دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، میگوید وضعیت سوریه در حال حاضر مبهم است اما کلید تحولات این کشور در دست ترکیه خواهد بود.
رئیس جمهور منتخب آمریکا روز دوشنبه ۲۶ آذر در اولین کنفرانس خبری خود پس از پیروزی در انتخابات گفت که ترکیه بدون تلفات زیاد «تصرف غیردوستانه» انجام داد».
آقای ترامپ در مارالاگو، اقامتگاه خود در پالمبیچ فلوریدا، در پاسخ به سوالی درباره نیروهای موثر فعلی در تحولات سوریه گفت: «ترکیه پشت آن است».
او از رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، با عنوان «فردی باهوش» و «کسی که میتوانم با او کار کنم» یاد کرد و گفت که او «ارتش قوی و قدرتمند ساخته است».
شورشیان سوریه به رهبری گروه موسوم به هیئت تحریر الشام از هفتم آذر حملاتی غافلگیرانه را در شمال غرب این کشور آغاز کردند و بامداد ۱۸ آذر حکومت بشار اسد سقوط کرد.
از آن زمان، این نخستین اظهار نظر دونالد ترامپ درباره سوریه و همچنین نقش ترکیه، عضو ناتو، در این تحولات است.
او با تمجید از «ارتش قوی و قدرتمند» ترکیه، تلویحا به گذشته امپراتوری عثمانی که سرزمینهای امروزی سوریه را نیز در کنترل خود داشت اشاره کرد و افزود: «آنها [ترکیه] هزاران سال خواستار این [سوریه] بودند و او [اردوغان] توانست آن را به دست بیاورد».
رئیس جمهور منتخب آمریکا با تایید اینکه شورشیانی که در سوریه باعث سقوط حکومت بشار اسد شدند «تحت کنترل ترکیه هستند و این اشکالی ندارد؛ راه دیگری برای جنگیدن است».
در سالهای اخیر ترکیه پس از چندین عملیات برونمرزی علیه نیروهای کُرد موسوم به «یگانهای مدافع خلق (یپگ)» مناطق وسیعی در شمال سوریه را تحت کنترل دارد.
ترکیه همچنین در طول جنگ داخلی سوریه یکی از حامیان اصلی گروههای مخالف بشار اسد، به ویژه گروه موسوم به «ارتش ملی سوریه»، بوده است.
نیروهای آمریکایی در سوریه در سالهای اخیر به حدود ۹۰۰ نفر کاهش یافته و این نیروها با استقرار در شرق سوریه بر جلوگیری از تهدیدات داعش متمرکز هستند.
«حمله پیشگیرانه به ایران»
دونالد ترامپ در پاسخ به سوال خبرنگاری که از او در مورد حملات پیشگیرانه علیه ایران پرسید گفت: «چطور میتوانم به چنین سوالی پاسخ دهم؟ … عجیب است اگر بگویم بله یا خیر».
پس از تکرار سوال خبرنگار، او گفت «شما قبل از اتفاقی که ممکن است بیفتد یا نیفتد در مورد آن صحبت نمیکنید».
دونالد ترامپ چند روز پیش در مصاحبهای با مجله تایم که او را بهعنوان «شخصیت سال» برگزیده است گفت که احتمال وقوع درگیری نظامی گسترده بین آمریکا و ایران منتفی نیست.
پس از آن نیز روزنامه والاستریت جورنال به نقل از چند فرد نزدیک به تیم انتقالی رئیس جمهور منتخب آمریکا گزارش داد که آقای ترامپ و همکارانش در حال بررسی گزینههایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، «از جمله حملات هوایی پیشگیرانه»، هستند.
دونالد ترامپ در کنفرانس خبری خود همچنین به موضوعات دیگری از قبیل جنگ اوکراین، مشاهده پهپادها در آسمان آمریکا، شبکه اجتماعی تیکتاک در ایالات متحده، و مذاکرات آتشبس غزه و آزادی گروگانها نیز پرداخت.