کاخ سفید روز دوشنبه ششم آذرماه گفته است،دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا و امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه در یک گفت وگوی تلفنی بر ضرورت مقابله با فعالیتهای بی ثبات کننده ایران در سوریه تاکید کرده اند.
در بیانیه کاخ سفید آمده است: امروز رییس جمهوری دونالد ترامپ با رییس جمهوری امانوئل مکرون تلفنی صحبت کرد. روسای جمهوری تاکید کردند که فرایند مذاکرات سازمان ملل در ژنو برای صلح سوریه تنها مذاکرات مشروح برای دست یابی به یک راه حل سیاسی در این کشور است.
دور تازه مذاکرات صلح ژنو برای سوریه قرار است سه شنبه هفتم آذرماه برگزار شود و هفته گذشته گروه های مخالف حکومت سوریه در نشست ریاض در عربستان بر سر اعزام یک هیات واحد به این مذاکرات به توافق رسیدهاند. این در حالی است که حکومت سوریه هنوز هیاتی را برای این مذاکرات اعزام نکرده است.
کاخ سفید در ادامه بیانیه خود تصریح کرده است: رهبران دو کشور (آمریکا و فرانسه) همچنین بر نیاز به مقابله و خنثی کردن فعالیتهای بی ثبات کننده ایران در سوریه تاکید کردند.
این دومین باری است که طی ۱۰ روز اخیر دونالد ترامپ و امانوئل مکرون در خصوص نقش ایران در سوریه گفت وگو می کنند. پیش از این در ۲۷ آبان رهبران دو کشور در خصوص مقابله با «اقدامات بیثباتکننده» ایران و حزبالله لبنان گفت وگو کرده بودند.
دو هفته پیش نیز ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، در کنار وزیر خارجه عربستان سعودی، گفت پاریس نگران «مداخلهها» و مقاصد «سلطهطلبانه» ایران در منطقه است.
پس از آن وزارت خارجه ایران، الیزه را به داشتن رویکردی «یکسویه و جانبدارانه» در قبال بحرانها در خاورمیانه متهم کرد.
ایران از حامیان اصلی حکومت بشار اسداست و به همراه روسیه نقش مهمی در جنگ داخلی در سوریه ایفا می کند. علاوه بر حضور نیروهای ایرانی در سوریه،ایران همچنین نقش مهمی در بسیج و اعزام شبه نظامیان شیعه از کشورهای دیگر از جمله افغانستان و پاکستان به سوریه دارد.
این در حالی است که حزب الله لبنان که به حمایت از بشار اسد در درگیری های سوریه حضور دارد، نیز از کمک های مالی و تسلیحاتی ایران برخوردار است.
اخیرا شبکه جهانی بیبیسی در گزارشی همراه با تصاویر ماهواره ای مدعی شده بود که ایران در ده ماه اخیر یک پایگاه نظامی در ۱۴ کیلومتری حومه دمشق را برای فعالیتهای دائمی خود در سوریه آماده کرده و بناهای جدیدی در این محوطه نظامی ساخته است.
جنگ داخلی سوریه تاکنون صد ها هزار کشته و میلیون ها آواره برجای گذاشته است.