لینک‌های قابلیت دسترسی

 
ترامپ فرمان اجرایی محدودیت فعالیت هفت سازمان از جمله نهاد ناظر بر رادیو اروپای‌ آزاد را صادر کرد
خبر فوری
یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۵۳

ترامپ فرمان اجرایی محدودیت فعالیت هفت سازمان از جمله نهاد ناظر بر رادیو اروپای‌ آزاد را صادر کرد


دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، فرمانی اجرایی را امضا کرده است که هدف آن محدودیت فعالیت هفت آژانس فدرال، از جمله «سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» (USAGM) است که بر رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی و دیگر رسانه‌های فدرال نظارت دارد.

این فرمان که روز جمعه ۲۴ اسفند امضا شد، علاوه بر این سازمان، چندین نهاد دیگر از جمله سازمان فدرال میانجی‌گری و آشتی‌ کارگری، مرکز بین‌المللی وودرو ویلسون برای پژوهشگران در مؤسسه اسمیتسونیان، مؤسسه خدمات موزه و کتابخانه، شورای بین‌سازمانی ایالات متحده در امور بی‌خانمان‌ها، صندوق مالی توسعهٔ اجتماعی و آژانس توسعهٔ کسب‌وکارهای اقلیت‌ها را نیز هدف قرار داده است.

بر اساس فرمان اجرایی جدید رئیس‌جمهور آمریکا، «رئیس هر یک از نهادهای دولتی فهرست‌شده، ظرف هفت روز از تاریخ این فرمان، باید گزارشی به مدیر دفتر مدیریت و بودجه ارسال کند که نشان‌دهنده رعایت کامل این فرمان باشد و توضیح دهد که کدام اجزا یا وظایف نهاد دولتی، در صورت وجود، از نظر قانونی الزامی هستند و تا چه حد».

قطع بودجه رادیو اروپای آزاد

ساعاتی پس از انتشار فرمان اجرایی دونالد ترامپ، رسانه‌‌ها نامه‌ای از «سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» را منتشر کردند که در آن اعلام شده بود کمک مالی تأییدشده توسط کنگره، که بودجه رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد را تأمین می‌کند، قطع شده است.

این نامه را کری لیک امضا کرده که خود را مشاور ارشد مدیرعامل موقت «سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» معرفی می‌کند و گفته که اختیارات خود را از مدیرعامل موقت دریافت کرده است.

کری لیک از سوی دونالد ترامپ برای ریاست صدای آمریکا معرفی شده، اما انتصاب او هنوز نیاز به تأیید هیئت مشورتی بین‌المللی پخش دارد.

کیپس: قطع بودجه رادیو اروپای آزاد هدیه‌ای به دشمنان آمریکا است

استیون کِیپِس، رئیس و مدیرعامل رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، اعلام کرد قطع بودجه این رسانه «هدیه‌ای بزرگ به دشمنان آمریکا» است.

او در بیانیه‌ای گفت: «آیت‌الله‌های ایران، رهبران کمونیست چین و مستبدان مستقر در مسکو و مینسک مرگ رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی بعد از ۷۵ سال را جشن خواهند گرفت. تقدیم این پیروزی به دشمنان، آنها را قوی‌تر و آمریکا را ضعیف‌تر می‌کند.»

آقای کیپس افزود: «ما در طول تاریخ درخشان رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی از حمایت قوی دوحزبی بهره‌مند بوده‌ایم. بدون ما، حدود ۵۰ میلیون نفر در جوامع بسته که هر هفته برای دستیابی به اخبار و اطلاعات دقیق به ما متکی هستند، به حقیقت درباره آمریکا و جهان دسترسی نخواهند داشت.»

از سوی دیگر، «کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران» از رهبران کنگره آمریکا خواسته که از سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده در برابر دستور دونالد ترامپ محافظت کنند.

کارلوس مارتینز د لا سرنا، مدیر برنامه این کمیته در نیویورک، در بیانیه‌ای که روز شنبه ۲۵ اسفند منتشر کرده گفته است: «این‌که کاخ سفید قصد دارد این نهاد تأمین‌شده از سوی کنگره را که از روزنامه‌نگاریِ مستقل در برابر روایت‌های حکومت‌های استبدادی حمایت می‌کند، تضعیف کند، اقدامی شوکه‌کننده است».

او تأکید کرد: «ما از رهبران کنگره می‌خواهیم که از این نهاد حیاتی که اخبار بدون سانسور را برای کشورهایی با رسانه‌های محدود منتشر می‌کند، دفاع کنند».

«سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» یک آژانس مستقل دولت ایالات‌ متحده است که بر پخش اخبار و اطلاعات به ۵۰ زبان از جمله فارسی برای حدود ۳۶۱ میلیون نفر در هر هفته نظارت دارد.

رادیو فردا که در چارچوب رادیو آزادی/ رادیو اروپای آزاد فعالیت می‌کند و صدای آمریکا، از زیرمجموعه‌های سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده هستند.

میزان بودجه‌ای که برای تامین هزینه‌های عملیاتی و سرمایه‌گذاری برای این سازمان در سال مالی ۲۰۲۵ درخواست داده شده، مبلغ ۹۵۰ میلیون دلار بوده است.

این مبلغ برای رسانه‌هایی مانند رادیو اروپای آزاد/رادیو آزاد، صدای آمریکا، رادیو آسیای آزاد، دفتر پخش کوبا (رادیو مارتی)، شبکه‌های پخش خاورمیانه (MBN) و صندوق فناوری باز (Open Technology Fund) پیشنهاد شده است.

بر اساس گزارش برخی رسانه‌ها، روز شنبه به کارکنان «صدای آمریکا» اطلاع داده شده که در وضعیت مرخصی با حقوق و مزایا قرار گرفته‌اند، هرچند اگر از آنها خواسته شود کار کنند، باید بپذیرند.

وضعیت سایر رسانه‌های زیرمجموعه «سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» هنوز مشخص نیست.

دونالد ترامپ، در دور نخست ریاست‌جمهوری‌اش نیز با «سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» بر سر استقلال تحریریه و جهت‌گیری برنامه‌ها دچار اختلاف شده بود.

او حالا پس از بازگشت به قدرت، بار دیگر این نگرانی‌ها را مطرح کرده و از زمان آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری خود در ژانویه ۲۰۲۵، چندین اقدام برای کاهش هزینه‌های دولتی انجام داده است.

حامیان این رسانه‌ها اما می‌گویند که آن‌ها بخش مهمی از دیپلماسی ایالات متحده هستند.

XS
SM
MD
LG