ایران، یکی از همپیمانان اصلی سوریه، روز شنبه ابراز آمادگی کرد که نظر به حملات بامداد شنبه غرب به سوریه، «کمکهای درمانی و پزشکی» در اختیار دولت دمشق بگذارد.
به گزارش رسانههای ایران، حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت و درمان ایران، با ارسال دو پیام جداگانه برای همتای سوری خود و نیز برای مسئول دفتر منطقه ای سازمان جهانی بهداشت، نوشت که وزارت بهداشت ایران آماده ارسال کمکهای پزشکی در صورت نیاز است.
وزارت امور خارجه اسپانیا در بیانیهای حمله به سوریه را «مشروع و متناسب» نامیده و تاکید کرد که حمله با سلاح شیمیایی «جنایت علیه بشریت» است و کسانی که حمله شیمیایی هفته گذشته و پیش از آن را انجام دادند، «باید به پای میز محاکمه آورده شوند».
در این بیانیه، اسپانیا از «فلج بودن» شورای امنیت سازمان ملل در رسیدگی به این موضوع ابراز تاسف کرده است.
رسانههای اسرائیل به نقل از مقامات این کشور نام یک مقام نظامی شاخه قدس سپاه پاسداران را به عنوان فرمانده واحد پهپادی ایران در سوریه ذکر کرده و نوشتهاند که «سعید ایزدی در صدر عملیات اعزام پهپاد ایرانی در روز ۲۱ بهمن به اسرائیل قرار دارد».
رسانههای اسرائیلی این نام را به شکل واحدی ذکر نکردهاند. در یک گزارش این نام ساعد عزتی ذکر شده و او را از مقامات ارشد شاخه قدس معرفی کردهاند.
ایران هنوز به این گزارشها واکنشی نداشته است.
حمله سه قدرت غربی به سوریه، همه جناحهای رقیب فلسطینی را با یکدیگر متحد کرد: در حالی که جهاد اسلامی فلسطین، همپیمان سوریه و ایران این حمله را نکوهش کرده، شاخه جوانان جنبش فتح نیز در بیانیهای تاکید کرد که جامعه جهانی باید علیه اسرائیل «به خاطر سرکوب ملت مظلوم فلسطین» اقدام کند.
فتح افزوده است که نشست اتحادیه عرب در روز یکشنبه در ریاض باید اسرائیل را که این روزها دوباره به «سرکوب» فلسطینی ها برخاسته، محکوم کند.
اسرائیل میگوید «در برابر تروریسم» از خود دفاع میکند.
فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در توییتی چنین نظر داد که راه حل بحران سوریه جز راهکاری سیاسی نمیتواند باشد.
او در عین حال از اقدام نظامی سه قدرت علیه سوریه، با هدف جلوگیری از کاربرد سلاح شیمیایی توسط حکومت اسد، حمایت کرده است.
اتحادیه اروپا روز شنبه روسیه و ایران را فراخواند تا از نفوذ خود بر سوریه برای متوقف کردن حملات شیمیایی به غیرنظامیان استفاده کنند.
این اتحادیه هشدار داد که میتواند بر شدت تحریمهای خود علیه سوریه بیفزاید.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در گفتوگوی تلفنی با همتای سوری خود، ولید معلم، حمله سه قدرت غربی به سوریه را «جنایتکارانه و غیرقانونی» و کاربرد سلاح شیمیایی حکومت اسد علیه غیرنظامیان را «ادعا» نامید.
به گزارش رسانههای ایران، ظریف گفت که این حملات «پیش از آغاز به کار و گزارش بازرسان سازمان منع سلاح شیمیایی» صورت گرفته است.
هفته گذشته علیاکبر ولایتی، مشاور رهبر ایران در امور بینالملل، در سفر چند روزه به سوریه، با اسد دیدار کرده بود.
در واکنش به این سفر، برخی از رسانههای منطقه نوشته بودند که وزیر خارجه اصلی ایران ولایتی است، نه ظریف.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شورای امنیت سازمان ملل بنا به درخواست روسیه روز شنبه نشست خواهد داشت. جلسه اضطراری از ساعت ۱۹:۳۰ به وقت ایران آغاز میشود.
همزمان به گزارش ریانووستی، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، اعلام کرد که کشورش با سه قدرتی که به سوریه حمله کردند، در تماس است.
آقای ریابکوف افزود که مسکو «علاقهمند است به همکاری با واشینگتن ادامه دهد».
عربستان سعودی در نخستین واکنش خود به حملات سحرگاهی سه قدرت جهانی به سوریه، از این اقدام حمایت کرد.
ریاض در بیانیه رسمی خود نوشته است که حکومت سوریه مردم خود را به بمب شیمیایی بست و باید مسئولیت آن را قبول کند.
محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، که از سفر به آمریکا و فرانسه به ریاض بازگشته است، گفته بود که عربستان نیز آماده پیوستن به حملات نظامی علیه سوریه، در صورت نیاز، است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز شنبه توییت کرد که حمله شب گذشته به سوریه «نمیتوانست نتیجهای بهتر از این داشته باشد».
وی افزود: «ماموریت انجام شد.»
آقای ترامپ همچنین از فرانسه و بریتانیا به خاطر «هوشمندی و قدرت عالی نظامی» آنها سپاسگزاری کرد.
رئیس جمهوری آمریکا در توییت بعدی خود نیروهای نظامی ایالات متحده را افتخارآمیز نامید و یادآور شد که میلیاردها دلار برای توان برتر نظامی آمریکا هزینه شده است.