لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۰۴

خبرگزاری نزدیک به سپاه از بازداشت «پنج نفر» در زاهدان به‌دلیل دریافت تجهیزات استارلینک خبر داد


نمونه‌ای از تجهیزات استارلینک که به ایران قاچاق شده است
نمونه‌ای از تجهیزات استارلینک که به ایران قاچاق شده است

پنج شهروند در زاهدان به‌دلیل «ارسال تجهیزات ارتباطی و استارلینک» به این شهر، توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شده‌اند.

خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز دوشنبه ۱۰ مهر ادعا کرد که «یک سازمان جاسوسی» این تجهیزات را برای «یک جریان خاص در زاهدان» ارسال کرده که در این میان «پنج نفر از عوامل موثر دریافت‌کننده و بهره‌‌بردار این تجهیزات در زاهدان بازداشت شدند».

این خبرگزاری بدون ذکر جزئیات نوشت: «برخی از بازداشت‌شدگان سابقه ارتباط با رسانه‌های تروریستی ـ صهیونیستی را دارا هستند.»

به نظر می‌رسد اشاره این خبرگزاری به معترضان در زاهدان و طرفداران مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، باشد که در یک‌سال گذشته بارها علیه سرکوب نیروهای امنیتی دست به اعتراض زده‌اند.

پیشتر، ایلان ماسک، مالک اسپیس‌ایکس و اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، روز ۲۸ شهریور در دیدار با نخست‌وزیر اسرائیل گفته بود که جمهوری اسلامی در پی برقراری اینترنت استارلینک در ایران نامه‌ای به او ارسال کرده و ناخشنودی‌اش را از این اقدام ابراز کرده است.

پس از آغاز اعتراضات سراسری ایران که با جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد از ۲۶ شهریور پارسال آغاز شد، حکومت ایران دسترسی به اینترنت را برای شهروندان بسیار محدود کرد.

در واکنش به این محدودیت‌ها که شامل قطع کامل و دوره‌ای اینترنت و کُند شدن سرعت آن است، دولت آمریکا برخی محدودیت‌های صادرات خدمات اینترنتی به ایران را رفع کرد و در پی آن شرکت «اسپیس‌ایکس» مجاز شد خدمات اینترنتی ماهواره‌ای برای دستگاه‌های استارلینک ساخت این شرکت را در ایران ارائه دهد.

ایلان ماسک است پنجم دی‌ماه پارسال‌ گفته بود که حدود ۱۰۰ دستگاه پایانه اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران فعال شده است.

اما یک هفته بعد رئیس اتحادیه دستگاه‌های مخابراتی ارتباطی تهران ضمن تأیید ورود ۸۰۰ دستگاه از دریافت‌کننده‌های اینترنت ماهواره‌ای استارلینک به ایران، از «رشد زیاد امکان استفاده از این دستگاه» در آینده خبر داد.

ورود این تجهیزات و فعال‌شدن آن‌ها در حالی است که وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی می‌گوید اپراتورهای منظومه‌های ماهواره‌ای «اگر می‌خواهند در ایران فعالیت قانونی داشته باشند، ملزم به رعایت قواعد سرزمینی جمهوری اسلامی ایران هستند».

این در حالی است که جمهوری اسلامی اساساً ورود دستگاه‌های اینترنت ماهواره‌ای به کشور را ممنوع کرده و در تلاش برای ردیابی و توقیف آن‌هاست.

«وال استریت جورنال» دی‌ماه پارسال گزارش داده بود که برخی از دستگاه‌های قاچاق شده به ایران، در جعبه‌های دستگاه مایکروویو یا دیگر وسایل خانگی جاسازی شده و مواردی نیز به شکل جداگانه از طریق قایق به بنادر ایران در خلیج فارس منتقل یا از طریق مرز عراق به ایران قاچاق شده‌اند.

بر اساس گزارش این روزنامه آمریکایی، قاچاقچیان به‌دلیل مخاطرات این کار برای انتقال هر کدام از این دستگاه‌ها به ایران«۶۰۰ دلار» دستمزد دریافت کرده‌اند. به‌علاوه، از میان دستگاه‌های ارسال‌شده تنها یک مورد برگشت خورده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری تسنیم و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/پ.م/ک.ر
XS
SM
MD
LG