لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۱۱

سرنگونی پهپاد آمریکایی؛ بازی با انبار باروت؟


پهپاد آمریکایی از نوع «ام کیو ۴ سی» به نام «ترایتن» ۲۲ هزار کیلومتر برد عملیاتی دارد
پهپاد آمریکایی از نوع «ام کیو ۴ سی» به نام «ترایتن» ۲۲ هزار کیلومتر برد عملیاتی دارد

جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که پدافند هوایی ایران در سحرگاه روز پنجشنبه ۳۰ خرداد، یک پهپاد آمریکایی را در منطقه کوه‌مبارک در استان هرمزگان سرنگون کرده است.

به گزارش رسانه‌های ایران این هواپیمای بدون سرنشین، یک «پهپاد جاسوسی» از نوع «آر کیو ۴» موسوم به «گلوبال هاوک» بود که به گفته سرلشکر حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، پهپاد مذکور با عبور از مرزهای کشور «در حال تعرض» به فضای سرزمینی ایران بود.

اما آن‌گونه که شبکه سی‌ان‌ان از قول یک مقام آمریکایی گزارش کرده‌است، پهپاد مذکور بر فراز تنگه هرمز و در آب‌های بین‌المللی سرنگون شد و از نوع «ام کیو ۴ سی» به نام «ترایتن» بود که در واقع گونه‌ای از همان پهپاد «آر کیو ۴» است که در نیروی دریایی آمریکا به‌کار گرفته می‌شود.

مداومت پروازی ۳۲ ساعت

پهپاد «آر کیو ۴» که گونه‌های مختلفی دارد در اصل یک پهپاد دوربرد است که با داشتن رادارهای بسیار دقیق و حسگرهای الکترواُپتیک و مادون قرمز برای جمع‌آوری اطلاعات تصویری و سیگنالی و اطلاعات در مورد تحرک هدف‌ها به‌کار می‌رود و قادر است در عرض یک روز، ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع را پوشش دهد.

این پهپاد با حداکثر سرعت ۵۷۴ کیلومتر در ساعت، یعنی سرعتی حول و حوش هواپیماهای جت مسافربری، ۲۲ هزار کیلومتر برد عملیاتی دارد و با حداکثر ارتفاع ۱۸ کیلومتر و مداومت پروازی ۳۲ ساعت، یکی از مهم‌ترین پهپادهای آمریکا است.

آن‌گونه که حسین سلامی گفته‌است پهپاد آمریکایی با سامانه پدافند هوایی سوم خرداد ساقط شد، سامانه‌ای که در سال ۱۳۹۳ رونمایی شد. علاوه بر این سامانه، ایران سامانه‌های دیگری با موشک‌های دوربرد و میان‌برد مانند صیاد -۱، مرصاد، رعد و اس۳۰۰ برای مقابله با پرنده‌هایی از این دست در اختیار دارد.

با توجه به افزایش تنش میان ایران و آمریکا، متعاقب حملات به نفتکش‌ها در لنگرگاه فجیره و در دریای عمان و گسیل داشتن یک نیروی ۱۰۰۰ نفره دیگر به منطقه خلیج فارس از سوی آمریکا، انتظار می‌رود که فرماندهی مرکزی آمریکا (سنت‌کام) بر فعالیت‌های خود برای تأمین امنیت خطوط مواصلات دریایی بیافزاید و در این راستا افزایش گشت‌های دریایی و هوایی آن به‌ویژه برای جمع‌آوری اطلاعات دور از انتظار نیست.

بی‌شک نیروهای ایران چه در دریا و چه در پایگاه‌های دریایی در امتداد سواحل خلیج فارس و دریای عمان در آماده‌باش کامل به‌سر می‌برند و بر آمادگی خود برای مقابله با حملات احتمالی آمریکا یا تشدید فعالیت‌های سنت‌کام افزوده‌اند. در چنین شرایطی، آتشباری از سوی نیروهای ایران به سوی هواپیما یا پهپادهای نزدیک‌شونده به حریم هوایی ایران یا در مجاورت آن غیرمنتظره نخواهد بود.

پایگاه الظفره با استعداد پرسنلی بیش از هزار نفر

در این راستا و در حوزه هوایی، یکی از پایگاه‌های آمریکا در فاصله‌ای نزدیک به تنگه هرمز و آب‌های اطراف آن، پایگاه الظفره در امارات است که یکی از پایگاه‌های عمده آن در منطقه محسوب می‌شود. این پایگاه با استعداد پرسنلی بیش از هزار نفر، محل استقرار «شاخه برون‌مرزی هوایی ۳۸۰» آمریکا است که یکی از مؤلفه‌های هوایی سنت‌کام را تشکیل می‌دهد.

این پایگاه یکی از متنوع‌ترین یگان‌های آمریکا است و گونه‌های مختلف هواپیما و پهپادهای آمریکایی در آن مستقرند از جمله هواپیماهای یو۲ (یکی از سری‌ترین هواپیماهای تجسسی و شناسایی)، ای۳ سنتری موسوم به آواکس، پهپاد «آر کیو ۴»، اف۱۵، اف۲۲، و سوخت‌رسان «کی‌سی۱۰». علاوه بر این، به تازگی آمریکا شماری از هواپیماهای رادارگریز اف۳۵ خود را نیز به منطقه خلیج فارس مستقر کرده‌است.

تنش فزاینده میان ایران و آمریکا در عرصه سیاسی با فشار حداکثری واشینگتن به تهران و در مقابل مقاومت حداکثری آیت‌الله خامنه‌ای توأم با افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه و حملات به نفتکش‌ها و حال، آتشباری به سوی پهپاد آمریکایی، منطقه خلیج فارس را به انبار باروت تبدیل کرده‌است که با اندک محاسبات غلط می‌تواند جرقه جنگ را در این منطقه شعله‌ور کند.

XS
SM
MD
LG