لاوروف: روسیه به هر وسیله ممکن با حمله شورشیان سوریه مقابله میکند
وزیر خارجه روسیه میگوید مسکو «به هر وسیله ممکن» با شورشیان سوری گروه «تحریر الشام» مقابله خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز و به نقل از خبرگزاری روسی ریا، سرگئی لاوروف عصر شنبه پس از نشست وزیران خارجه ترکیه، ایران و روسیه در قطر گفت که «حمله شبهنظامیان سوری از مدتها قبل برنامهریزی شده بود و نشاندهنده تلاش برای تغییر وضعیت میدانی در سوریه است».
او اظهار داشت: «ما به هر وسیله ممکن با این امر مقابله خواهیم کرد، از مقامات قانونی سوریه حمایت کرده و البته در عین حال، از سرگیری گفتوگو با مخالفان سوری را تشویق میکنیم».
وزیر خارجه روسیه توضیح نداد که کشورش برای مقابله با شورشیان که به سرعت در حال پیشروی به سوی دمشق، پایتخت سوریه، هستند قرار است چه اقدامات عملی انجام دهد.
بهزیرکشیدن مجسمه حافظ اسد، پدر بشار اسد، در حومه دمشق
همزمان با گزارشها مبنی بر رسیدن شورشیان به ۱۰ کیلومتری دمشق، تصاویری از بهزیرکشیدن مجسمه حافظ اسد، پدر بشار اسد، رئیسجمهور کنونی سوریه، در حومه پایتخت بازنشر شده است.
دونالد ترامپ: آمریکا نباید هیچ کاری با درگیریهای سوریه داشته باشد
رئیسجمهور منتخب ایالات متحده میگوید آمریکا نباید در درگیریهای سوریه دخالت کند.
دونالد ترامپ روز ۱۷ آذر در پستی در شبکه اجتماعی خود، تروث، نوشت: «سوریه وضعیت آشفتهای دارد، اما دوست ما نیست و ایالات متحده نباید هیچ کاری با آن داشته باشد».
او افزود: «این درگیری ما نیست. بگذارید خودش پیش برود. درگیر نشوید!»
آقای ترامپ که در انتخابات پنجم نوامبر امسال با اکثریت آرای الکترال و مردمی برای بار دوم به ریاستجمهوری برگزیده شد، روز بیستم ژانویه زمام امور را در ایالات متحده در دست خواهد گرفت.
او در ادامه تصریح کرد روسیه که سالها از حکومت بشار اسد حمایت میکرد، اکنون به دلیل گرفتاری در جنگ اوکراین و از دست دادن بیش از ۶۰۰ هزار سرباز در آنجا، به نظر میرسد قادر به متوقف کردن پیشروی مخالفان در سوریه نیست: «خروج روسیه از سوریه میتواند بهترین گزینه برای این کشور باشد، چون سوریه هیچ فایدهای برای کرملین نداشت».
آقای ترامپ میگوید سوریه همان جایی است که باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین آمریکا، از انجام تعهد خود برای پایبندی به «خطوط قرمز» خودداری کرد و باعث شد جهنم به پا شود و روسیه جای پای خود را در سوریه محکم کند.
اشاره او به عدم واکنش جدی دولت اوباما به استفاده مکرر بشار اسد از بمبهای شیمیایی علیه شهروندانش و مخالفان بود.
آقای ترامپ سال ۲۰۱۸ ، زمانی که رئیسجمهور وقت آمریکا بود نیز گفته بود باید ۹۰۰ نیروی آمریکایی که در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه در این کشور حضور دارند، خارج شوند، چرا که داعش در آستانه شکست است.
دفتر ریاست جمهوری سوریه فرار بشار اسد از کشور را تکذیب کرد
دفتر ریاستجمهوری سوریه میگوید بشار اسد، رئیسجمهور، هنوز وظایف رسمیاش را در دمشق، پایتخت کشور، دنبال میکند.
این بیانیه در ادامه، انتشار اخبار مربوط به خروج بشار اسد از کشور همزمان با پیشروی شورشیان مخالف حکومت را رد و آن را محکوم کرده است.
دفتر ریاستجمهوری سوریه روز شنبه گفت: «ما تأیید میکنیم که رئیسجمهور سوریه در حال انجام وظایف ملی و قانونی خود از پایتخت، دمشق، است».
این بیانیه اشارهای به خانواده بشار اسد نکرده است.
روز گذشته برخی منابع خبری، از جمله روزنامه تلگراف بریتانیا، گزارش داده بودند که خانواده بشار اسد از کشور خارج شده و به روسیه رفتهاند.
وال استریت جورنال نیز گزارش داده بود اسماء اسد، همسر بشار اسد، به همراه سه فرزند خود هفته گذشته به روسیه پناهنده شده است. بر اساس این گزارش، دو برادر ناتنی اسد نیز به امارات گریختهاند.
بیش از هزار سرباز سوری به خاک عراق گریختند
خبرگزاری دولتی عراق میگوید بیش از ۱۰۰۰ سرباز ارتش سوریه به خاک این کشور گریختهاند.
این خبرگزاری به نقل از یک منبع ارشد امنیتی اعلام کرد که روز شنبه بیش از یک هزار سرباز ارتش سوریه از طریق گذرگاه القائم در استان الانبار به عراق آمدهاند.
این منبع که نام او ذکر نشده گفته است که در حال حاضر «سربازان پذیرش شدهاند و با ارائه مراقبتهای لازم، آنچه نیاز داشتهاند در اختیارشان قرار گرفته است».
شبکه خبری الجزیره قطر نیز به نقل از سخنگوی دولت عراق شمار سربازان ارتش سوریه را که به خاک عراق وارد شدهاند ۲۰۰۰ تن اعلام کرده و گفته است که آنها به همراه تجهیزات کامل خود وارد این کشور شدهاند.
اردوغان: اکنون یک واقعیت سیاسی و دیپلماتیک جدید در سوریه وجود دارد
رئیسجمهور ترکیه میگوید امیدوار است بعد از ۱۳ سال جنگ داخلی، صلح بر این کشور حاکم شود.
رجب طیب اردوغان روز شنبه، در میانه پیشروی سریع شورشیان در شهرهای سوریه، گفت مردم سوریه از جنگ، خون و اشک خسته شدهاند و آرزوی ما این است که کشور همسایه ما، به صلح و آرامشی که ۱۳ سال در رؤیای آن بود، دست یابد.
ترکیه، حامی نیروهای مخالف بشار اسد است، اما طی ماههای گذشته بارها رژیم دمشق را به مذاکره فراخوانده بود.
آقای اردوغان طی سخنرانی در شهر غازی عنتاب که میزبان صدها هزار پناهنده سوریه است از بشار اسد انتقاد کرد که دست رد به پیشنهاد ترکیه برای مذاکرات با میانجیگری روسیه زد.
او گفت: «اکنون یک واقعیت سیاسی و دیپلماتیک جدید در سوریه وجود دارد. برادران و خوهران سوری ما شایسته آزادی، امنیت و صلح در سرزمینشان هستند».
رئیسجمهور ترکیه ابراز امیدواری کرد که «در آینده نزدیک شاهد سوریهای باشیم که در آن هویتهای مختلف در صلح کنار یکدیگر زندگی میکنند».
یک مرد لبنانی مفقودشده به مدت ۴۰ سال، از زندان سوریه آزاد شد
خبرگزاری رویترز روز شنبه گزارش داد یک مرد لبنانی که بیش از ۴۰ سال مفقودالاثر بود، پس از تصرف شهر حماه در سوریه توسط شورشیان، از زندان این شهر آزاد شد.
به گزارش این خبرگزاری، معمر العلی وقتی یک مرد ریشو را در فیلمها دید که از زندان حماه آزاد شده است، بلافاصله فهمید او برادرش علی است که نزدیک به ۴۰ سال مفقودالاثر بود.
العلی در خانه خود در شمال لبنان گفت: «قلبم به من گواهی داد که آن برادرم است».
او افزود از زمانی که ویدئویی از برادرش در روز پنجشنبه در اینترنت منتشر شد، آنها هنوز نتوانستهاند با یکدیگر تماس برقرار کنند.
یک روزنامهنگار سوری در حماه گفته که این زندانی لبنانی کاملاً حافظه خود را از دست داده و نمیتوانست بگوید کیست.
خانوادهاش که دههها را صرف جستجوی او کردهاند، میگویند علی العلی هنگامی که ۱۸ ساله بود، در یک ایست بازرسی ارتش سوریه، در جریان جنگ داخلی لبنان، دستگیر شد.
این جنگ از سال ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ طول کشید.
در جریان تصرف شهر حماه در هفته گذشته توسط شورشیان مسلح، هزاران زندانی از زندان بدنام این شهر آزاد شدند.
به گزارش رویترز، اکنون هزاران خانواده امیدوارند که بستگان خود را که در نیم قرن حکومت خانواده اسد در زندانهای سوریه بودهاند، پیدا کنند.
به گفته گروههای حقوق بشری، ارزیابی میشود که بیش از ۱۰۰ هزار شهروند سوری در جریان جنگ داخلی ۱۳ ساله این کشور ناپدید شده باشند که بسیاری از آنها در زندان به سر میبرند.
شبکههای اجتماعی در روزهای اخیر مملو از فیلمهایی است که خروج زندانیان سوری پس از سقوط حلب، حماه و سویدا به دست شورشیان را نشان میدهد که برخی از آنها به خانوادههای خود پیوستهاند.
نزدیک به ۷۰۰ لبنانی نیز، به گفته بستگانشان، در سوریه زندانی هستند که در طول سه دهه حضور نیروهای سوری در کشورشان، بسیاری از آنها به دلیل عقاید سیاسیشان بازداشت شدند.
چرا حکومت اسد به سرعت فروپاشید؟ گفتوگو با یک استاد علوم سیاسی
علی معموری، استاد علوم سیاسی دانشگاه سیدنی و تحلیلگر مسائل خاورمیانه، در گفتوگو با برنامه ساعت ۱۴ رادیو فردا به این پرسش پاسخ میدهد که چرا حکومت اسد به سرعت فروپاشید؟
ارتش سوریه میگوید در حال تقویت خطوط دفاعی خود در اطراف دمشق است
ارتش سوریه میگوید در حال تقویت خطوط دفاعی خود در برخی مناطق حومه دمشق است.
سخنگوی فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه روز شنبه در یک بیانیه تلویزیونی اعلام کرد که «یگانهای مسلح در حال تقویت خطوط خود در سراسر حومه دمشق و منطقه جنوبی هستند».
او همچنین خاطرنشان کرد که ارتش چندین عملیات را علیه شورشیان در حومه حماه و حمص، در مرکز سوریه، و حومه شمالی درعا در جنوب آغاز کرده است.
اما در حالی که نیروهای دولتی میگویند «در حال تجدید مواضع و خطوط دفاعی خود هستند»، گزارشها از پیشروی بیشتر شورشیان در جنوب کشور و در مرز با اسرائیل و افزایش فشار بر بشار اسد رئیسجمهور سوریه حکایت دارد.
خبرگزاری آلمان به نقل از فعالان و دیدهبان حقوق بشر سوریه مستقر در بریتانیا گزارش داده که شورشیان سوری و نیروهای محلی مخالف حکومت بشار اسد در حال حاضر مناطق حاشیهای پایتخت را محاصره کردهاند.
نیویورکتایمز: سقوط اسد، موجب شکست ایران برای تقویت نیابتیها خواهد شد
روزنامه نیویورکتایمز مینویسد سقوط حکومت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، شکستی برای جمهوری اسلامی در زمینه تقویت گروههای نیابتی خواهد بود.
این گزارش میافزاید ایران میداند اگر نفوذ خود در سوریه را از دست بدهد، تلاشش برای تقویت هلال نیروهای نیابتی شیعه از لبنان تا عراق و یمن که میتواند اسرائیل را تهدید کند، به بنبست خواهد خورد.
استراتژیستهای اسرائیلی سوریه را «گذرگاه گذرگاهها» عنوان میکنند؛ جایی که دست ایران را برای تسلیح حزبالله لبنان باز میگذاشت.
اسرائیل طی ماههای گذشته حسن نصرالله رهبر حزبالله را به همراه بخش بزرگی از فرماندهان رده بالا و صدها عضو آن کشت. اسرائیل اخیرا در واکنش به حملات گسترده موشکی ایران، به برخی مراکز نظامی جمهوری اسلامی حمله کرد و طبق گزارشها پدافند هوایی ایران را نابود کرده است.
نیویورک تایمز میافزاید ایران و حزبالله به عنوان مهمترین حامیان رژیم بشار اسد به شدت ضعیف شدهاند و توان حمایت از حکومت سوریه را ندارند: «اسرائیل مصمم است که از برقراری مجدد خطوط تدارکاتی جمهوری اسلامی از خاک سوریه برای تقویت حزبالله جلوگیری کند، اما هنوز موضع اسرائیل به احتمال استقرار یک حکومت اسلامی در سوریه مشخص نیست».
این گزارش از قول منابع ایرانی و خارجی نوشته که به رغم اهمیت سوریه برای گسترش نفوذ ایران، جمهوری اسلامی با پیشروی سریع مخالفان سوری، کار خروج نیروی قدس سپاه پاسداران و سایر عوامل خود از این کشور را آغاز کرده است.