توماج طاهباز، سئول: رسانههای منطقه شرق آسیا بهطور گستردهای به دیدار و مذاکرات ترامپ و کیم پرداختهاند. خبرگزاریهای اصلی، و شبکههای رادیویی و تلویزیونی در کره جنوبی و ژاپن، پوشش همزمانی از دیدار سنگاپور ارائه کردهاند.
خبرگزاری و رسانههای رسمی چین نیز از آغاز مذاکرات به پوشش خبری آن پرداختند. رسانههای رسمی کره شمالی که تحت نظارت کامل دولت آن کشور هستند نیز، برخلاف رویه معمول در آن کشور به پوشش خبری وقایع شب گذشته و دیدار امروز پرداختند.
شماری از رسانههای ژاپنی نقلقول کیم جونگاون را که «جهان شاهد یک تغییر عمده خواهد بود» در راس خبرهای خود قرار دادند.
رسانههای کره جنوبی اظهارات رئیسجمهوری آمریکا را در مورد امضای توافقی که «اهمیت فراوانی دارد» و توافق «جامعی» است، مخابره کردهاند. چاینا دیلی، وبسایت انگلیسی زبان دولتی در چین، به نقل از رئیسجمهوری آمریکا گفته که او رهبر کره شمالی را به کاخ سفید دعوت خواهد کرد. اظهاراتی که خبرگزاری رویترز نیز به نقل از آقای ترامپ بازتاب داده بود.
با این حال گزارش اول خبرگزاری رسمی چین، شینهوا، تا بعد از ظهر روز سهشنبه همچنان مربوط به نشست سازمان همکاری شانگهای در آن کشور بود.
رهبر کره شمالی نیز دیدار خود با رئیس جمهور آمریکا را «تاریخی» توصیف کرد و گفت: «تصمیم گرفتیم گذشته را پشت سر بگذاریم.»
خبرگزاری ها گزارش می دهند که دو رهبر پس از دست دادن و خداحافظی جزیره سنتوسا، محل برگزاری جلسه سران در سنگاپور، را ترک کرده اند.
دونالد ترامپ ساعتی دیگر در یک نشست خبری به پرسش ها پاسخ خواهد داد، اما کیم جونگ اون در کنارش نخواهد بود.
طبق گزارش ها، رهبر کره شمالی قرار است بلافاصله به کشورش بازگردد.
خبرگزاری فرانسه گزارش می دهد که چین، حامی اصلی کره شمالی در طول این سال ها، در واکنش به نشست دو رهبر در سنگاپور، این دیدار را «تاریخی» توصیف کرده و «غیر اتمی» شدن کامل کره شمالی را خواستار شد.
به گفته وزیر خارجه چین، با تحقق این خواسته تنش در شبه جزیره کره از میان خواهد رفت.
وزیر خارجه چین در بیانیه ای که به همین منظور منتشر کرد اشاره می کند که «مهم ترین و دشوارترین» بخش این مسئله «امنیتی» این است که آمریکا با کره شمالی «مذاکراتی برابر» داشته باشد.
در همین حال متن سندی که دو رهبر امضا کردند در رسانه ها و شبکه های اجتماعی دست به دست می چرخد؛ در این سند چهار نکته اصلی برجسته شده است.
چهار نکته اصلی در سند همکاری رهبران آمریکا و کره شمالی عبارتند از:
تعهد دو کشور به برقراری مناسبات تازه
تلاش مشترک دو کشور برای برقراری صلح باثبات و ماندگار در شبه جزیره کره
تعهد کره شمالی به تلاش در راه غیراتمی شدن کامل این شبه جزیره
و تعهد دو کشور به «بازیافت بقایای» اسرا و زندانیان
در متن کامل سند همکاری آمریکا و کره شمالی که به امضای دو رهبر رسید و به دست خبرگزاری رویترز رسیده است آمده است که این دو گفت وگویی «جامع و عمقی و صادقانه» داشتند.
شبکه تلویزیونی سی ان ان هم اکنون محل برگزاری نشست خبری دونالد ترامپ را نشان می دهد که دقایقی دیگر قرار است پاسخگوی سوالات خبرنگاران باشد.
در پایان سند همکاری دو کشور همچنین تاکید شده است که دنباله مذاکرات دو کشور توسط مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، و مقامی همتراز او از کره شمالی «در نزدیک ترین تاریخ ممکن» انجام خواهد شد.