پس از مدال برنز فرانک پرتوآذر در دوچرخهسواری زنان در مسابقات هانگژو، یک مدال بی سابقه دیگر برای کاروان ورزش ایران در تاریخ بازیهای آسیایی به دست آمد.
بازیهای آسیایی مهمترین رویداد ورزشی در آسیاست که هر چهار سال یک بار برگزار میشود. مهدی الفتی در فینال ماده پرش از خرک این رقابتها پس از واتارو تانیگاوا به مدال نقره دست یافت.
قهرمان سرشناس ژاپنی، نقره تیمی المپیک توکیو و چهار نشان نقره و برنز جهانی را در کارنامه دارد. ژیمناست مالزیایی هم پس از الفتی روی سکوی سوم ایستاد.
سرمربی ایران در هانگژو به خبرنگاران گفت: «الفتی این مدال ارزشمند را پس از ۸۰ سال و برای اولین بار در تاریخ ژیمناستیک ایران به دست آورد تا شگفتیساز شویم. میتوانستیم توسط کهنی هم مدال کسب کنیم که او متاسفانه روی یک لغزش به فینال نرسید.»
رضا خیرخواه درباره عملکرد تیم ملی ژیمناستیک ایران گفت: «پیشبینی دو مدال را کرده بودم اما فقط الفتی مدال گرفت. خسرونژاد به مقام هفتم در شش اسباب رسید. محمدرضا حمیدی و کهنی هم عملکرد خوبی داشتند. میتوانیم سهمیه المپیک بگیریم. حتی میتوانیم در المپیک به مدال برسیم.»
اظهارات آقای خیرخواه درباره کسب مدال پس از ۸۰ سال، باعث شد رسانههای ایران هم این مدت زمان را مبنا قرار داده و به طور مکرر، در تیترها و گزارشهای خود بگنجانند. اما ژیمناستیک در بازیهای آسیایی، از ۱۹۷۴ تهران وارد جدول بازیها شده و سابقهاش هنوز به نیم قرن نرسیده است.
فارغ از موضوع قدمت این رشته در بازیهای آسیایی، تردیدی نیست که مهدی الفتی ورزشکار ۲۲ ساله گرگانی، مهمترین مدال تاریخ ژیمناستیک ایران را به دست آورده است.
ایران در ده سال اخیر، موفقیتهای مقطعی اما بی سابقهای را در رشته ژیمناستیک به دست آورده است.
سال ۲۰۱۵ به میزبانی هیروشیما، ایران برای اولین بار در ژيمناستيک هنری آسيا موفق به کسب مدال شد. عبدالله جامعی در خرک حلقه و هادی خنارینژاد در دارحلقه از سکوی سوم آسیا بالا رفتند.
سال ۲۰۱۷ در بانکوک، سعیدرضا کیخا نشان برنز خرک حلقه را به دست آورد. او دو سال بعد در اولان باتور نایب قهرمان شد تا برای دومین بار در آسیا مدال بگیرد. در همان اولان باتور ۲۰۱۹ مهدی احمدکهنی نیز روی سکوی سوم دارحلقه ایستاد.
کهنی که اینک در هانگژو هم حاضر است، در قهرمانی ۲۰۲۲ آسیا به میزبانی دوحه پس از ژینگ یو از چین نقره آسیا را گرفت. ستاره چینی، دارنده مدال طلای دارحلقه جهان و قهرمان شش اسباب آسیاست.
رضا بهلولزاده در المپیک ۲۰۱۸ جوانان که در آرژانتین برگزار شد، مدال برنز خرک حلقه را به سینه زد که تنها مدال جهانی و المپیک تاریخ ژیمناستیک ایران در تمام ردههای سنی است.
بهلولزاده که در همان رقابتها مصدوم شده بود، به خبرگزاری ایسنا گفت: «کسی سراغی از من نگرفت و فراموش شدهام. پدرم که کارگر است، بارها برای نامهنگاری جهت درمانم به فدراسیون رفت اما تأیید نشد و مدام امروز و فردا کردند.»
در ژیمناستیک آکروباتیک آسیا، مدال برنز دو نفره مردان سال ۲۰۱۳ به میزبانی پاولودار قزاقستان، به اکبر رسولی و آرمان طالبی رسید. ایران بار دیگر در سال ۲۰۱۹ و در تاشکند، توسط افشین حیاتی و علیرضا درویشپور به مقام سوم رسید.
در ژیمناستیک ایروبیک آسیا نیز که سال ۲۰۱۲ در اندونزی برگزار شد، امین ارباب، علیرضا فرخ و رضا فرخیان پس از ویتنام روی سکوی دوم آسیا ایستادند.