشی از کارکنان نمایندگی دیپلماتیک روسیه همراه با تعدادی از کارکنان سفارتهای بلاروس و کره شمالی در دمشق با یک پرواز ویژه نیروی هوایی روسیه از پایگاه هوایی حمیمیم در سوریه، از این کشور خارج شدهاند.
این بیانیه اما تصریح کرده که سفارت روسیه در دمشق به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
پیشتر بر اساس تصاویر ماهوارهای اعلام شد که روسیه به خارج کردن برخی تجهیزات نظامی خود از پایگاه هوایی حمیمیم در سوریه ادامه میدهد.
تصاویر ماهوارهای چند روز پیشتر نیز نشان میداد کشتیهای نظامی روسیه نیز پایگاه طرطوس را ترک کردند.
روسیه در سالهای اخیر و برای حمایت از حکومت بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع، حضور نظامی در سوریه داشته و حدود ۷۵۰۰ نیرو در این کشور دارد.
اسرائیل شهرکسازی در بلندیهای اشغالی جولان رو دو برابر میکند
به رغم لحن آشتیجویانه و ملایم شورشیان مسلح سوریه در مقابل اسرائیل، این کشور پیشروی از بلندیهای جولان به سمت خاک سوریه را گسترش داده و در نظر دارد اسکان جمعیت و شهرکسازی در این منطقه را دو برابر کند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز یکشنبه اعلام کرد تقویت بلندیهای جولان تقویت دولت اسرائیل است و ادامه داد: «ما آن را شکوفا کرده و در آنجا مستقر خواهیم شد».
او در عین حال گفت که کشورش قصد مواجهه با سوریه در پی سقوط حکومت بشار اسد را ندارد.
اسرائیل بلندیهای جولان را در جنگ شش روزه ۱۹۶۷ اشغال و در سال ۱۹۸۱ به خاک خود الحاق کرد.
اگرچه سازمان ملل و اغلب کشورها الحاق این مناطق به خاک اسرائیل را به رسمیت نمیشناسند، ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۹ و در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ آمریکا از حاکمیت اسرائیل بر جولان حمایت کرد.
اسرائیل بلافاصله پس از فروپاشی حکومت بشار اسد، با عبور از خط حائل موسوم به آلفا، مواضع ارتش سوریه در بلندیهای جولان را نیز اشغال کرده است.
نماینده سازمان ملل خواستار لغو سریع تحریمهای سوریه شد
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه خواستار لغو سریع تحریمهای غرب علیه این کشور در پی سقوط حکومت بشار اسد شد.
گیر پدرسن، روز یکشنبه ۲۵ آذرماه در دیدار با خبرنگاران در دمشق گفت که بازگرداندن سوریه به مسیر عادی پس از هفتههای پرتلاطم گذشته، نیازمند لغو سریع تحریمها است.
آقای پدرسن همچنین ابراز امیدواری که کرد که تحریمها به زودی پایان یابد تا اتحاد و تمرکز برای بازسازی سوریه شکل گیرد.
دولت سوریه سالهاست تحت تحریمهای شدید ایالات متحده، اتحادیه اروپا و دیگر کشورها قرار داشته است؛ تحریمهایی که اعمال آنها به دلیل واکنش خشونتآمیز بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع این کشور، به اعتراضات مسالمتآمیز ضد دولتی در سال ۲۰۱۱ بود که سپس به جنگ داخلی تبدیل شد.
به گفته گیر پدرسن، حالا باید در سوریه یک روند سیاسی آغاز شود تا سوریها بتوانند با مشارکت در آن خودشان نیز این روند را هدایت کنند.
این دیپلمات نروژی برای دیدار با مقامات دولت موقت جدید که توسط شورشیان مسلح به رهبری گروه اسلامگرای هیئت تحریرالشام در این کشور تشکیل شده، به دمشق سفر کرده است.
مقامات واشینگتن اعلام کردهاند که دولت بایدن در حال بررسی حذف عنوان تروریستی از این گروه است.
با نزدیک شدن به پایان دوره دولت جو بایدن، هنوز مشخص نیست که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، چه رویکردی در قبال سوریه اتخاذ خواهد کرد.