لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۱۸

واکنش تند آنکارا و دمشق به طرح «نیروی مرزی» آمریکا در سوریه


هواداران یگان‌های مدافع خلق در خیابان‌های قمیشلی/ این گروه شبه‌نظامی کرد بخشی از نیروهای دموکراتیک سوریه است که از سوی ائتلاف به رهبری آمریکا حمایت می‌شود.
هواداران یگان‌های مدافع خلق در خیابان‌های قمیشلی/ این گروه شبه‌نظامی کرد بخشی از نیروهای دموکراتیک سوریه است که از سوی ائتلاف به رهبری آمریکا حمایت می‌شود.

در ادامه واکنش‌ها به اعلام طرح ایجاد یک «نیروی مرزی» به دست آمریکا در خاک سوریه، روز پنج‌شنبه، ۲۸ دی‌ماه، آنکارا و دمشق رسماً از واشینگتن انتقاد کردند. ترکیه همچنین از موضع وزیر خارجه آمریکا ابراز نارضایتی کرد.

رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه تأکید کرد که ایالات متحده به حضور نظامی خود در سوریه ادامه خواهد داد. آقای تیلرسون در توضیح راهبرد واشینگتن در قبال سوریه تصریح کرد، آمریکا نیروهای خود را در سوریه حفظ خواهد کرد تا از بازگشت نیروهای گروه حکومت اسلامی، داعش، جلوگیری کند.

او همچنین گفت که از جمله اهداف آمریکا در سوریه از بین بردن نفوذ «مخرب» ایران است.

در ادامه واکنش ترکیه به طرح آمریکا، به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، بن‌علی ییلدیریم، نخست‌وزیر این کشور، روز پنج‌شنبه آمریکا را متهم کرد که در این زمینه بیانیه‌ها و نظرات «متناقض» داشته است.

آقای ییلدیریم همچنین از آمریکا خواست در مخالفت با ایجاد یک نیروی مرزی این‌چنینی در کنار آنکارا بایستد، نه در مقابل آن.

طبق اطلاعاتی که تاکنون درباره این نیروی «۳۰ هزار نفره» منتشر شده است، نیمی از اعضای نیروی جدید را شبه‌نظامیان گروه «نیروهای دموکراتیک سوریه» تشکیل می‌دهند.

«نیروهای دموکراتیک سوریه»، گروهی شبه‌نظامی تحت حمایت ائتلاف به رهبری آمریکاست. این گروه هرچند دربرگیرنده اعراب سوریه هم است، اما هسته مرکزی و جنگجویان اصلی آن را کردهای سوریه تشکیل می‌دهند.

بسیاری از شبه‌نظامیان کرد با گروه «یگان‌های مدافع خلق» مرتبط هستند که آنکارا آن را بخشی از «حزب کارگران کردستان» و در نتیجه گروهی «تروریستی» می‌داند.

همین امر واکنش شدید ترکیه و به‌ویژه رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، را در پی داشته است: او در آغاز هفته جاری آمریکا را به تشکیل یک «ارتش وحشت» در مرز خود متهم کرده و گفت که «وظیفه ما، این است که این ارتش وحشت را در نطفه کنیم».

شبه‌نظامیان کرد، طبق گزارش آسوشیتدپرس، حدود ۲۵ درصد از خاک سوریه را تحت کنترل خود دارند.

روز پنج‌شنبه سوریه نیز به طرح آمریکا بار دیگر اعتراض کرده و اجرای آن را همچون حمله و عملی «خصومت‌آمیز» تفسیر کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، دولت سوریه هر گونه حضور نظامی آمریکا در خاک خود را «حمله» به تمامیت ارضی سوریه دانسته و وعده داد که کشور را از دست حضور خارجی «غیرمشروع» رها کند.

در بیانیه وزارت خارجه سوریه آمده است: «حضور نظامی آمریکا در خاک سوریه غیرمشروع است و بیانگر نقض فاحش قوانین بین‌الملل و حمله به تمامیت ارضی کشور.»

اما سوریه روز پنج‌شنبه از سوی دیگر به ترکیه تاخت و هشدار داد که عملیات نظامی در منطقه شمال غربی این کشور را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت.

به گزارش رویترز به نقل از تلویزیون حکومتی سوریه، در بیانیه معاون وزیر خارجه سوریه درباره حمله به منطقه عفرین هشدار داده شده است.

ناحیه عفرین تحت کنترل شبه‌نظامیان کرد سوریه موسوم به یگان‌های مدافع خلق است، و وزیر خارجه ترکیه روز پنجشنبه در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان ترک تصریح کرد که کشورش در همکاری با ایران و روسیه در این منطقه و منطقه منجیب سوریه مداخله خواهد کرد.

او گفت که کشورش برای دریافت مشاهدات روسیه از وضعیت منطقه عفرین، با مسکو همکاری می‌کند.

رجب طیب اردوغان روز ۲۴ دی‌ماه اعلام کرده بود که ترکیه «ظرف چند روز آینده» به ناحیه کردنشین شمال سوریه حمله خواهد کرد و خواستار حمایت آمریکا از تلاش‌های آنکارا شد.

رئیس‌جمهور ترکیه هدف از عملیات جدید علیه ناحیه «عَفْرین» را «پاکسازی ترور» از مرز جنوبی کشورش اعلام کرد.

با استفاده از گزارش‌های آسوشیتدپرس، رویترز، و رادیو فردا؛ ا.ن./م.ا.
XS
SM
MD
LG