روزنامه والاستریتجورنال، سوم تیر ماه، گزارش داده است که وزارت خزانهداری آمریکا در حال آمادهسازی قوانین و مقررات تازهایست که محدودیتهای مشخصی علیه سرمایهگذاری چین در شرکتهای امور فناوری ایالات متحده، اعمال خواهد کرد.
به گزارش والاستریتجورنال، این مقررات احتمالی، هر شرکت با دستکم ۲۵ درصد مالکیت چین در آن را، از خرید شرکتهای آمریکایی «که نقش صنعتی چشمگیری در امور فناوری دارند»، منع میکند.
روزنامه والاستریتجورنال به نقل از مقامهای مطلع گزارش داده است که این طرح هنوز نهایی نشده و شرکتهای آمریکایی فرصت خواهند داشت تا در مورد آن اظهار نظر کنند.
والاستریتجورنال میگوید شورای امنیت ملی آمریکا و وزارت بازرگانی آن کشور، همچنین در حال طرحریزی تمهیداتی برای «افزایش» کنترل صادرات هستند تا جلوی انتقال محصولات شرکتهای آمریکایی مهم در زمینه فناوری به چین را بگیرند.
خبرگزاری رویترز میگوید نه کاخ سفید و نه وزارتخانههای بازرگانی و خزانهداری آمریکا هنوز واکنشی به این گزارش نشان ندادهاند.
انتشار گزارش والاستریتجورنال، و افزایش دوباره گمانهزنیها در مورد تنشهای اقتصادی میان دو اقتصاد بزرگ جهان، پیامدهایی در بازارهای مالی داشتهاست. رویترز میگوید بازارهای بورس آمریکا بیش از نیم درصد سقوط کردهاند. بازارهای بورس آسیا نیز روز دوشنبه را با نگرانی و احتیاط آغاز کردهاند، در حالیکه در ساعات اولیه صبح چهارم تیر ماه ارزش بورس در بازار نیکهای ژاپن نزدیک به ۰.۴ درصد سقوط کردهاست.
دونالد ترامپ روز ۲۵ خرداد، ۲۵ درصد تعرفه بر ۵۰ میلیارد دلار کالای وارداتی از کشور چین وضع کرد. رئیسجمهوری آمریکا در همان زمان اعلام کرده بود «اگر چین دست به اقدامات تلافیجویانه بزند… ایالات متحده در صدد وضع تعرفههای بیشتری برخواهد آمد».
چین سپس در واکنش اعلام کرد برای صدها کالای وارداتی از ایالات متحده به ارزش ۵۰ میلیارد دلار، تعرفه ۲۵ درصدی وضع خواهد کرد.
اندکی نگذشت که رئیسجمهوری ایالات متحده تهدید کرد ۱۰ درصد تعرفه تازه بر ۲۰۰ میلیارد دلار کالای چینی وضع خواهد کرد و چین نیز در واکنش تهدید کرد دست به «اقدام متقابل شدیدی» خواهد زد. بیشتر بخوانید
پکن پیشتر تاکید کرده بود مایل نیست وارد یک «جنگ تجاری» با آمریکا شود، اما «واهمهای هم از آن ندارد». از سوی دیگر روزنامه هنگکنگی «ساوث چاینا مورنینگ پست» روز چهارم تیر ماه در مقالهای گفتهاست چین برای آنکه بخواهد اقدام به تلافی کرده و تعرفههای تازهای برای ۲۰۰ میلیارد دلار کالای وارداتی از آمریکا اجرا کند، راه سختی در پیش خواهد داشت. به گفته این روزنامه معتبر هنگکنگی، در حالیکه واردات سال گذشته آمریکا از چین بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار بود، واردات چین از آمریکا بالغ بر ۱۳۰ میلیارد دلار بود؛ به این معنی که اساسا چین آنمقدار کالا و خدمات از آمریکا نمیخرد که بخواهد دست به اقدام دقیقا متقابل بزند. با این حال وضعیت بازارهای مالی در سطح جهان نشان میدهد حتی گمانهها در مورد تنشهای بیشتر بر آنها تاثیرگذار است.
روزنامه والاستریتجورنال در گزارش خود گفته طرح تازه دولت آمریکا، با هدف مقابله با طرح پکن موسوم به «ساخت چین ۲۰۲۵» برنامهریزی شده؛ راهبرد چین، که هدف از آن رهبری جهان در ۱۰ صنعت کلیدی، از جمله روبوتیک، هوا-فضا و تولید خودرو با سوخت پاک، است.