ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، پیشبینی کرد که حملات غربیها به خاک سوریه «بحران انسانی در سوریه را تشدید میکند».
روز جمعه سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز علیه اقدام نظامی توسط غربیها علیه بشار اسد هشدار داده بود.
به گفته این مقام عالیرتبه روس، مداخله غربیها به «موج جدیدی از مهاجرت سوریها به اروپا» دامن خواهد زد.
گوین ویلیامسون، وزیر دفاع بریتانیا، روز شنبه گفت که حملات جمعه شب به سوریه «بسیار موفقیتآمیز» بوده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وی ارزیابی کرد که این حملات در تضعیف توان نظامی سوریه در آینده «اثرات جدی» داشته باشد.
خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات نظامی فرانسوی میگوید که حملات هوایی این کشور به خاک سوریه پایان یافته، اما ارتش این کشور همچنان آماده اقدام است.
در حالی که شبکه تلویزیونی لبنانی المیادین، همسو با ایران و سوریه، روز جمعه در گزارشی در ارتباط با تشدید بحران سوریه گفته بود که ایران به روسیه مجوز داده است بمبافکنهای خود را در ایران مستقر کند، «یک مقام آگاه» در ستاد کل نیروهای مسلح ایران روز شنبه در تهران به خبرگزاری فارس گفت: «خبر استقرار هواپیماهای استراتژیک روسیه در خاک ایران تکذیب میشود.»
این «مقام آگاه» که خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران به نام او اشاره نکرده در همین حال افزوده است: «همکاریهای مشترک ایران و روسیه در جهت مقابله با تروریسم در حال گسترش و تعمیق است.»
آیتالله خامنهای روز شنبه در واکنش به حمله به خاک سوریه گفت: «آن کسانی که دیروز آشکار و غیر آشکار از داعش حمایت میکردند، امروز ادعا میکنند که در مقابله با آنها حضور داشتند و آنها را شکست دادند! آن هم به دروغ؛ چنین چیزی نیست. آنها هیچ دخالتی نداشتند.»
او ادامه داد: «در این نطقی که رئیسجمهور آمریکا همین چند ساعت قبل از این کرد، میگوید که ما توانستیم داعش را در سوریه شکست بدهیم؛ دروغ واضح و فاضح!»
رهبر جمهوری اسلامی، عربستان را نیز متهم کرد که «با پول سعودی و امثال سعودی، موجودات خبیث (نیروهای داعش) به وجود آمدند».
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، پیش از ظهر شنبه در برلین، پایتخت آلمان، از حمله همپیمانان غربی به هدفهای وابسته به حکومت سوریه حمایت کرد و آن را واکنش «الزامی و مناسب» در پاسخ به حملات شیمیایی رژیم اسد به غیرنظامیان نامید.
خبرگزاری رویترز روز شنبه به نقل از یک مقام ارشد نظامی روسیه گفت که کشورش بعد از حملات بامداد شنبه به سوریه، دادن مدلهای پیشرفتهتر از سامانه دفاع هوایی اس ۳۰۰ به سوریه و «کشورهای دیگر» را بررسی میکند.
او به نام «کشورهای دیگر» اشاره نکرد.
ایران پس از سالها کشمکش با روسیه بر سر قراردادی که در دهه گذشته با مسکو امضا کرده بود، سرانجام از شماری از این سامانههای روسی بهرهمند شد تا از جمله از تاسیسات هستهای خود محافظت کند.
اما، به گفته برخی از کارشناسان نظامی، رادارهای این سامانه قادر به شناسایی جنگندههای رادارگریز مدرنتر آمریکا مانند اف ۳۵ هایی که به تازگی به اسرائیل داده است نیست.
رسانههای اسرائیل مدعی هستند که دولت این کشور از محدود بودن حملات صورت گرفته به سوریه توسط کشورهای غربی «ناخشنود» است.
به نوشته وبسایت خبری واینت، این حملات اصلا آن چیزی نبود که اسرائیل انتظارش را داشت.
رون بن ییشای، مفسر کارکشته امور نظامی اسرائیلی، روز شنبه در این وبسایت نوشت، بعد از حملات ضعیف و محدودی که غرب علیه سوریه داشت بشار اسد «میتواند نفسی به آسودگی بکشد».
به نوشته او، آمریکا برای خودداری از درگیر شدن با روسیه، حملات به سوریه را محدود کرد.
قطر که در حاشیه خلیج فارس یک پایگاه بزرگ نظامی آمریکا را در خود جای داده و جنگندههای آمریکایی از جمله با پرواز از این پایگاه بخشی از حملات سحرگاه شنبه به سوریه را عملی کردند، از تصمیم دونالد ترامپ، ترزا می و امانوئل ماکرون حمایت کرد.