لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۱۰

آنکارا به آمریکا: قطع حمایت از یگان‌های مدافع حلق سوریه یا رویارویی با نیروهای ترکیه


نیروهای ارتش آزاد سوریه از حمایت ترکیه برخوردارند
نیروهای ارتش آزاد سوریه از حمایت ترکیه برخوردارند

آنکارا روز پنجشنبه از ایالات متحده آمریکا خواست یا تمامی حمایت‌های خود از «یگان‌های مدافع خلق» در سوریه را متوقف کند، یا خطر رویارویی با نیروهای زمینی ترکیه در سوریه را بپذیرد.

این لحن آنکارا، شدیدترین انتقادی است که تاکنون و بر سر مسائل مرتبط با سوریه، میان ترکیه و آمریکا مطرح شده است. این در شرایطی است که ترکیه، از اعضای پیمان سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو، به شمار می‌رود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این هشدار روز پنجشنبه پنجم بهمن،‌ از سوی سخنگوی رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، اعلام شده است.

ترکیه شش روز پیش، عملیاتی موسوم به «شاخه زیتون» را در عفرین،‌ در شمال غربی سوریه شروع کرده است. هدف ترکیه، بیرون راندن نیروهای نظامی کُرد «یگان‌های مدافع خلق» از منطقه عفرین است که باعث گشوده شدن یک خط نبرد دیگر در جریان پیچیده جنگ داخلی سوریه شده است. ترکیه این نیروها را، خطری برای امنیت خود تلقی می‌کند.

بر اساس این گزارش،‌ حرکت نیروهای نظامی ترکیه به سمت منبج، در فاصله ۱۰۰ کیلومتری شرق عفرین، که تحت کنترل نیروهای کرد است، تلاش آمریکا برای برقراری ثبات در شمال شرقی سوریه را در تهدید می‌کند.

آمریکا در آن منطقه نیروهای نظامی مستقر کرده و هرگونه عملیات از سوی ترکیه ممکن است به درگیری مستقیم واحدهای نظامی این کشور با نیروهای آمریکایی بینجامد.

بکر بُزداغ، معاون نخست وزیر ترکیه، گفته است: «کسانی که از سازمان های تروریستی حمایت می کنند، هدف قرار خواهند گرفت.»

بکر بزداغ که با حفظ سمت، به عنوان سخنگوی دولت هم انجام وظیفه می‌کند، افزوده است: «ایالات متحده باید در برنامه حمایت از تروریست ها بازنگری کند تا از هرگونه تقابل با ترکیه جلوگیری شود.»

آمریکا به عنوان بخشی از ائتلاف بین‌المللی علیه نیروهای حکومت اسلامی یا داعش در سوریه، دو هزار نیروی نظامی در سوریه دارد.

حمایت آمریکا به شکل دادن سلاح و آموزش و تمرین نظامی به نیروهای کُرد در سوریه، خشم آنکارا را در پی داشته است. ترکیه، مبارزان کرد در سوریه را «تروریست» می‌خواند.

نیروهای آمریکایی در ماه مارس سال گذشته میلادی در حوالی منبج مستقر شدند تا مانع درگیری بین نیروهای تحت حمایت ترکیه و آمریکا شوند. نیروهای آمریکایی در عین حال، آموزش نیروهای یگان‌های مدافع خلق را بر عهده داشته‌اند.

کاخ سفید روز چهارشنبه چهارم بهمن،‌ اعلام کرد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، از رجب طیب اردوغان خواسته است به عملیات نظامی خود در سوریه پایان دهد. با این حال، مقام‌های ترکیه گفت و گوی تلفنی آقایان ترامپ و اردوغان را طوری دیگر روایت کرده‌اند.

یک مقام ترکیه گفت: «رئیس‌جمهوری آمریکا، هیچ گونه نگرانی بابت تشدید درگیری‌ها در عفرین، ابراز نکرد. گفت‌وگوی آنان در مورد عملیات شاخه زیتون، تنها تبادل‌نظر بود.»

در این میان، با گذشت شش روز از عملیات نظامی ترکیه همراه با گروه متحدش، شبه نظامیان «ارتش آزاد سوریه»، این نیروها پیشرفت چندانی نداشته اند.

گزارش شده به دلیل بارش سنگین باران و ابرآلود بودن منطقه، امکان حمایت هوایی از این عملیات پایین است. هواپیماهای جنگی ترکیه تنها به مرزهای شمالی عفرین حمله می‌کنند و نیروهای زمینی این کشور هم این منطقه را هدف گلوله‌باران سنگین قرار می‌دهند.

بر اساس گزارش برخی از خبرگزاری‌ها به نقل از ناظران، از زمان شروع عملیات ترکیه، شماری از غیرنظامیان کشته شده‌اند. در مقابل، ارتش ترکیه در بیانیه رسمی اعلام کرده است که در پی این عملیات نظامی،بیش از ۳۰۰ شبه نظامی کشته شده‌اند.

«نیروهای دموکراتیک سوریه» گفته است که ترکیه در آمارهای خود، «بزرگنمایی» می کند.

این گزارش حاکی است تنش در روابط میان آنکارا و واشینگتن در بالاترین حد قرار گرفته است. ترکیه بر این باور است که نیروهای یگان‌های مدافع خلق، و شاخه ای از حزب کارگران کردستان (پ کا کا) و تروریست هستند. آمریکا ولی از نیروهای یگان‌های مدافع خلق به عنوان شریکی مناسب در نبرد علیه نیروهای داعش، یاد کرده است.

ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا، به نیروهای دموکراتیک سوریه که در صف مقدم آن، نیروهای یگان‌های مدافع خلق حضور داشتند، کمک کرد تا نیروهای گروه حکومت اسلامی (داعش) را در ۲۰۱۶ از منطقه بیرون بفرستند.

ترکیه می‌گوید آمریکا ۳۰ کیلومتر «منطقه امن» در مرز با سوریه پیشنهاد کرده است. مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در واکنش به این پیشنهاد گفته است: «برای مذاکره در مورد منطقه امن یا هر موضوع دیگری با آمریکا، باید اول اعتماد را بازسازی کرد.»

عملیات ترکیه در عفرین، باعث نگرانی آلمان، دیگر عضو ناتو، شده است. دولت آلمان روز پنجشنبه اعلام کرد هرگونه تصمیم گیری در مورد به روز کردن تانک های آلمانی ارتش ترکیه را، به حال تعلیق درآورده است.

ترکیه در عملیات نظامی خود در عفرین، از تانک های «لئوپارد – ۲» استفاده کرده که باعث شعله ور شدن انتقادها در برلین نسبت به فروش سلاح به ترکیه شده است.

یک مقام رسمی کرد روز پنجشنبه گفته تا زمانی که عملیات نظامی ترکیه ادامه دارد، گروه‌های اصلی کرد در جریان کنگره صلح سوریه که قرار است هفته آینده در روسیه برگزار شود حضور نخواهند داشت.

آمریکا چندی پیش اعلام کرد قصد دارد یک یگان مرزی، با حضور شبه نظامیان کرد در سوریه تشکیل دهد. آمریکا گفته است هدف از تشکیل چنین نیرویی، تشکیل نیروهای امنیت مرزی با حضور ۳۰ هزار تن پرسنل و در مدت چند سال آینده است.

ائتلاف نیروهای نبرد با گروه حکومت اسلامی (داعش) به رهبری آمریکا اعلام کرد در حال حاضر ۲۳۰ تن مشغول تمرین و آموزش‌های لازم برای حضور در صف نیروهای امنیت مرزی، قرار دارند. این ائتلاف همچنین اعلام کرد نیمی از این نیروها، از کهنه سربازان نیروهای دموکراتیک سوریه خواهند بود.

پس از اعلام این خبر، رجب طیب اردوغان گفت که آمریکا با این کار، تأیید کرده که «مشغول ایجاد یک ارتش ترور در کنار مرزهای ماست و وظیفه ما، این است که این ارتش ترور را پیش از به دنیا آمدن، خفه کنیم.»

بر اساس گزارش هایی از خبرگزاری های رویترز، فرانسه و آسوشیتد پرس؛ ک.ت/ب.ک.
XS
SM
MD
LG