لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۰

ترامپ: هفت تریلیون دلار احمقانه در خاورمیانه صرف شد‎


دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا

مقام های کنونی و سابق اردن می گویند، ایالات متحده احتمالا کمک های خود را به این کشور به دلیل رای دادن به قطعنامه رد تصمیم آمریکا درباره بیت‌المقدس/اورشلیم، قطع نخواهد کرد. این در حالی است که دونالد ترامپ در ادامه انتقاد خود از راهبرد روسای پیشین آمریکا گفته است، «احمقانه» هفت تریلیون دلار در خاورمیانه صرف شده است.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد پنج‌شنبه ۳۰ آذر در یک نشست اضطراری قطعنامه غیر الزام آوری در مخالفت با تصمیم اخیر رئیس جمهوری آمریکا در به رسمیت شناختن اورشلیم/بیت‌المقدس به عنوان «پایتخت اسرائیل» با رای ۱۲۸ عضو از ۱۹۳ عضو سازمان ملل، از جمله کشورهای عرب تصویب کرد.

به گزارش رویترز، این قطعنامه به پیشنهاد مصر مطرح شد و همه اعضای شورای امنیت به جز آمریکا به این قطعنامه رای مثبت دادند.

این در حالی بود که دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا پیش از تصویب این قطعنامه تهدید کرد کشورهایی که به این قطعنامه رای مثبت بدهند کمک های واشینگتن به آنها قطع یا کاهش می یابد.

دونالد ترامپ روز جمعه در پیامی توییتری نوشت: پس از آن که احمقانه هفت تریلیون دلار در خاورمیانه صرف کردیم، اکنون زمان بازسازی کشورمان فرا رسیده است.

به نظر می رسد این اظهارات دونالد ترامپ با سخنان وی به هنگام اعلام راهبرد جدید امنیتی آمریکا همسو است که ضمن تأکید بر شعار انتخاباتی‌اش مبنی بر اولویت دادن به آمریکا، رهبران پیشین این کشور را به دلیل ناتوانی در این موضوع و بی‌توجهی به شهروندان آمریکایی سرزنش کرد.

آقای ترامپ با اشاره به عملکرد قوی اقتصادی در دوره ریاست جمهوری خود تأکید کرده بودکه «رهبران ما درگیر ساختن کشور در خارج از آن بودند و نتوانستند کشور را از درون بسازند.»

کمکهای آمریکا به مصر و اردن

رویترز می گوید، اردن و مصر در زمره دریافت کنندگان بیشترین کمک های مالی از آمریکا هستند. اما این دو کشور چنان در مساله صلح بین اسرائیلی ها و فلسطینی ها درگیرند که با نادیده گرفتن این تهدیدها به این قطعنامه رای مثبت دادند.

یک وزیر اردن در این زمینه به رویترز گفته است: آمریکایی بیش از هرکس دیگری می داند که وجود یک اردن با ثبات برای منافع آمریکا در منطقه حیاتی است.

طبق این گزارش، اردن برای همکاری های دفاعی و دیگر فعالیت ها، سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار کمک از آمریکا دریافت می کند.

این وزیر اردنی که خواسته نامش فاش نشود، اضافه کرده است: ما انتظار نداریم دولت آمریکا به این کمک دست بزند، ولی اگر چنین اتفاقی بیفتد فقط مشکلات اقتصادی اردن را تشدید خواهد کرد.

در همین حال، طاهر المصری، نخست وزیر سابق اردن، نیز پیش بینی کرده است با توجه به نقش اردن به عنوان یک متحد در منطقه پر آشوب و بی ثبات خاورمیانه، احتمالا تغییری در این کمک ها روی نخواهد داد.

طاهر المصری گفته است: آمریکا به عنوان خیریه به ما کمک نمی کند. اردن در ثبات منطقه نقش ایفا می کند و در این زمینه کوتاهی نکرده است.

رویترز می گوید با این حال برخی از مقامات اردن به طور خصوصی از احتمال قطع کمک های آمریکا ابراز نگرانی کرده اند.

در همین زمینه، اچ ام هیلیر، یک کارشناس امور مصر در شورای آتلانیتک به رویترز گفته است: مصر احتمالا مطمئن است به رغم تهدید دونالد ترامپ کسی به کمک یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری واشینگتن به این کشور دست نخواهد زد.

این در حالی است که محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، پنج‌شنبه ۳۰ آذر تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل را «خط بطلان بر تصمیم ترامپ» در مورد بیت‌المقدس نامید و گفت: «باج‌گیری و ارعاب مانع از تحقق حقوق فلسطینیان نخواهد شد».

محمود عباس همچنین روز جمعه در پاریس گفت که او در دو روز اخیر در ریاض با پادشاه و ولیعهد عربستان سعودی در مورد عواقب تصمیم دونالد ترامپ گفت‌وگو کرده است.

با استفاده از گزارش‌های رویترز و رادیو فردا؛ خ.ک.
XS
SM
MD
LG