رئیسجمهوری آمریکا میگوید دخالت نظامی در ونزوئلا در میان گزینهها قرار دارد. کشورهای غربی خواستار برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در ونزوئلا شدهاند. روسیه در مورد «دخالتهای مخرب» در آن کشور هشدار دادهاست.
نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا که مشروعیتش به چالش کشیده شده، از حمایت روسیه، چین، ترکیه، ایران و چند کشور دیگر برخوردار است؛ ایالات متحده در کنار بسیاری از کشور قاره آمریکا و برخی دیگر کشورها از جمله استرالیا از خوان گوایدو، رهبر مخالفان، رئیس پارلمان ونزوئلا، بهعنوان رئیسجمهوری موقت کشور حمایت کردهاند. کشورهای اروپایی نیز تا یکشنبه به مادورو فرصت داده بودند انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری برگزار کند.
روز شنبه مخالفان مادورو مانند روزهای گذشته روانه خیابانها شدند. آقای گوایدو بار دیگر از ارتش خواست به صف مخالفان بپیوندد. آقای مادورو از سوی دیگر در جمع هوادارانش برگزاری انتخابات را رد، و از آمریکا انتقاد کرد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، ۱۴ بهمن ماه در مصاحبهای با شبکه سیبیاس گفته است گزینه احتمالی دخالت نظامی در ونزوئلا مد نظر قرار دارد: «قطعا؛ این یک گزینه است».
او در عین حال گفته مادورو چند ماه پیش خواستار انجام دیدار شده بود اما «من نپذیرفتم، چون روند وقایع از این مراحل گذشته است».
روسیه، از حامیان مادورو از سوی دیگر خواستار «خویشتنداری» در قبال رخدادهای داخلی آن کشور شدهاست.
مدیر بخش آمریکای لاتین وزارت خارجه روسیه به خبرگزاری اینترفکس گفته است «هدف جامعه بینالمللی باید این باشد که به ونزوئلا کمک کند؛ بدون دخالت مخرب از پشت مرزها».
فرانسه و اتریش روز گذشته، و پس از رد درخواست اروپا برای برگزاری انتخابات، اعلام کردند گوایدو را بهعنوان رئیسجمهوری موقت ونزوئلا به رسمیت میشناسند.
مادورو روز گذشته در مصاحبهای با شبکه اسپانیایی «سکستا» در مورد فشارهای کشورهای اروپایی برای برگزاری انتخابات گفته «چرا اتحادیه اروپا به کشوری که انتخابات داشته میگوید آن را تکرار کند: چون متحد دست راستی آنها پیروز نشدهاست».
این اظهارات در حالیست که انتخابات سال پیش از سوی بسیاری از مخالفان مادورو تحریم شده بود. مخالفان، مادورو را متهم کردهاند نهادها و اصول دمکراتیک در کشور را تضعیف کرده، قصد ایجاد یک دیکتاتوری را دارد و بههمین دلیل نیز جلوی شرکت چهرههای اصلی مخالف خود در انتخابات را گرفت. مخالفان مادورو که در پارلمان آن کشور اکثریت دارند، ریاستجمهوری مادورو را «غصبی» و «غیرقانونی» اعلام کردهاند.
خوان گوایدو، رهبر مخالفان، روز شنبه از ارتش ونزوئلا خواست اجازه دهد کمکهای انساندوستانه که قرار است «از مرزهای دریایی و آبی» وارد کشور شود، بین مردم بحرانزده ونزوئلا پخش شود.
این در حالیست که مادورو این کمکرسانیها را بهانهای برای دخالت نظامی در ونزوئلا میداند. او روز گذشته در جمع نیروهای نظامی در ساحل شمال شرقی کشورش حضور یافت و خواستار «انسجام حداکثری» آنها شد.
یک روز پیش از این، یک ژنرال نیروی هوایی ونزوئلا به جمع مخالفان پیوست و از همقطاران خود خواست همین کار را بکنند.
بنا بر گزارشها از اول ژانویه تا کنون، در تازهترین دور از اعتراضات در ونزوئلا، دستکم ۳۵ نفر جان خود را از دست دادهاند.