لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۱۰

دولت موقت سوریه می‌گوید ایران در پی هرج‌ومرج نباشد؛ پیشروی کردها در مناطق مرزی


شورشیان سوری به رهبری گروه تحریر الشام به تازگی با فتح ناگهانی دمشق به حکومت خاندان اسد پایان دادند
شورشیان سوری به رهبری گروه تحریر الشام به تازگی با فتح ناگهانی دمشق به حکومت خاندان اسد پایان دادند

وزیر خارجه دولت موقت سوریه در واکنش به اظهارات مقامات ایرانی گفت که تهران به دنبال گسترش هرج و مرج در سوریه نباشد، بلکه به اراده مردم و حاکمیت ملی این کشور احترام بگذارد.

اسعد حسن الشیبانی روز سه‌شنبه چهارم دی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران باید اراده و مرد سوریه و حاکمیت ملی و امنیت آن احترام بگذارد. ما به آنها نسبت به گسترش هرج و مرج در سوریه هشدار می‌دهیم و آنها را مسئول عواقب اظهارات اخیرشان می‌دانیم.»

او اما مشخص نکرد که اشاره‌اش به اظهارات کدام یک از مقامات ایرانی است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز یکشنبه در نطقی تلویزیونی گفته بود که جوانان سوری «به‌پا خواهند خاست و با ایستادگی و حتی دادن تلفات» مناطق «تصرف‌شده» را پس خواهند گرفت. وی افزود: «البته این کار در سوریه ممکن است زمان طولانی ببرد اما نتیجه، حتمی و قطعی است.»

شورشیان سوری به رهبری گروه تحریر الشام به تازگی با فتح ناگهانی و سریع دمشق به حکومت خاندان اسد پایان دادند. بشار اسد، رئیس جمهور مخلوع سوریه، طی ۱۳ سال جنگ داخلی در این کشور به کمک‌های نظامی و مالی ایران و روسیه متکی بود.

سرنگونی اسد ضربه‌ای محکم به جریانی موسوم به «محور مقاومت» در منطقه که رهبری آن را ایران بر عهده دارد تلقی می‌شود. این جریان ائتلافی سیاسی و نظامی برای مقابله با اسرائیل و نفوذ ایالات متحده در خاورمیانه به شمار می‌آید.

کردهای سوریه شورشیان مورد حمایت ترکیه را عقب راندند

همزمان درگیری‌ها در سوریه بین گروه‌های مختلف شورشی ادامه دارد و در تازه‌ترین تحول «نیروهای دمکراتیک سوریه» که تحت رهبری کردها هستند اعلام کردند در نبردی شدید «ارتش ملی سوریه»، گروه شبه نظامی مورد حمایت ترکیه، را در نواحی مرزی بین دو کشور عقب رانده‌اند.

یکی از فرماندهان نیروهای دمکراتیک سوریه روز سه‌شنبه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت نیروهای این گروه در ضد‌حمله خود توانسته‌اند تا حدود ۱۰ کیلومتری مرکز شهر منبیج پیشروی کنند.

روکن جمال دولت ترکیه را متهم کرد که تلاش می‌کند نقش کردها در مذاکرات مربوط به آینده سیاسی سوریه را تضعیف کند.

او افزود: «سوریه اکنون کشور متفاوتی است و مذاکرات در مورد آینده سیاسی کشور جریان دارد. ترکیه با حملات خود و شبه‌نظامیان مورد حمایتش قصد دارد ما را با درگیری‌های نظامی مشغول و از روند مذاکرات در دمشق حذف کند.»

دیده‌بان حقوق بشر سوریه که مرکز آن در بریتانیا است و اخبار جنگ داخلی سوریه را جمع‌آوری و منتشر می‌کند، در جدیدترین اطلاعیه خود گفت از شروع تهاجم چند هفته پیش شورشیان مورد حمایت ترکیه به مناطق کردنشین در شمال سوریه ده‌ها نفر از نیروهای دو طرف کشته شده‌اند.

اين نهاد افزود که نیروهای دمکراتیک سوریه در ضد‌حمله خود چندين روستا را که توسط گروه‌های مورد حمايت ترکيه تصرف شده بود بازپس گرفته است.

حملات شبه‌نظامیان مورد حمایت ترکیه موسوم به ارتش ملی سوریه به نواحی تحت کنترل کردها تقریبا همزمان با شروع عملیات گروه تحریر الشام و پیشروی این گروه به سوی دمشق آغاز شد که رژیم بشار اسد را سرنگون کرد.

حکومت ترکیه نیروهای دمکراتیک سوریه به رهبری کردها را شاخه‌ای از پ‌کا‌کا،گروه شبه نظامی کردهای ترکیه و یک سازمان تروریستی م‌ داند.

علی‌رغم همکاری موثر شبه‌نظامیان کرد با نیروهای بین‌المللی به رهبری آمریکا برای مبارزه با داعش در شرق و شمال سوریه، حکومت ترکیه در سال‌های اخیر حملات مستقیم ارتش خود و گروه‌های مورد حمایتش به نیروهای دمکراتیک سوریه را تشدید کرده است.

در این مدت به نظر می رسید که هدف ترکیه ایجاد یک نوار حائل چند ده کیلومتری در حاشیه مرزهای طولانی این کشور با مناطق تحت کنترل کردها در شمال سوریه است. ولی در پی موفقیت گروه تحریر الشام در سرنگون کردن رژیم سابق سوریه و افزایش نفوذ سیاسی و نظامی آنکارا در سوریه اکنون کارشناسان هشدار می‌دهند که ترکیه ممکن است در پی تضعیف شدید و به حاشیه راندن کردهای سوریه باشد که دومین بازیگر مهم صحنه سیاسی- نظامی سوریه جدید هستند.

روز دوشنبه نیز فرهاد شامی، سخنگوی نیروهای دمکراتیک سوریه، گفت شبه‌نظامیان این گروه شورشیان مورد حمایت ترکیه را از سد تشرین، بر روی رود فرات و یکی از مهم‌ترین نیروگاه‌های تولید برق سوریه، عقب رانده‌اند.

همزمان با درگیری بین این دو گروه در روزهای گذشته، جنگنده‌های ترکیه مواضع کردهای سوریه از جمله در اطراف شهر کوبانی را هدف حمله قرار دادند.

در سال‌های طولانی جنگ داخلی سوریه شبه‌نظامیان کرد توانسته‌اند بخش قابل توجهی از مناطق شمالی و شرقی سوریه را تحت کنترل بگیرند و تشکیلات اداری و نظامی خود را برپا کرده‌اند.

علی‌رغم سرنگونی رژیم اسد موضع آنکارا در قبال کردهای سوریه تغییر نکرده است. هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در دیدار تاریخی خود از دمشق و ملاقات با احمد الشرع، رهبر گروه تحریر الشام، بر مخالفت شدید آنکارا با شبه‌نظامیان تحت رهبری کردهای سوریه تاکید کرد.

او در نشستی خبری گفت: «نواحی تحت کنترل کردها در سوریه به پناهگاه تروریست‌ها، اعضای پ‌کا‌کا و گروه‌های چپ افراطی از ترکیه، عراق، ایران و اروپا بدل شده است. جامعه بین‌المللی به دلیل نقش این گروه در مقابله با داعش چشم خود را بر بی‌قانونی که این منطقه ایجاد می‌کند بسته است.»

هفته گذشته و همزمان با ادامه درگیری‌ها مظلوم عمدی، فرمانده ارشد نظامی نیروهای دمکراتیک سوریه، در مورد قدرت‌گیری داعش به دلیل خلاء قدرت ناشی از حملات ترکیه و نیروهای مورد حمایتش به شبه نظامیان کرد هشدار داد.

XS
SM
MD
LG