لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۲۸

درخواست آتش‌بس یک ماهه در سوریه به تصویب شورای امنیت نرسید


تنش‌ها در سوریه بار دیگر بالا گرفته‌است
تنش‌ها در سوریه بار دیگر بالا گرفته‌است

شورای امنیت سازمان ملل با درخواست مقام‌های امدادرسانی آن سازمان، برای برقراری آتش‌بس یک ماهه در سوریه، به منظور کمک‌رسانی به شهروندان، موافقت نکرد. این درخواست از حمایت آمریکا برخوردار بود و با مخالفت روسیه روبه‌رو شده بود.

درخواست برای آتش‌بس ۳۰ روزه از سوی کویت و سوئد ارائه شد و از حمایت آمریکا و فرانسه برخوردار بود. اما روسیه می‌گوید این درخواست «واقع‌بینانه» نیست.

واسیلی نـِبـِزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، به خبرنگاران گفته‌است «ما خواستار برپایی آتش‌بس و پایان جنگ [داخلی سوریه] هستیم، اما فکر نمی‌کنم تروریست‌ها خواستار چنین توافقی باشند».

ایران و روسیه از حامیان اصلی حکومت بشار اسد هستند و در حمایت از دولت مرکزی دمشق دست به مداخله نظامی در سوریه زده‌اند. آمریکا و متحدان آن، بارها خواستار خروج نیروهای مورد حمایت ایران از سوریه شده و از روسیه خواسته‌اند از حمایت بی‌قید و شرط از بشار اسد دست بردارد. به گفته مقام‌های جمهوری اسلامی و روسیه، این دو دولت به درخواست دولت بشار اسد که نزد سازمان ملل صاحب نمایندگی‌ست، و برای مقابله با آنچه «گروه‌های تروریستی» می‌نامند، وارد کارزار سوریه شده‌اند.

گروه تعیین‌شده از سوی سازمان ملل برای ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به سوریه، ۱۲ بهمن ماه اعلام کرد دولت مرکزی آن کشور «دو ماه است» اجازه ارسال کمک‌ها را نداده است. این گروه همچنین از روسیه، ایران و ترکیه خواسته بود کمک کنند تا این بن‌بست برطرف شود.

ترکیه از شماری از مخالفان اسد حمایت می‌کند، اما از سوی دیگر با ایران و روسیه مذاکراتی را در مورد سوریه پیش‌ می‌برد و در عین حال به شبه‌نظامیان کـرد سوریه که از حمایت آمریکا برخوردار هستند، حمله کرده‌است.

پانوس مومتیس، هماهنگ‌کننده کمک‌های انسان‌دوستانه ملل متحد به سوریه، روز سه‌شنبه درخواست برپایی آتش‌بسی یک‌ماهه را مطرح کرده بود.

یان ایگلند، مشاور نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، روز پنجشنبه گفته بود وضعیت فعلی در سوریه بغرنج‌ترین وضعیت از سال ۲۰۱۵ به این سو است. او علاوه بر آن‌که از عدم دریافت اجازه برای کمک‌رسانی خبر داده بود، افزوده بود نیروهای مخالف اسد هم در به وجود آمدن موانع نقش دارند.

در نهایت شورای امنیت، پشت درهای بسته، جلسه‌ای تشکیل داد و به بررسی درخواست آتش‌بس موقت پرداخت. اما پس از آن، دیپلمات‌ها اعلام کردند این درخواست رد شده‌است. درخواست آتش‌بس برای تصویب به به اکثریت آرای ۱۵ عضو شورای امنیت نیاز داشت و لازم بود تا هیچ‌یک از اعضای صاحب حق وتو با آن مخالفت نکند.

پیش از نشست، سفیر فرانسه خواسته بود تا آتش‌بس فورا برپا شود. ایالات متحده نیز از نیروهای اسد و و روسیه خواسته بود به حملات هوایی به مناطق تحت کنترل شورشیان مورد حمایت آمریکا، و آن‌چه واشینگتن «حملات شیمیایی» می‌نامد، پایان دهند. دمشق همواره انجام حملات شیمیایی را رد کرده‌است.

تازه‌ترین تحولات مربوط به سوریه در حالی‌ست که یک مقام آمریکایی اعلام کرد در جریان دفع تهاجم شبه‌نظامیان حامی دولت دمشق، توسط ائتلاف به رهبری آمریکا در دیرالزور، «بیش از ۱۰۰ نفر از نیروهای طرفدار اسد» کشته شده‌اند.

پیش‌تر ائتلاف به رهبری ایالات متحده گفته بود، در واکنش به «حمله غیرمنتظره‌ای» از سوی «نیروهای حامی حکومت سوریه» به مراکز «نیروهای دمکراتیک سوریه»، دست به حملات هوایی علیه نیروهای حامی اسد زده‌است.

همزمان گزارش‌ها از افزایش قابل‌توجه شمار قربانیان غیرنظامی در حملات هوایی به مناطق تحت کنترل شورشیان در اطراف دمشق و نیز حملات به ادلب حکایت دارند.

جنگ هفت ساله سوریه تا کنون بیش از ۳۷۰ هزار کشته برجای گذشته و بیش از نیمی از جمعیت آن کشور را آواره کرده‌است.

برپایه گزارش‌های خبرگزاری فرانسه، اسوشیتدپرس، رویترز|ت.ت
XS
SM
MD
LG