لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۵ تهران ۱۸:۰۷

اشاره ترامپ به استعفای وزیر نفت ایران؛ «آن‌ها اقتصاد و نفت ندارند»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز سه‌شنبه ۱۴ مهر گفت وزیر نفت جمهوری اسلامی، پس از آن‌که گفته ایران «اقتصاد و نفت ندارد»، از سمت خود استعفا کرده است.

وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز در پیامی کنایه‌آمیز با اشاره به استعفای وزیر نفت گفته است «وزیر نفت [جدید] دقیقاً چه چیزی را مدیریت می‌کند؟»

اشارهٔ دونالد ترامپ به محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت سابق کابینه مسعود پزشکیان، است که دفتر ریاست‌جمهوری ایران روز یکشنبه اعلام کرد استعفای او مورد پذیرش قرار گرفته است.

ترامپ پیش از سفر به اسپاروز پوینت در ایالت مریلند به خبرنگاران گفت: «ایران وضعیت بسیار بدی دارد.»

او افزود: «اقتصادشان از بین رفته است. تورم آنها نزدیک به ۳۰۰ درصد است و وزیر نفتشان هم استعفا کرده است.»

ترامپ با اشاره به کناره‌گیری پاک‌نژاد گفت: «او گفته است: "ما اقتصاد نداریم. نفت نداریم. هیچ چیز نداریم."»

این در حالی است که محسن پاک‌نژاد ساعاتی پیش از انتشار خبر استعفایش به خبرنگاران گفته بود وصول درآمدهای ناشی از فروش نفت ایران همچنان ادامه دارد.

تکذیب از سوی محسن پاک‌نژاد

یک روز پس از این اظهارات دونالد ترامپ، محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت دولت پزشکیان که روز یکشنبه خبر پذیرش استعفای او منتشر شد، اظهارات دونالد ترامپ در مورد استعفای خود را رد کرد.

محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت دولت پزشکیان، روز چهارشنبه ۱۵ مهر در شبکه اجتماعی ایکس، ضمن رد اظهارات رئیس‌جمهور آمریکا، آن را «ادعاهای دروغین» خواند و افزود توليد و صدور نفت ايران «حتی در شرايط تحريم و محاصره هم ادامه يافت».

کناره‌گیری پاک‌نژاد از وزارت نفت در حالی رخ داد که محاصره دریایی ایالات متحده علیه ایران که از ۲۳ تیر ماه دور دوم آن آغاز شده، صادرات نفت ایران را به‌شدت کاهش داده است.

وزیر خزانه‌داری آمریکا روز نهم مهر اعلام کرد: «ایران در ماه سپتامبر صفر بشکه نفت خام روی نفتکش‌ها بارگیری کرد» و افزود دولت دونالد ترامپ در حال قطع «حیاتی‌ترین منبع درآمدی» جمهوری اسلامی است.

داده‌های اولیهٔ ردیابی نفتکش‌ها که بلومبرگ منتشر کرده و همچنین اطلاعات شرکت‌های کپلر و ورتکسا نشان می‌دهد در سراسر ماه سپتامبر هیچ بارگیری نفت خامی از بنادر ایران ثبت نشده است.

سرپرست جدید وزارت نفت

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، روز یکشنبه حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران را به عنوان سرپرست جدید وزارت نفت معرفی کرد.

بورد روز سه‌شنبه در مراسم معارفه خود اعلام کرد که می‌کوشد تولید نفت را به «حداکثر» برساند و «به مطلوب‌ترین شیوه ممکن برای کشور صادرات را ادامه دهیم.»

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در واکنش به استعفای وزیر نفت ایران، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران وزیر نفت جدیدی دارد. با توجه به این‌که ایران از ۲۵ اوت حتی یک بشکه نفت خام هم بارگیری و به کشتی منتقل نکرده است، وزیر نفت دقیقاً چه چیزی را مدیریت می‌کند؟»

در پی اجرای دور دوم محاصره دریایی ایران توسط ارتش آمریکا از ۲۳ تیر ماه، گزارش‌ها حاکی از توقف کامل بارگیری و صادرات نفت خام در روزهای اخیر است.

از سوی دیگر داده‌های شرکت ردیابی دریایی کپلر که روز دوشنبه توسط خبرگزاری‌های بین‌المللی منتشر شد، نشان می‌داد صادرات نفت خاورمیانه، بدون احتساب ایران، طی هفته گذشته، با وجود حملات به کشتی‌ها در تنگه هرمز، از سطح پیش از جنگ فراتر رفته است.

دونالد ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگاران درباره عبور نفت از این آبراه اعلام کرد: «مقادیر بسیار زیادی، میلیون‌ها بشکه نفت، تنها طی چند روز گذشته از این مسیر منتقل شده است.»

او افزود: «ما اکنون نفت را در سطحی از تنگه هرمز عبور می‌دهیم که حتی در برخی مقاطع از میزان انتقال نفت پیش از جنگ نیز بیشتر است. عملکرد بسیار خوبی داشته‌ایم.»

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین روز سه‌شنبه گفت دلار آمریکا قدرتمند است و این موضوع نشان می‌دهد وضعیت اقتصادی کشور خوب است.

او به خبرنگاران گفت: «ما دلار بسیار قدرتمندی داریم. دلیلش این است که وضعیت خوبی داریم. می‌دانید، دلار قوی از بسیاری جهات خوب است. البته از برخی جهات می‌توان استدلال کرد که باعث کند شدن امور می‌شود. اما دلار قدرتمند به شما نیروی زیادی می‌دهد. و به‌هرحال، می‌دانید دلار قوی چه کاری انجام می‌دهد؟ باعث می‌شود تورمی وجود نداشته باشد.»

رئیس‌جمهور آمریکا در روزهای اخیر در چندین گردهمایی انتخاباتی سخنرانی کرده و اظهارات روز دوشنبه او درباره احتمال حملات ایران به دو شهر بزرگ ایالت کالیفرنیا واکنش‌برانگیز شده است.

این اظهارات حدود یک ماه پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره مطرح شد؛ انتخاباتی که می‌تواند کنترل کنگره را بار دیگر به حزب دوموکرات بازگرداند. با این حال او روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت که اوضاع برای حزب جمهوری‌خواه «خوب» پیش می‌رود و سخنرانی‌های او وضعیت را «تغییر خواهد داد».

ترامپ پیش‌تر نگرانی‌ها درباره تورم ناشی از درگیری با ایران را کم‌اهمیت جلوه داده و گفته است با اتمام درگیری‌ها در خاورمیانه، قیمت سوخت و سایر کالاها پایین خواهد آمد.

این مطلب بخشی از:
XS
SM
MD
LG