لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۴۷

طرح تعرفه تازه آمریکا بر ۲۰۰ میلیارد دلار واردات از چین؛ پکن هشدار داد


بندر یانگشان در منطقه آزاد تجاری شانگاهای
بندر یانگشان در منطقه آزاد تجاری شانگاهای

آمریکا طرح تازه‌ای برای افزایش تعرفه ۲۰۰ میلیارد دلار واردات از چین، ارائه کرده‌است. وزارت بازرگانی چین در بیانیه‌ای گفته دست به اقدام متقابل می‌زند.

ایالات متحده قصد دارد ۱۰ درصد تعرفه بر ۲۰۰ میلیارد دلار واردات از چین وضع کند. این طرح پس از آن اعلام شد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، تهدید کرد اگر چین دست به واکنش متقابل در برابر تعرفه‌های آمریکا برند، واشینگتن دوباره تلافی خواهد کرد.

در میانه تیر ماه ، دولت آمریکا تعرفه برخی کالاهای وارداتی از چین را، که ارزش آنها به ۳۴ میلیارد دلار می‌رسد، به ۲۵ درصد رساند. چین نیز اعلام کرد تعرفه‌های تلافی‌جویانه‌ای «دقیقا به همان میزان» بلافاصله به اجرا گذاشته شده‌است.

رابرت لایتایزر، نماینده امور بازرگانی دولت آمریکا، روز ۱۹ تیر ماه گفت «به خاطر تلافی چین و به این خاطر که چین دست به تغییر رفتار خود نزده، رئیس‌جمهوری [آمریکا] دستور داده است روند وضع تعرفه ۱۰ درصدی بر ۲۰۰ میلیارد دلار واردات از چین، آغاز شود».

انتظار می‌رود اقدامات تازه بر بازارهای جهانی و نگرانی‌های شکل‌گرفته از وقوع «جنگ تجاری» تاثیر بگذارد. دونالد ترامپ صریحا از سیاست‌های تجاری چین، دسترسی شرکت‌های آمریکایی به بازار آن کشور و کسری تجاری ۳۷۵ میلیارد دلاری طرفین انتقاد کرده‌ و با تعرفه‌های تازه خواستار «تغییر رفتار» چین شده‌است. دولت چین در مقابل می‌گوید آمریکا از روابط بازرگانی دو طرف سود می‌برد، و پکن مایل به ورود به یک «جنگ تجاری» نیست هرچند «واهمه‌ای هم از آن ندارد».

روز چهارشنبه ۲۰ تیر ماه وزارت بازرگانی چین در بیانیه‌ای گفته آن کشور «چاره دیگری ندارد جز این‌که در پی اقدامات متقابل لازم باشد».

یک مقام ارشد وزارت بازرگانی چین نیز در واکنش به طرح تعرفه‌های تازه از سوی آمریکا، گفته این اقدامات و واکنش‌ها به آن، روابط تجاری دو طرف را «ویران خواهد کرد». دستیار وزیر بازرگانی چین در جریان نشستی در پکن گفته «طغیان تعرفه‌‌های دو طرف در مقیاس بزرگ، در نهایت به تخریب داد و ستد میان چین و آمریکا می‌انجامد».

ایالات متحده نخستین و چین دومین اقتصاد گسترده جهان است. با این حال افزایش تعرفه از سوی آمریکا بر واردات از چین، به‌مراتب آسان‌تر است چراکه واردات سال گذشته آمریکا از چین بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار بود در حالی‌که واردات چین از آمریکا بالغ بر ۱۳۰ میلیارد دلار بود.

برخی از تحلیل‌گران می‌گویند این کسری در تراز داد و ستد، خود سبب می‌شود که پکن راه سختی برای مقابله با تعرفه‌های تازه آمریکا در برابر خود داشته باشد. از سوی دیگر خبرگزاری اسوشیتدپرس اخیرا در گزارشی به مواردی اشاره کرده که چین می‌تواند با بهره گرفتن از آن‌ها دست به تلافی بزند؛ مانند هدف قرار دادن شرکت‌های آمریکایی، استفاده از نفوذ مالی، و یا حتی وارد کردن فشارهای دیپلماتیک.

در ایالات متحده شماری از منتقدان چین و نیز متحدان آقای ترامپ، می‌گویند جمهوری خلق باید دست به تغییر رفتار خود بزند تا هر دو طرف به‌شکل علادلانه‌ای از سود ناشی از داد و ستد بهره‌مند شوند. از سوی دیگر منتقدان تعرفه‌ها بر چین از جمله در حزب جمهوری‌خواه می‌گویند این کار به افزایش بهای کالا و کاهش فرصت‌های شغلی در ایالات متحده می‌انجامد و بر زندگی شهروندان عادی تاثیر می‌گذارد.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، خبرگزاری فرانسه، اسوشیتدپرس|ت.ت
XS
SM
MD
LG