واسیلی نـِبـِنزیا، سفیر روسیه نزد سازمان ملل متحد، میگوید گزارشهایی به دست کشورش رسیده که حاکی از تلاش ائتلاف به رهبری آمریکا، برای ایجاد حکومتهای محلی در برخی مناطق پاکسازیشده از داعش، و تقسیم سوریه است.
نـِبـِنزیا هشتم آذر ماه در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل گفته است گروه متشکل از شبهنظامیان کـرد و عرب که از حمایت ائتلاف به رهبری واشینگتن برخوردار هستند، و اخیرا رقه را از داعش پاکسازی کردهاند، در حال مذاکره برای ایجاد دولتی محلی در این منطقه، و ازسرگیری مناسبات اقتصادی، بدون حضور دولت مرکزی سوریه، هستند.
به گزارش خبرگزاری روسی اینترفاکس سفیر آن کشور در سازمان ملل میگوید «ما اطلاعاتی دریافت کردهایم که نشان میدهد ائتلاف [به رهبری ایالات متحده] مستقیما در ایجاد برخی قدرتهای محلی در مناطق آزادشده از تصرف داعش دخالت دارد».
ریانووستی نیز به نقل از دیپلمات ارشد روس نقل کردهاست که «آنچه ائتلاف انجام میدهد نمایانگر برداشتن گامهایی استوار برای تقسیم کشور (سوریه) است».
اظهارات واسیلی نـِبـِنزیا در زمانی مطرح شده که نمایندگان دولت مرکزی سوریه و هیئتی از مخالفان، در حال ازسرگیری هشتیم دور از مذاکرات صلح سوریه در ژنو هستند؛ مذاکراتی که در سالهای گذشته نتیجهای نداشته و جلوی جنگ مرگبار داخلی در سوریه را نگرفتهاست.
روسیه و ایران، مهمترین حامیان بشار اسد هستند و در جنگ داخلی به نفع رئیسجمهوری سوریه دخالت کردهاند. شماری از کشورهای منطقهای مانند ترکیه و یا عربستان سعودی نیز از برخی گروههای شورشی حمایت میکنند. ائتلاف به رهبری آمریکا نیز برخی شبهنظامیان مخالف اسد را در نبردها علیه گروه موسوم به حکومت اسلامی (داعش) همراهی میکند.
شهر کلیدی رقه، که زمانی مرکز اصلی حضور خلافت خودخوانده گروه داعش در سوریه بود، در حال حاضر به کنترل شبهنظامیان عمدتا کرد درآمدهاست. این گروه که موسوم به «نیروهای دمکراتیک سوریه» است میگوید قصد دارد در مناطقی که پاکسازی کرده، نوعی اقلیم خودمختار برپا کند.
وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون روز ششم آذرماه اعلام کرد، در حال بررسی اعمال تغییرات و اصلاحات در خصوص حمایت نظامی از همپیمانان کـرد خود در مطنقه است و «تا آنجا که الزامات نظامی برای شکست داعش نیاز است و تلاشهای تثبیتکننده برای جلوگیری از بازگشت داعش اجازه دهد، این کار را انجام خواهیم داد».
سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه گفته بود، با کوچکشدن قلمرو تحت کنترل گروه موسوم به حکومت اسلامی در سوریه، ایالات متحده در موقعیتیست که می تواند «ارسال تجهیزات نظامی به برخی از گروههای مشخص را متوقف» کند، اما «این به معنی آن نیست که ما همه حمایتهای خود را از این گروهها متوقف خواهیم کرد».
پیش از این در آبان ماه، در جریان دیداری میان رئیسجمهوری آمریکا و همتای روس او، دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین بیانیهای مشترک صادر کردند که در آن بر «تعهد به حفظ تمامیت ارضی و استقلال سوریه تأکید شده و از تمام طرفهای درگیر خواسته شده که در روند سیاسی صلح در ژنو نقشی فعال ایفا کنند».
مقامهای ارشد سازمان ملل، روز چهارشنبه در جریان نشست شورای امنیت خواستار ازسرگیری برنامه کمکهای انساندوستانه و انتقال محمولههای کمکی از طریق مرزها شدند.