لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۲۰

ادامه جست‌وجو در گور دسته‌جمعی اطراف دمشق؛ نتانیاهو از منطقه حائل بازدید کرد

خلاصه رویدادها:

  • جست‌وجوها در دو گور دسته‌جمعی قطیفه و نجها، در شمال و جنوب دمشق، ادامه دارد
  • بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی در منطقه حائل داخل سوریه می‌مانند
  • اتحادیه اروپا اعلام کرد آماده بازگشایی دفتر نمایندگی خود در سوریه است
  • علی خامنه‌ای بار دیگر سقوط حکومت بشار اسد را به آمریکا و اسرائیل نسبت داد و گفت: «مقاومت تمام نشده است»
  • آتش‌بس بین کردها و نیروهای مورد حمایت ترکیه در شهر منبیج در شمال سوریه تمدید شد
  • معاون وزیر خارجه اسرائیل رهبر شورشیان سوریه را به دلیل سابقه‌اش در گروه‌های جهادی «گرگ در لباس میش» خواند.
  • رهبر شورشیان سوریه خواستار رفع تحریم‌های جهانی علیه این کشور شد

۱۶:۰۹ ۱۸.۹.۱۴۰۳

۱۶:۱۱ ۱۸.۹.۱۴۰۳

خبرگزاری نزدیک به سپاه: نفوذ جمهوری اسلامی در سوریه تنها نظامی نیست بلکه معنوی است

خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در واکنش به سقوط حکومت اسد می‌گوید نفوذ جمهوری اسلامی در کشورهای اسلامی «صرفاً دارای ماهیت نظامی نیست».

این خبرگزاری روز شنبه نوشت: «حضور ایران در منطقه حضوری معنوی، عقیدتی، فکری، فناوری و فرهنگی است واین نفوذ با سقوط دولت سوریه هم از بین نخواهد رفت.»

فارس درحالی از «حضور فناوری» ایران در سوریه سخن گفته است که دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوریه آبان امسال از غیرفعال بودن همهٔ کارخانه‌های احداثی ایران در سوریه، از جمله شرکت سایپا، خبر داده بود.

به گفتهٔ فارس تنها «بخشی» از ارتباط جمهوری اسلامی با آنچه «محور مقاومت» نامیده، ارتباط زمینی از مسیر سوریه بوده و اکنون حزب‌الله لبنان می‌تواند به قدرت خود اتکا کند.

فارس همچنین اعلام کرد وجود بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع سوریه، برای جمهوری اسلامی و او «یک فرصت» بود و انقلاب در سوریه «آغازی بر فتنه در کشورهای منطقه و حتی اروپا خواهد بود».

این خبرگزاری در ادامه با بیان این‌که «اوضاع وخیم اقتصادی»، «ضعیف شدن ارتش» و «آلوده شدن به فساد» از دلایل سقوط حکومت سوریه بود، نوشت بشار اسد «به اندازهٔ کافی به توصیه‌های جمهوری اسلامی در خصوص مردم‌سالاری و دفاع مردمی توجه نکرد».

خبرگزاری نزدیک به سپاه در حالی از نبود «مردم‌سالاری» در سوریه انتقاد کرده است که بسیاری از نهادهای حقوق بشر بین‌المللی از نبود دموکراسی در ایران انتقاد کرده‌اند.

در همین زمینه براساس گزارش سالانهٔ بخش پژوهشی گروه اکونومیست دربارهٔ وضعیت دموکراسی در سال ۲۰۲۳ در جهان، حکومت ایران در ردهٔ ۱۵۳ جهان و پایین‌تر از کشورهایی چون اریتره، بلاروس و ازبکستان قرار دارد.

۱۶:۲۵ ۱۸.۹.۱۴۰۳

کایا کالاس: سقوط حکومت اسد بیانگر ضعیف شدن ایران و روسیه است

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به تحولات سوریه گفت که «پایان دیکتاتوری اسد یک تحول مثبت و مورد انتظار است. همچنین بیانگر ضعیف شدن حامیان اسد، روسیه و ایران، است».

کایا کالاس روز یکشنبه در پستی در شبکه ایکس افزود: «اولویت ما تامین امنیت در منطقه است. من با همه شرکای سازنده در سوریه و منطقه کار خواهم کرد».

۱۶:۴۱ ۱۸.۹.۱۴۰۳

علی مهتدی، تحلیلگر سیاسی: چیزی دیگر از محور مقاومت یا هلال شیعی باقی نمانده

در سال‌های گذشته از نظامیان اعزامی جمهوری اسلامی و البته نیروهای نیابتی تهران در منطقه، به عنوان عنصری مهم در حفظ حکومت بشار اسد در سوریه نام برده می‌شد. با این همه پیشروی بسیار سریع مخالفان حکومت آقای اسد و سقوط حکومت او، پرسش‌هایی را مطرح کرده است.

در گفت‌وگو با علی مهتدی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در بریتانیا، تحلیل او را درباره آنچه در سوریه رخ داد جویا شدیم.

علی مهتدی، تحلیلگر سیاسی: چیزی دیگر از محور مقاومت یا هلال شیعی باقی نمانده
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
لینک مستقیم
۱۷:۱۴ ۱۸.۹.۱۴۰۳

وزارت خارجه ایران خواستار حفظ رابطه با سوریه پس از سقوط اسد شد

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با انتشار بیانیه‌ای با تاکید بر احترام به وحدت، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه، خواستار حفظ رابطه با حکومت آینده این کشور شده است.

در این بیانیه که روز یکشنبه ۱۸ آذر منتشر شد، اعلام شده که آینده سوریه باید بدون دخالت خارجی و تنها با تصمیم مردم این کشور رقم بخورد.

وزارت خارجه ایران همچنین پایان سریع درگیری‌های نظامی، جلوگیری از اقدامات تروریستی و آغاز گفت‌وگوهای ملی را با مشارکت همه گروه‌های جامعه سوریه به عنوان راهکار رسیدن به حاکمیتی فراگیر و به نمایندگی مردم سوریه دانسته است.

جمهوری اسلامی ایران که یکی از حامیان حکومت بشار اسد بود، در این بیانیه حمایت خود را از «سازوکارهای بین‌المللی» به ویژه قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد برای حل سیاسی بحران سوریه اعلام و بر تداوم تعامل سازنده با سازمان ملل تاکید کرده است.

قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت که در دسامبر ۲۰۱۵ تصویب شد، نقشه راهی برای یک توافق سیاسی در حل و فصل بحران و پایان دادن به جنگ سوریه است.

در بخش دیگری از بیانیه وزارت خارجه ایران نیز بر ضرورت تأمین امنیت شهروندان سوری، اتباع خارجی، حفاظت از اماکن مذهبی و دیپلماتیک بر اساس موازین حقوق بین‌الملل در شرایط حساس کنونی سوریه تاکید شده است.

جمهوری اسلامی به روابط دیرینه و دوستانه دو کشور با هم نیز اشاره کرده و در این بیانیه خواستار حفظ این روابط بر پایه منافع مشترک و تعهدات بین‌المللی شده است.

در این بیانیه با تاکید بر اهمیت سوریه به عنوان کشوری تاثیرگذار در منطقه آمده است که جمهوری اسلامی ایران به تلاش‌های خود برای بازگشت ثبات و امنیت به سوریه ادامه می‌دهد و با همه طرف‌های اثرگذار به ویژه کشورهای منطقه رایزنی خواهد کرد.

۱۷:۳۲ ۱۸.۹.۱۴۰۳

اسرائیل به منطقه حائل با سوریه نیرو اعزام کرده است

نخست‌وزیر اسرائیل روز یک‌شنبه از مرز کشورش با سوریه بازدید کرد و گفت به ارتش دستور داده در منطقه حائل واقع در خاک سوریه و برخی نقاط دیگر اطراف این نواره حائل مستقر شود.

او گفت توافق سال ۱۹۷۴ میان اسرائیل و سوریه با فروپاشی روبه‌رو شده و سربازان ارتش سوریه محل‌های استقرار خود را ترک کرده بودند، و افزود اجازه نخواهیم داد هیچ نیروی خصمی در مرزهای ما مستقر شود.

بنیامین نتانیاهو گفت «امروز یک روز تاریخی برای خاورمیانه است. حکومت (بشار) اسد یک مهره مرکزی در محور شرارت ایران بود و حال، این حکومت فروپاشیده که نتیجه مستقیم ضرباتی است که ما به ایران و حزب‌الله، دو حامی اصلی حکومت اسد، وارد کردیم».

او افزود: ضربات اسرائیل موجب زنجیره واکنش‌هایی در خاورمیانه از سوی همه عواملی شده که می‌خواهند از زیر بار این حکومت سرکوبگر و خودکامه رها شوند.

آقای نتانیاهو گفت: وضعیت جدید «فرصت‌های تازه و بسیار مهم برای کشور اسرائیل ایجاد می‌کند اما در همین حال، بدون مخاطره نیز نیست».

در همین حال وزیر دفاع اسرائیل نیز از اعزام نیروهای نظامی اسرائیل به منطقه حائل خبر داد.

یسرائیل کاتس در یک سخنرانی تلویزیونی گفت این تصمیم به منطور اطمینان از امنیت جوامع اسرائیلی در بلندی‌های جولان گرفته شده است.

همچنین ارتش اسرائیل تأیید کرد که روز یک‌شنبه به اهداف نظامی متعلق به ارتش سوریه پیش از آن‌که تسلیحات آن به دست نیروهای شورشی مخالف بشار اسد بیفتد، حمله کرده است.

رسانه‌های اسرائیل اعلام کردند که کارخانه تسلیحات شیمیایی در اطراف فرودگاه دمشق هدف جنگنده‌های این کشور قرار گرفت. ارتش اما در بیانیه خود به ماهیت محلی که هدف بوده، اشاره نکرد. این نخستین حمله از هزاران حمله اسرائیل به سوریه در بیش از دو دهه گذشته است اما نخستین حمله بعد از تأیید فروپاشی جکومت بشار اسد محسوب می‌شود.

رسانه‌های غیردولتی سوری در این روز از انفجار در فرودگاه نظامی المزه در اطراف دمشق خبر دادند.

ارتش اسرائیل روز یک‌شنبه اعلام کرد در رویدادهای داخلی سوریه دخالت نخواهد کرد و تنها به حوادثی واکنش نشان خواهد داد که تهدیدی برای منافع امنیتی اسرائیل و مردم این کشور باشد.

۱۸:۰۹ ۱۸.۹.۱۴۰۳

رهبر هیئت تحریرالشام در دمشق

احمد الشرع، ملقب به ابومحمد الجولانی، رهبر «هیئت تحریرالشام» در نخستین ساعات بعدازظهر یک‌شنبه هنگام ورود به دمشق در حال بوسیدن زمین دیده شده است.

خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داده که او روز یکشنبه از مسجد اموی دمشق بازدید و در جمع نیروها و هواداران خود سخنرانی کرد.

او پیش از آن در پیام رسمی به ملت سوریه که از رادیو و تلویزیون این کشور و سانا، خبرگزاری رسمی، منتشر شد، گفت «آینده متعلق به ماست».

احمد الشرع افزود: «راه برگشتی وجود ندارد. ما مصمم به ادامه راهی که از سال ۲۰۱۱ در آن گام گذاشتیم، هستیم.»

این عضو پیشین «جبهه النصره» که ۴۲ ساله و زاده ریاض در عربستان سعودی است، هفته گذشته در پی تسلط غافلگیرکننده نیروهای وفادار به خود بر استان حلب، از قلعه باستانی این شهر دیدار کرد و سپس برای نخستین بار در یک مصاحبه هشت دقیقه‌ای با گزارشگر شبکه سی‌ان‌ان حکومت بشار اسد را «مرده‌ای» که به زور حمایت‌های روسیه و ایران ظاهرا نفس می‌کشید، نامید.

آمریکا در سال ۲۰۱۸ رسماً گروه یا «هیئت تحریر الشام» را به عنوان سازمانی تروریستی معرفی کرد؛ اتحادیه اروپا، بریتانیا، ترکیه و شمار دیگری از کشورها نیز این گروه را در فهرست تروریستی خود قرار داده‌اند.

۱۸:۲۹ ۱۸.۹.۱۴۰۳

آخرین محموله نفتی ایران به سوریه از نیمه راه بازگشت

شرکت ردیابی نفتکش‌ها، تانکر ترکرز، از بازگشت آخرین محموله نفتی ایران به سوریه از نیمه راه خبر داد.

تانکر ترکرز روز یکشنبه با انتشار پیامی در شبکه ایکس گزارش داد که نفتکش «لوتوس» ایران حامل ۷۵۰ هزار بشکه نفت، همزمان با خبر سقوط حکومت بشار اسد از ادامه مسیر منصرف شد و نرسیده به کانال سوئز به سمت ایران بازگشت.

بازگشت این نفتکش تا آخرین لحظهٔ اعلام سقوط بشار اسد نشان می‌دهد ایران طی روزهای گذشته کماکان امیدوار بود که رژیم سوریه ادامه حیات دهد.

آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، نشان می‌دهد ایران در ۱۰ ماه سال جاری میلادی بطور متوسط روزانه ۵۲ هزار بشکه نفت تحویل سوریه داده که ارزش این میزان از نفت حدود یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار است.

ایران از ابتدای سال ۲۰۲۰ تاکنون ۱۰۶ میلیون بشکه نفت تحویل سوریه داده که ارزش آن حدود ۷ میلیارد دلار است. تقریبا دو برابر این رقم نیز در دهه گذشته نفت ایران تحویل سوریه شده است.

۱۹:۱۰ ۱۸.۹.۱۴۰۳

مهرداد فرهمند، تحلیلگر خاورمیانه: توازن قوا در منطقه به نفع ترکیه به هم خورده

تحولات اخیر در سوریه بعد از دهه‌ها یکی از نقاط استراتژیک منطقه را دستخوش تغییرات بنیادی کرده است، تغییراتی که می‌تواند به آرایش جدید سیاسی در منطقه منجر شود.

در گفت‌وگو با مهرداد فرهمند، تحلیل‌گر مسائل خاورمیانه در ترکیه، از او پرسیدیم تحولات سوریه چه تاثیری بر توازن قوا در منطقه خواهد داشت؟

مهرداد فرهمند، تحلیلگر خاورمیانه: توازن قوا در منطقه به نفع ترکیه به هم خورده
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:35 0:00
لینک مستقیم

۱۹:۳۸ ۱۸.۹.۱۴۰۳

سفیر ایران در سوریه: دمشق پیش از رسیدن شورشیان دچار اغتشاش شد و سقوط کرد

سفیر ایران در سوریه مدعی شد یک شب پیش از سقوط حکومت بشار اسد، هیات دولت سوریه تشکیل جلسه داد و تصمیم گرفت که «مقاومتی در پایتخت صورت نگیرد و به صورت مسالمت‌آمیز بخش‌های دولت را واگذار کنند».

حسین اکبری در گفت‌وگو با تلویزیون ایران اعلام کرد که پس از سقوط شهر حلب، «اراده دولتی و نظامی و مردمی» این بود که «سقوط کامل» را بپذیرند.

به گفته او پیش از رسیدن شورشیان از شمال و جنوب، دمشق، پایتخت سوریه، «دچار اغتشاش شد و سقوط کرد».

سفیر ایران در سوریه افزود: «جریانی که در حال حاضر قدرت را در سوریه در دست گرفته می‌خواهد حکومت کند، در حالی که قبلاً با جریانی مثل داعش روبرو بودیم که می‌خواست از بین ببرد».

او گفت جریانی که می‌خواهد حکومت کند، عصر یکشنبه وارد شد و بر حفظ امنیت امکان دیپلماتیک تاکید کرد.

آقای اکبری در بخشی از سخنان خود به حمله به سفارت ایران در دمشق نیز اشاره کرد و افراد «متعرض» را مستثنی از این جریان دانست. او تصریح کرد: «کسانی که می‌خواهند حکومت کنند عموما این کارها را نمی‌کنند.»

او در عین حال گفت که تدابیری در نظر گرفته شده بود تا اسناد و دیپلمات‌ها منتقل شوند و چند نفری هم که باقی مانده‌ بودند صبح یکشنبه خارج شده‌اند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG