رئیسجمهوری ایالات متحده میگوید ترکیه و شبهنظامیان کرد سوریه که در پی خروج نیروهای آمریکایی درگیر نبرد شدهاند، نباید اجازه دهند زندانیان گروه موسوم به حکومت اسلامی محبوس در شمالشرق سوریه، فرار کنند.
مقامهای کـُرد در مناطق شمالی سوریه روز ۲۱ مهر ماه گفته بودند نزدیک به ۸۰۰ نفر از افراد مرتبط با داعش موفق شدهاند از اردوگاه «عین عیسی» در شمال سوریه فرار کنند.
کردها گفته بودند نیروی کافی برای محافظت از این اردوگاه ۱۲ هزار نفره را ندارند و در پی گلولهباران اردوگاه توسط نیروهای ترکیه و متحدان سوری آنها، شماری از داعشیهای زندانی موفق به فرار شدهاند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، بامداد ۲۲ مهر ماه به وقت ایران در حساب کاربری خود در توئیتر نوشتهاست که ایالات متحده بدترین زندانیان گروه حکومت اسلامی را داشت: «ترکیه و کردها نباید به آنها اجازه فرار دهند».
او سپس افزوده است «پس از درخواستهای مکرر، اروپا باید آنها را پس میگرفت. آنها باید حالا این کار را بکنند».
اشاره آقای ترامپ به صدها تن از نیروهای داعش است که از قاره اروپا راهی نبردها در سوریه شده بودند. بنا بر گزارشها، شمار داعشیهای زندانی در شمال سوریه بین ۸ هزار تا ۱۲ هزار نفر است که تقریبا دو هزار نفر از آنها در دسته «جنگجویان تروریست خارجی» از شمال آفریقا، اروپا و آمریکا قرار میگیرند. کمتر از یک هزار نفر از آنها اروپایی هستند.
دونالد ترامپ در عین حال تاکید کرده که اعضای گروه موسوم به حکومت اسلامی «هرگز وارد آمریکا نمیشوند و اجازه ورود هم نخواهند داشت».
مسئله هزاران زندانی داعشی و خانوادههای آنها که در جریان آزادسازی مناطق تحت کنترلشان بازداشت شدند، طی روزهای گذشته و با اعلام خروج نیروهای آمریکایی، و آغاز درگیریها، پرسشهای گوناگونی را ایجاد کردهاست.
نگرانیها حتی در اظهارات قانونگذاران نزدیک به رئیسجمهوری و اعضای پیشین دولت آقای ترامپ بازتاب یافت.
جیمز متیس، وزیر دفاع پیشین آمریکا، گفته است خروج نیروهای ایالات متحده از شمال سوریه، به احیای گروه حکومت اسلامی میانجامد. برت مکگورک، نماینده پیشین دونالد ترامپ در ائتلاف برای مبارزه با حکومت اسلامی، نیز گفته خروج نیروها «بهمانند هدیهای است به روسیه، ایران و داعش».
با افزایش درگیریها بین ترکیه و متحدانش و شبهنظامیان کرد سوریه، وزیر دفاع ایالات متحده اعلام کردهاست که آقای ترامپ دستور به خروج «فوری و ایمن» نیروهای آمریکایی دادهاست. گزارشهای فعلی حاکیست رئیسجمهوری ایالات متحده خواستار خروج تمامی نیروهاست.
گزارشها از سوریه نیز حاکیست کردهای آن کشور با دولت سوریه مذاکراتی داشتهاند و ارتش سوریه نیز نیروهایی را به شمال شرق اعزام کردهاست.
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، به شبه سیبیاس گفته واشینگتن اطلاعاتی دریافت کرده که نشان میدهد شبهنظامیان کرد «در حال بررسی دستیابی به توافقی» با دولت سوریه و متحدان آن هستد.
آمریکا در حدود ۳۰ تن از نیروهای عملیات ویژه خود را از نزدیکی خط نبرد بین ترکیه و کردها خارج کرده بود. گفته میشود در حدود هزار سرباز آمریکایی در مناطق شمالی سوریه حضور دارند.
عملیات ترکیه آنطور که گزارشهای اولیه حاکیست حدود ۱۳۰ کیلومتر عرض و ۳۰ کیلومتر عمق داشته، اما مارک اسپر به سیبیاس گفته عرض و عمق این عملیات افزایش یافتهاست.