لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۳۶

ترامپ: گروگان‌های غزه تا ۲۰ ژانویه آزاد نشوند، خاورمیانه تاوان سنگینی خواهد داد


دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، خواستار آزادی فوری گروگان‌های اسرائیلی در غزه شد و تهدید کرد که اگر آنها تا قبل از ورود او به کاخ سفید در روز بیستم ژانویه آزاد نشوند، خاورمیانه تاوان سنگینی خواهد داد.

علاوه بر مقامات اسرائیلی، سفیر پیشنهادی ترامپ در اسرائیل نیز از این سخنان استقبال کرد.

آقای ترامپ شامگاه دوشنبه ۱۲ آذر در شبکه اجتماعی تروث نوشت که اگر گروگان‌ها تا پیش از بیستم ژانویه آزاد نشوند، تاوان سنگین و جهنمی در انتظار کسانی خواهد بود که این جنایت‌های ضد بشری را مرتکب شده‌اند.

او افزود کسانی که مسئول این کار هستند «چنان ضربه‌ای خواهند خورد که در تاریخ طولانی و پرافتخار ایالات متحده سابقه نداشته است. گروگان‌ها را همین الان آزاد کنید.»

ترامپ در یادداشت خود نامی از گروه یا کشور خاصی نبرده و مشخص نیست که آیا تهدید او به معنای مداخله مستقیم نظامی ایالات متحده در جنگ اسرائیل علیه این گروه افراطی باشد.

حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته می‌شود.

اظهارات رئیس جمهور منتخب آمریکا بلافاصله با استقبال و تشکر اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهور اسرائیل، روبه‌رو شد.

لیندزی گراهام، عضو جمهوریخواه سنای آمریکا، نیز اظهار امیدواری کرد که این سخنان در خاورمیانه شنیده شود.

اظهارات دونالد ترامپ ساعاتی پس از آن بیان شد که ارتش اسرائیل مرگ عمر نوترا، گروگان آمریکایی – اسرائیلی را که گمان می‌رفت زنده باشد تأیید کرد و گفت جسد او هفتم اکتبر سال گذشته به غزه منتقل شده است.

همچنین این اظهارات دو روز پس از آن بیان شده است که گروه افراطی حماس یک ویدئوی تبلیغاتی منتشر کرد که در آن ایدان الکساندر، گروگان آمریکایی - اسرائیلی خواستار اقدام دونالد ترامپ برای آزادی او و سایر گروگان‌ها شد.

دولت جو بایدن گفته است همچنان تلاش می‌کند در هفته‌های باقی‌مانده تا ۲۰ ژانویه توافق بر سر آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها حاصل شود.

نمایندگان گروه افراطی حماس برای مذاکرات جدید به قاهره رفته‌اند و پیشتر گزارش شده بود که قرار است گفت‌وگوها روز دوشنبه انجام شود.

با این حال جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، با بیان اینکه خبر جدیدی درباره توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها ندارد، تأکید کرد که «حماس همچنان مانع اصلی است».

همچنین روز دوشنبه متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، از ادامه تلاش‌ها برای دستیابی به توافق سخن گفت.

او در نشست خبری خود گفت که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به‌دنبال افزایش تلاش‌ها برای دستیابی به توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها و همچنین ترغیب اسرائیل به پیشبرد طرحی قابل اجرا برای مدیریت پس از جنگ غزه است.

گروه افراطی حماس در حمله خود به اسرائیل در هفتم اکتبر سال گذشته حدود ۱۲۰۰ تن را کشت و نزدیک به ۲۵۰ تن را به گروگان برد. در حال حاضر ۱۰۱ گروگان همچنان نزد این گروه افراطی است و گمان می‌رود نیمی از آنها زنده باشند.

اسرائیل در واکنش به حمله سال گذشته حماس عملیاتی نظامی در سراسر نوار غزه را آغاز کرد که به گفته مقام‌های زیر نظر حماس، تاکنون بیش از ۴۴ هزار کشته برجای گذاشته است.

سفیر پیشنهادی ترامپ: از عوامل گروگان‌گیری آمریکایی‌ها بهای سنگین گرفته شود

مایک هاکبی، سفیر پیشنهادی دونالد ترامپ در اسرائیل، دوشنبه شب گفت کسانی که شهروندان آمریکا را به گروگان گرفتند و کشتند، باید «بهای سنگینی» بپردازند.

آقای هاکبی در پیامی در شبکه ایکس نیز نوشت باید عواقب جدی برای گروگان‌گیری وجود داشته باشد. آمریکا باید از آدم‌ربایی و قتل شهروندان ربوده‌شده خود بهای سنگینی بگیرد.» او همچنین پیام دونالد ترامپ را تحسین کرد و نوشت «این، رئیس‌جمهور من است».

رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل که به مأموریت از سوی بنیامین نتانیاهو به آمریکا اعزام شده، روز سه‌شنبه با دونالد ترامپ دیدار می‌کند تا طیفی از موضوع‌های مرتبط با ایران، آتش‌بس در لبنان و ووضعیت غزه را مطرح کند. این دومین دیدار آقای درمر با ترامپ پس از پیروزی او در انتخابات ماه گذشته است.

وزارت خارجه آمریکا گزارش داد آنتونی بلینکن، وزیر خارجه در دولت جو بایدن، در دیدار روز دوشنبه با درمر در واشینگتن بر لزوم افزایش کمک انسانی به غزه و معامله برای آزادی گروگان‌ها گفت‌وگو کرد.

هم‌زمان، لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، اعلام کرد در ماه دسامبر که کشورش ریاست نوبتی شورای امنیت را در دست دارد، به تلاش برای دستیابی به آتش‌بس در غزه در دوره باقی‌مانده از دولت جو بایدن تلاش خواهد کرد.

به گزارش آکسیوس، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت بایدن همراه با او به سفر آفریقا نرفته تا پیگیر کوشش‌های دستیابی به توافق آتش‌بس غزه و آزادی گروگان‌ها باشد.

همزمان، مقامات مصر که کشورشان این هفته میزبان مذاکرات هیئت‌هایی از جنبش فلسطینی فتح و گروه افراطی حماس است، اعلام کردند گفت‌وگوها در قاهره وارد فضای «خوش‌بینانه» شده و طرفین برای دستیابی به راهکاری بر اساس پیشنهاد مصر برای اداره غزه، به توافق نزدیک شده‌اند.

خبرگزاری فرانسه نیز روز سه‌شنبه ۱۳ آذر گزارش داد پیش‌نویس توافقی را دیده که در آن فتح و حماس موافقت کرده‌اند یک کمیته مشترک برای اداره در پایان جنگ جاری برپا کنند.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی که رهبر فتح و سازمان آزادی‌بخش فلسطین نیز هست، باید این توافق را تأیید کند.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، کمیته‌ای که فتح و حماس بر سر آن توافق کرده‌اند شامل ۱۰ تا ۱۵ شخصیت غیرحزبی با اختیارات امور اقتصادی، آموزش، بهداشت، کمک‌های بشردوستانه و بازسازی غزه خواهد بود.

گروه افراطی حماس زمان کوتاهی پس از انتخابات پارلمانی ۱۸ سال پیش که در غزه دست بالا را یافته بود، در عملیاتی خونین که جنگ داخلی فلسطینی نامیده شد، بیش از صدتن از نیروهای فتح را در غزه کشت، این جنبش فلسطینی قدیمی را از اداره غزه خلع کرد و پس از آن خود قدرت بلامنازع را به دست گرفت.

در ۱۹ سال گذشته کوشش‌های منطقه‌ای برای آشتی این دو گروه شکست خورد و حماس برای تسلط بر کرانه باختری نیز با فتح در این بخش‌ها که در اختیار تشکیلات خودگردانی است، رقابت شدید کرد.

شبکه اسکای‌نیوز عربی روز دوشنبه گزارش داده بود در پی هشدار دونالد ترامپ به قطر، دولت دوحه از سران گروه افراطی حماس خواست خاک این کشور را ترک کنند و «همه آن‌ها» از قطر رفته‌اند.

قطر در یک دهه اخیر میزبان شمار زیادی از سران حماس بود. حماس که در فهرست تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد، خروج سران خود از قطر را تأیید یا رد نکرده است.

رسانه‌های اسرائیل به کشورهایی مانند ترکیه و مالزی که برخی از سران حماس به آن رفته‌اند، اشاره کرده، اما مستنداتی ارائه نکردند. یک مقام پیشین نیروهای امنیتی اسرائیل دوشنبه‌شب به شبکه کان اسرائیل گفت دسترسی به اسماعیل هنیه در تهران و کشته شدن او در ایران، نشان داده که دسترسی به سران حماس در هر کشور دیگری برای مجازات آن‌ها میسر است.

ترکیه و قطر پیشتر از اسرائیل خواسته بودند از کشتن سران حماس در خاک این کشورها خودداری کند.

XS
SM
MD
LG